Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 1. 4. 2023.

| Društvo

Godinu dana od pogibije u rudniku "Soko" - porodice još čekaju odgovore i ne prihvataju da niko za to nije kriv

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
mural rudari
8 rudara nije se vratilo kući iz treće smene, porodice još bez objašnjenja; foto: "28. jun"

Na današnji dan 2022. godine 8 porodica ostalo je bez svojih najbližih, rudara koji su poginuli u Rudniku "Soko", a za to vreme su dva puta od nadležnog tužilaštva u Aleksincu dobijali rešenja - da za nesreću niko nije kriv. Ipak, to objašnjenje ne prihvataju, jer je ovaj rudnik više od godinu dana radio bez dozvole, a dok čekaju i treću presudu, pripremaju inicijativu za formiranje anketnog odbora u Skupštini, kako bi konačno dobili odgovore na pitanja kako se ova rudarska nesreća dogodila.

Šta se dešavalo u noći 1. aprila prošle godine, kada je u trećoj smeni u Rudniku kod Sokobanje smrtno stradalo 8 rudara, a povređeno više od 20 njih - opisali su detaljno novinari CINS-a.

Ono što ni godinu dana od tragedije nije poznato su odgovori na pitanja koja i porodice, ali i javnost očekuju - ko je kriv za ovu rudarsku nesreću. rudari-Zoran-Petrovic-2 Rudnik više od godinu dana radio bez dozvole; foto: Zoran Petrović

Već dva puta su od Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu koje vodi istragu, dobili zvanično rešenje da je reč o nesrećnom slučaju, u šta odbijaju da poveruju. I njihov advokat je izričit da odgovornost mora da se utvrdi, jer je 14 meseci Rudnik "Soko" vršio jamske iskope bez dozvole za rad.

Trebalo je da se desi ovakva nesreća s katastrofalnim posledicama da bi rudarski inspektor zabranio dalje izvođenje radova - rekao je nedavno advokat Bratislav Stojanović.

I treći put isto tužilaštvo, po nalogu Višeg u Nišu, već dva meseca ispituje odgovornost za pogibiju, a tu odluku porodice poginulih još čekaju.

Sledeće nedelje najavljuju i nove detalje u vezi sa tim slučajem, a odlučili su i da zvanično podnesu predlog Skupštini Srbije za formiranje anketnog odbora, kako bi pokušali i na taj način da dobiju odgovore na pitanja - zašto se 8 rudara nije vratilo iz treće smene svojim porodicama. Porodice-rudara-foto-JV Porodice godinu dana bez odgovora; foto: JV

Postupak pred tužilaštvom je još uvek u toku, preduzete su dokazne radnje, što znači da je bilo ispitivanja oštećenih i još nekih svedoka. Ali još tužilaštvo nije donelo nikakvu konačnu odluku, predmet je u toku i dalje. Ukoliko bude ponovo odbačena krivična prijava, mi opet imamo pravo na podnošenje prigovora, s obzirom na to da nije konačna odluka, pa kao i prethodni put imamo pravo žalbe. Dali smo predloge za preduzimanje određenih dokaznih radnji i čekamo da tužilaštvo po tome odgovori - navode iz Advokatske kancelarije "Stojanović".

Jamski iskopi i dalje su zabranjeni u ovom rudniku, a kada je pre dva meseca počeo sa radom površinski kop, nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je rekla da dok to ne bude bezbedno rudari se neće vratiti u jamu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Niš

    11:17 // 1. 4. 2023.

    Kako je moguće da se desi nesreća ovakvih razmera i da niko nije kriv.Ko je vlasnik rudnika,ko upravlja rudnikom? Da nije možda država?Ko postavlja direktora da nije možda stranka na vlasti?? E, onda je moguće da niko nije kriv!?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: