Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 24. 11. 2019.

| Društvo

Globalna kampanja protiv nasilja nad ženama i na jugu Srbije

Autor:M. Zirojević, M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Nasilje nad ženama; Foto: Pexels/Tijana Bošnjakov
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obležava se i u Vranju; Iliustracija: Pexels/Tijana Bošnjakov

Svetskih “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” biće obeleženo i u gradovima na jugu. Početak je u ponedeljak 25. novembra akcijama u Nišu - "Nisi sama" u Domu zdravlja od 10 sati i "Žensko groblje" od 12 sati u Obrenovićevoj ulici, a istog dana kampanja kreće i u Vranju i Leskovcu.

Sve aktivnosti od 25. novembra do 10. decembra deo su globalne kampanje “16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” koju u Srbiji zajedno sprovode Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i Delegacija Evropske unije.

1.7 miliona, odnosno 62 % žena u Srbiji kaže da je doživelo seksualno uznemiravanje, proganjanje ili neku vrstu nasilja. Kako bi iniciriali javni diskurs o ovom problemu, hteli smo da podstaknemo naše sugrađane i sugrađanke da razmisle o svojim najbližima kada vide zastrašujuće statistike o nasilju koje žene u našem društvu javno ili u tišini proživljavaju. Nasilje nad ženama, bez obzira gde se ono dešavalo, nije privatna stvar, već problem celokupnog društva - rekla je programska koordinatorka UN Women u Srbiji Jelena Sekulić Nedeljković.

Tim za pomoć ženama sa iskustvom nasilja Doma zdravlja Niš organizuje akciju pod sloganom “Nisi sama“ u ponedeljak 25. novembra od 10 do 12 sati u centralnom holu Doma zdravlja Niš. Planirani su odlomci iz predstave Ja sam emotivno biće, kao i film.

Cilj akcije je da probudi kod žena svest o postojanju problema nasilja u porodici, da osnaži žene da prijave nasilje i da znaju da postoje ljudi i institucije koje mogu da im pruže maksimalnu pomoć i zaštitu - najavljuju organizatori.

Centar za devojke imaće ulični performans ”Žensko groblje" povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Performans će se održati od 12 do 13 sati u Obrenovićevoj ulici (kod Banke dobročinstva) - najavljuju iz Centra.

Akcije kreću i u Leskovcu od ponedeljka.


O primerima seksualnog nasilja na “čajanci” sa devojkama vranjskog SOS Kutka

U Vranju će biti organizovan skup “Narandžasta čajanka sa devojkama SOS kutka za devojke Vranja” u sali “Periodike” Biblioteke "Bora Stanković" od 11 sati. Biće reči o seksualnom nasilju nad devojčicama i slučajevima iz ovog okruga koji su uznemirili javnost.

O seksualnom nasilju nad devojčicama govoriće vršnjački edukatori i aktivistkinje SOS Kutka za devojke Vranja. Organizatori ističu da je seksualno nasilje jedan od ozbiljnih problema koji je duže vreme prisutan u našem društvu.

Slučajevi koji su uznemirili okolinu jesu slučaj devojčice iz Surdulice kojoj je stariji muškarac slao neprikladne video-snimke i fotografije neprimerenog sadržaja, devojčice čiju je ljubav zloupotrebio bivši dečko i delio okolini njene fotografije, kao i slučaj žene koja je doživela seksualno uznemiravanje od nadređenog lica - kažu organizatori.

Dodaju da je ohrabrujuće to što su neki od nasilnika bili kažnjeni.

Jedan od njih je i političar iz Trgovišta, koji je seksualno uznemiravao i zlostavljao četiri maloletne devojčice, a koji je, nakon prijave, pravosnažno osuđen - kažu iz Odbora za ljudska prava.

SOS Kutak za devojke Vranja radi od 2017. godine, a do sada je njihovim radionicama prisustvovalo preko 700 devojčica uzrasta od 13 do 18 godina. Fokus “Kutka” su prevencija, prepoznavanje i zaštita devojaka od rodno zasnovanog i partnerskog nasilja.

Kampanja "16 dana aktivizma“ je inicirana 1991. godine od strane Centra za žensko globalno liderstvo na Rutgers univerzitetu. Svake godine ova manifestacija počinje 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i traje do 10. decembra, do Međunarodnog dana ljudskih prava. Simboličnim povezivanjem ova dva datuma ističe se da je nasilje nad ženama najekstremniji oblik kršenja ženskih ljudskih prava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • djoka

    13:00 // 25. 11. 2019.

    podrzavam borbu protiv svake vrste nasilja.
    kako prema zenama od strane muskaraca, tako i zena prema zenama, muskaraca prema muskarcima i zenama prema muskarcima.
    ako bi ovde uveli i neke druge vrste polova, bilo bi jos vrsta nasilja.

    zasto se ovde govori samo o jednoj vrsti nasilja?

    nesto bih jos da pitam:
    da li 'Centar za devojke' zaista pomaze zenama ili ih uvlaci u nesto drugo?

  • Dragan Babušinac

    08:33 // 25. 11. 2019.

    Zakon koji je povećáo broj ubistava. Sve lomimo preko kolena. Ovo je Balkan. Nepismene žene sve bukvalno shvataju. Ovih dana organizujemo Pokret za slobodu muškaraca. Tražimo pravo da se kao nekad slobodno smejemo, ćútimo, radujemo, tugujemo... bez poziva policijei napuštanja s mukom stečene imovine. Za velike ovo ne važi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: