Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 27. 4. 2018.

| Društvo

"Glasanjem o niškom aerodromu odbornici pokazuju da li imaju samosvest"

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
zumiranje
Šta se krije iza poklanjanja aerodroma; Foto: printscreen Zumiranje

Iako je odbornicima niške Skupštine ostavljeno da odluče da li će Aerodrom “Konstantin Veliki” biti poklonjen Republici, pitanje je da li će oni poslušati građane koji im protestima poručuju da za to ne glasaju ili će poslušati šefove partija, ističe Milena Velojić iz Inicijative “Ne damo aerodrom” u emisiji “Zumiranje” nedeljnika Vreme.

Velojićeva i Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta napomenuli su u “Zumiranju” da bi trebalo da odbornici lokalnih parlamenata samostalno donose odluke, ali da se najčešće sluša “centrala” stranke. Upravo ih zato protestima Inicijativa “Ne damo aerodrom” poziva da razmišljaju svojom glavom i da poslušaju svoje komšije i sugrađane.

Idemo na samosvest odbornika, pozivamo ih na to. Znamo da je izborni sistem loš i da su oni odgovorni šefovima partija više nego građanima, ali na ovaj način pokušavamo to da promenimo - kaže Milena Velojić.

Napominje da će tek nakon glasanja o aerodromu motriti na odbornika gradske skupštine, kao i da će na sajtu nišlije.rs, gde već stoje fotografije i podaci o svim niškim odbornicima, biti naglašeno ko je podigao ruku, a ko ne.

Objašnjava da se Incijativa svim silama trudi da ovo ostane građanska priča, te da ne žele mešanje opozicije.

Opozicija pokušava da na neki način prisvoji ovu inicijativu, odnosno da iskoristi taj momenat okupljanja mase građana na jednom mesto da prikuplja svoje poene. Čak i parola “Iš iz Niš”, nije naša, već je parola niške opozicione partije. Želimo da u ove proteste unesemo dostojanstvo i naša je parola “Niš je grad pristojnih ljudi, imajte poštovanja” - istakla je ona u emisiji “Zumiranje”.

Da Nišlije treba da odluče šta će biti sa niškom vazdušnom lukom, slaže se i Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalnog fronta koji napominje da građani imaju pravo da odlučuju o svojoj imovini, jer su "tu imovinu su stekli činjenicom da su iz Niša i da time što im Evropska konvencija o lokalnoj samoupravi i svi lokalni pozitivni zakoni, garantuju da je to njihovo".

Ako Nišlije procene da je bolje da bude u državnom vlasništvu, onda neka bude. Pri čemu bi to bio svojevrstan paradoks, jer se sama država odriče upravljanja nad beogradskim aerodromom i ponudi ga koncesionaru, stranoj kompaniji. U tome se prešao i naš gradonačelnik koji je rekao da treba da damo aerodrom državi jer ona zna da upravlja njime. Ne zna. Da je znala ne bi beogradski ponudila profesionalnom upravljaču - objašnjava Voštinić.

Da li je moguće da građani utiču na odbornike, zašto je važno reformisati izborni sistem u Srbiji, da li postoji “beogradizacija Srbije” i drugim temama možete pogledati u emisiji "Zumiranje" nedeljnika Vreme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marković

    12:29 // 28. 4. 2018.

    Ovde ne živi "srpska majka (ceca), niti razne seke,rade, niti beogradski primitivizam , sačuvajmo tu oazu dostojanstva i ne dozvolimo primitivcima iz vlasti,otimanje aerodroma,za rad njihovih kalkulacija

  • Beuno

    18:07 // 27. 4. 2018.

    Ja nisam najpametnij, i svestan sam toga, zato ću da citiram Ajnštajna. Ljudska glupost i svemir nemaju granice, doduše za svemir još nije dokazano.

  • odbornici,

    16:59 // 27. 4. 2018.

    ne Grad Niš, trebaju biti svesni da će se iz gradske kase plaćati ugovorni penali budu li glasali za poklanjanje aerodroma državi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: