Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:40, 11. 9. 2023.

| Društvo

“Svi za jednog, jedan za svi” - protest i kratka blokada Brzobrođana, sutra očekuju Vučića

Autor:Sonja Vidojković, Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
IMG-00bc7053160c81530c2c41981fc69c20-V
Novi protest u Brzom Brodu, godinu dana od prvog; foto: JV/Sonja Vidojković

Na današnji dan pre tačno godinu dana Brzobrođani su prvi put protestovali protiv izgradnje nadzemnog dalekovoda u svom naselju, a nakon 9 meseci pauze ponovo su na ulici, jer se izričito protive da dalekovod "visi" iznad njihovih glava. Preneli su okupljenima utiske nakon sastanka u Vladi, rekli da Vučić sutra dolazi u njihov komšiluk i da imaju obećanje da će da ih poseti, a potom uz poruku "Svi za jednog, jedan za svi" krenuli u protestnu šetnju i blokadu puta ka Niškoj Banji, koja je trajala manje od sat vremena.

JLM_7038 Protest dan pre dolaska Vučića u Brzom Brodu, na godišnjicu prve blokade; foto: Jelena Mišić U 18 sati počelo je jubilarno okupljanje Brzobrođana u centru naselja, a istakli su da je današnji protest "godišnji pomen dalekovodu, koji je pre godinu dana sahranjen".

Organizatori su okupljenima preneli utiske sa sastanka u Vladi, za koji su rekli da je bio konstruktivan i da se nadaju da će državni vrh naći rešenje, jer to nije bio slučaj sa gradskom vlašću i predstavnicima EMS-a.

Iz kabineta premijerke Ane Brnabić su im, kažu, rekli da “kreću od nule, jer problem mora da se reši”, a nakon razgovora koji je trajao dva i po sata njihova jedina poruka je da imaju samo jedan zahtev od koga ne odustaju - da dalekovodi budu ispod zemlje.

JLM_7064 Protest dan pre dolaska Vučića u Brzom Brodu, na godišnjicu prve blokade; foto: Jelena Mišić Brzobrođanin Dragan koji je od početka sa njima rekao je da se nada da poslednji put organizuju protest, kao i da od nadležnih jesu dobili neka obećanja, ali da će videti šta će od toga stvarno biti.

Ne odustajemo i ne damo se - poručio je.

Ivan Cvetanović je istakao da je žalosno što je bager zapaljen neposredno nakon prethodnog protesta, osudio je taj incident, ali i to što neka deca u naselju trpe teror, a rekao je da su i u Vladi napomenuli da im je cilj da se pronađu počinioci i da osuđuju taj incident. JLM_7066 Protest dan pre dolaska Vučića u Brzom Brodu, na godišnjicu prve blokade; foto: Jelena Mišić

Mi smo spremni da podnesemo i žrtvu i taj bager je najmanji problem i najmanji gubitnik u svemu ovome i najtužnije će biti da bilo ko od nas ovde strada, bile to žene, deca, policija, ali smo mi rešeni da svojim telima izguramo ovo do kraja i svi oni su svesni toga i to nam nikada niko neće oduzeti u ovom naselju - hrabrost i odlučnost da se borimo do zadnjeg atoma energije - poručio je Cvetanović.

IMG-53f429c715ab18398c8a42d40ffb12c8-V Novi protest u Brzom Brodu, godinu dana od prvog; foto: JV/Sonja Vidojković Cvetanović je napomenuo i da će predsednik Vučić sutra biti u njihovom komšiluku, jer postavlja temelj fabrike na 300 m od mesta protesta.

Imamo čak i obećanje da će nas posetiti i sagledati ovo, tako da od ovoga ne može dalje, a mi smo spremni i Putina i Bajdena da dovedemo u Brzi Brod da bi rešili naš problem - istakao je Cvetanović.

Nisu mogli da kažu da li će nastaviti proteste, jer to zavisi od daljih postupaka nadležnih, pa i eventualnog sastanka sa Vučićem.

Uz poruku selektora srebrnih košarkaša "Svi za jednog, jedan za svi" krenuli su oko 18:30 u protestnu šetnju i blokadu puta ka Niškoj Banji na Bulevaru cara Konstantina, koja je trajala manje od sat vremena. JLM_7154 Protest dan pre dolaska Vučića u Brzom Brodu, na godišnjicu prve blokade; foto: Jelena Mišić

Umesto konjske zaprege, koja je bila u sredini i "nosila dalekovod", ovog puta je na čelu kolone bio četvorocikl koji su "pretvorili" u bager, sa razglasa su se čule partiotske, a potom i "kafanske" pesme, a parola na transparentu je ona od koje od početka ne odustaju - "Biće kasno kada vam bude jasno".


Istorijat protesta Brzobrođana

JLM_7057 Protest dan pre dolaska Vučića u Brzom Brodu, na godišnjicu prve blokade; foto: Jelena Mišić 11. septembra 2022. godine su stanovnici niškog naselja Brzi Brod prvi put bili na ulici, uplašeni zbog državnog projekta od javnog interesa, kako EMS naziva izgradnju dalekovoda u Nišu, ali su od tada pominjali da nisu protiv njega, već samo da u svom naselju ne žele da dalekovod bude nadzemni.

Devet puta su bili na ulici, poslednji put početkom novembra, a potom protesta u ovom naselju nije bilo mesecima, ali ni objašnjenja nadležnih da li će ispuniti njihove zahteve.

Više od 9 meseci kasnije put ka Niškoj Banji ponovo su blokirali Brzobrođani, smatrajući da su izigrani, jer projekat za koji EMS kaže da "mora biti završen" nije izmenjen, a stanovnici su im ponovo poručili "Biće kasno kada vam bude jasno".

Nisu odustali od protesta ni nakon sastanka u Vladi, pa su se danas, na godišnjicu prve blokade, ponovo okupili u svom naselju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Mučibabić

    10:27 // 12. 9. 2023.

    Pa te proteste i vode SNS puleni iz Brzog Broda, svi oni tetovirani momci, koji će sad da dobiju nalog da budu mirni pa posle neka blokiraju ulice i ometaju građane koji se vraćaju sa posla i voze malu decu. Kada budu izbori pratite koliko će da dobije Sns u Brzom Brodu, umiriće masu i ugasiti proteste,a zauzvrat će da dobiju radna mesta u javnim preduzećima.

  • Boban Zdravković radnik u Arhivi

    08:45 // 12. 9. 2023.

    Poznato je,pravilo savezništva sa đavolom.NE ČINI TO. Verujem da narod iz B. Broda ima iskrene namere i pokušava da zaštiti sebe od potencijalnog zračenja i velikog problema sa tim.Ali u kojoj državi predsednik republike dolazi kao "supermen" i da rešava on lično takve probleme.Čista politička promocija.Gde su institucije,inspekcije,sudstvo...Izgleda da je dotični predsednik preuzeo sve uloge.

  • Milos

    08:37 // 12. 9. 2023.

    samo da pitam ko je na lokalu podebio? AKO je ista stranka ne znam sta se bunite - kao niste znali sta rade? mislili ste da ce da rade za dobrobit gradjana? I sad vam mozda rese te dalekovode i vi prestanete blokade? znaci lepo zivite, samo dalekovod problem? drugo sve super? prodajte stan / kucu pa se preselite negde drugde. Sto bi to bio problem kad lepo zivite?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: