Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 27. 10. 2022.

| Društvo

Godinu dana od samita Brnabić - mladi u Nišu, Srbija bez strategije i Zakona o mladima

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
DIJALOG MLADIH SA PREMIJERKOM
Dijalog mladih sa premijerkom u Nišu nije doprineo mladima; foto: JV/T. T.

Skoro godinu dana od sastanka u Nišu na kom je premijerka Ana Brnabić mladima obećala ubrzanje procesa izmene Zakona o mladima i usvajanje Strategije za mlade, data reč nije ispunjena, a oformljeno je Ministarstvo za turizam i omladinu. Ovakav potez naišao je na kritike KOMS-a, jer smatraju da je mladima neophodno samostalno ministarstvo i veća izdvajanja iz budžeta.

Iz Krovne organizacije mladih razočarani su, kako navode, zbog toga što u trenutku kada svaka druga mlada osoba želi da živi u inostranstvu, da bi osigurala sebi dostojanstven život i bolji životni standard, u Srbiji je oformljeno Ministarstvo za turizam i omladinu.

To je, naglašavaju, razočaralo značajan deo javnosti, mlade i one uključene u rad omladinskog sektora, jer se godinama u nazad ističe potreba da država sistemski brine o mladima kroz rad samostalnog ministarstva i podsećaju da na obećanja koja je premijerka Brnabić dala pre skoro godinu dana u Nišu.

Zbog toga ne iznenađuju podaci koji pokazuju da mladi nemaju poverenja u institucije, niti postoji političar kom veruju. Smatraju da je njihov uticaj na donošenje odluka veoma mali ili da ga uopšte nemaju - stoji u otvorenom pismu Ministarstvu.

Ističu da je do sada se za mlade kroz resorno ministarstvo izdvajano svega 0,08% godišnjeg republičkog budžeta, dok je od ukupnog budžeta dosadašnjeg resornog ministarstva Ministarstva omladine i sporta, samo 7,43% odlazilo sektoru za omladinu, razvoj i sprovođenje omladinske politike.

Očekuju zato da Vlada Republike Srbije, u partnerstvu sa predstavnicima mladih, unapredi omladinsku infrastrukturu i da u narednih godinu dana predloži Narodnoj skupštini Zakon o izmeni i dopuni Zakona o mladima ili novi Zakon o mladima.

Da donese u što kraćem periodu Strategiju za mlade i prateći Akcioni plan, osigura godišnji rast budžeta za sprovođenje omladinske politike i finansijsku podršku omladinskom civilnom sektoru i da u što kraćem periodu predloži usvajanje Zakona o radnim praksama, Zakona o volontiranju i drugih javnih politika u dogovoru sa mladima - navode u saopštenju.

Između ostalog, od novog Ministarstva turizma i omladine traže da ne favorizuje jedan sektor na štetu drugog, kao i da omogući kontinuiran rast i razvoj sektora za omladinu unutar ministarstva.
Inače Krovna organizacija mladih Srbije koja je zakonski prepoznat krovni savez i najviše nezavisno predstavničko telo mladih u državi i zajednica 111 udruženja mladih i za mlade, ovim otvorenim pismom poručuje da omladinska politika mora biti prioritet države i da sektor za omladinu mora imati adekvatne ljudske i finansijske resurse kako bi sprovodio i razvijao omladinsku politiku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milutin M

    07:31 // 28. 10. 2022.

    I ko je koordinator kancelarije za mlade u Nišu? Svi ćute o tome.

  • Miloš

    00:09 // 28. 10. 2022.

    Kako su krenuli da gaze frilensere, bolje da se ne prave xa brinu o mladima!

  • Бата Рака из Ниш

    13:03 // 27. 10. 2022.

    Чале колабирао или колаборирао?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: