Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 22. 11. 2022.

| Društvo

Glavna niška železnička stanica zaboravljena, zapuštena i zarobljena u prošlom vremenu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
železnička niš 32
“Voz Beograd - centar stoji na prvom koloseku i polazi odmah”; foto: JV / Tamara Radovanović

Stari ćirilični natpisi na zatvorenom bifeu i kafani, komadi razbijenog stakla, stare reklame i zavese, bare zbog kojih je teško prići klupama i nekoliko putnika koji čekaju polazak za Beograd - slika je glavne železničke stanice u Nišu. Tu je i zarđala lokomotiva koja se, kao istorijski eksponat, jedva vidi od šiblja, okružena smećem.

železnička niš 11 foto: JV / Tamara Radovanović“Voz Beograd - centar stoji na prvom koloseku i polazi odmah” - čuje se sa razglasa. Putnika ima, a voz je pošao tačno u 12:25, kako i piše u redu vožnje. Tu je i otpravnik vozova, ali nema vreve i užurbanih putnika koji žure za voz.

Tu su i stare reklame za cigarete i sokove, zatvoreni kiosk sa časopisima u izlogu, gde su se nekada mogli kupiti čaj i kafa za poneti, kao i privatni oglasi za izdavanje i iznajmljivanje stanova i kuća.

železnička niš 7 foto: JV / Tamara RadovanovićUnutra deluje kao da je vreme stalo. Iz toaleta se širi neprijatan miris, na šalteru je nekoliko radnika i tu je beskućnica. Natpisi “bife - Niš”, “kafana”, “zlatara” i “dežurni električar” ispisani ćirilicom i dalje stoje, ali su svi ti delovi stanice pusti. Na nekim kioscima je razbijeno staklo i komadi stoje u holu. Sve to jedna putnica opisuje kao “retro”.

Meni su uslovi u redu. Staro je, ali meni se to dopada, deluje retro. Daje mi šansu da osetim atmosferu vremena u kome nisam imala priliku da živim. Volim kad nešto zadrži svoju star čar. U poslednje vreme često idem vozom, više mi se isplati i više ima termina koji mi odgovaraju nego autobusom - priča ona.

železnička niš 4 foto: JV / Tamara RadovanovićMeđutim, drugi putnici smatraju da bi nadležni trebalo da obrate više pažnje na glavnu nišku železničku stanicu i da imaju u vidu da ljudi koji čekaju voz tu provode određeno vreme. Žale se da u zgradi uveče nema svetla, a smeta im i smeće na kolosecima.

Ne radi se ništa, ne sređuje se, staro je i čekamo voz u jako lošim uslovima. Zato se i trudim da ga ne čekam mnogo i da dođem knap pred polazak - kaže putnik.

železnička niš 6 foto: JV / Tamara RadovanovićNapolju je teško doći do nekih klupa jer je kiša napravila velike bare, ali nema gužve, pa su i one klupe do kojih se može prići dovoljne. Stepenice do glavnog ulaza su takođe zapuštene, urasle u korov i nebezbedne.

Ispred ulaza u stanicu je parna lokomotiva serije 61-002 proizvedena 1922. godine, koja se jedva vidi od šiblja, koja je okružena smećem i zarđala.

železnička niš 17 foto: JV / Tamara RadovanovićIz mnogih mesta vozom se više ne može ni u Niš, ni iz Niša. Neke linije ukinute su zbog rekonstrukcije, neke zbog kvarova, a građani koji su njima putovali dok je moglo kažu da je to veliki problem jer su cene autobuskih karata naglo skočile.

Inače, maja ove godine i iz Infrastrukture železnice Srbije konstatovali su da je glavna železnička u Nišu u lošem stanju, da krov i plafoni prokišnjavaju i da su toaleti, bravarija, instalacije i zidovi dotrajali.

železnička niš 13 foto: JV / Tamara RadovanovićZa to su “okrivili” neadekvatno održavanje, protok vremena i loša tehnička rešenja i raspisali tender za rekonstrukciju. Još 4. jula izabrana je firma koja bi trebalo da bude zadužena za nadzor radova i tehničku dokumentaciju - Preduzeće za izgradnju železničkog čvora Beograd d.o.o. Beogradčvor.

Ona je imala rok od 60 dana da završi svoj deo posla, dok sami radovi, prema onome što se vidi na terenu, još nisu počeli. Tom javnom nabavkom obuhvaćena je i Železnička stanica “Crveni Krst” u Nišu, kao i još 53 stanice u Srbiji. Za to je izdvojeno 30 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    06:31 // 7. 12. 2022.

    Slika i prilika naprdne vlasti...ekonomski tigar da se za zelen bor dohvati,on bi se osusio...pitam se gde ce biti svecanost kod potpisivanja ugovora 22. decembra za brzu prugu...sve podseca na onu pricu da je razanj postavljen,a zeca nema nigde...napredno u propast...

  • Železničar

    10:26 // 23. 11. 2022.

    Izbacimo tramvaji sad je red na železnicu

  • Марко

    09:59 // 23. 11. 2022.

    Хоће ли неко да ми објасни зашто су укинути путнички возови до Пирота "због реконструкције" а теретни пролазе неометано? Никакву рекламу немају, нема популаризације путовања железницом, а имају гомилу "канцеларијских менаџера". Међутим, видим да је овде од кључног значаја за аутора текста што су натписи на ћирилици. Тешка окупација.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: