Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:23, 29. 9. 2020.

| Društvo

Godinu i 100 dana zazidan sam u pećini - pola veka od Ginisovog rekorda kod Svrljiga

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Pećina
Milutin je u pećini proveo 464 dana i taj rekord do danas nije oboren; Foto: Screenshot Kopajkošara JV

Ukupno 464 dana Milutin Veljković bio je zazidan u pećini Samar u svrljiškom selu Kopajkošara, postavivši Ginisov rekord u boravku čoveka pod zemljom. Povodom 50 godina od njegovog izlaska, ispred pećine Samar će večeras od 19 sati, uz bogat program, biti obeležen jubilej tog podviga.

U okviru jubileja posetioci će moći da pogledaju dokumentarni film Speleonaut / Pod kamenim nebom Sonje Đekić o njegovom petnaestomesečnom samovanju u pećini Samar, ali i da obiđu Etno muzej "Kopajkošara" u kome se, pored tradicionalnih alata, predmeta i drugog muzejskog nasleđa, nalazi i postavka posvećena Milutinu Veljkoviću i njegovom poduhvatu.

Tokom dana, u ograničenim turama na po sat vremena, zainteresovani će moći i da obiđu Milutinovo mesto boravka u samoj pećini, uz pomoć iskusnih vodiča.


Od nepoznate pećine do Ginisovog rekorda - i nazad

Samu pećinu, selo, ali i tada mladog speleologa Milutina Veljkovića jedan poduhvat početkom sedamdesetih godina proslavio je nadaleko, a čak privukao i pažnju svetske javnosti.

Juna 1969. godine, tada 34-godišnji Milutin, sprovodeći naučni eksperiment, neprekidno je, zazidan u pećini, boravio sam u njoj ukupno 464 dana, oborivši svetski rekord u boravku pod zemljom koji je do tada, sa 109 dana, držao Francuz Anri Fiout. 2 Milutin Veljkovic arhivkse fotografije A.K. Obeležavanje jubileja Milutinovog rekorda počinje od 19 sati; arhivske fotografije

U svom poduhvatu uspeo je održavajući radio-vezu sa selom, hraneći se iz konzervi i dvopecima i uz pomoć agregata koji je imao u pećini. Većina meštana i danas se seća Milutinovog izlaska iz pećine gde ga je sačekalo nekoliko hiljada ljudi.

Milutin je o svom boravku u pećini Samar izdao i knjigu Pod kamenim nebom baziranu na dnevniku koji je vodio tokom svog samovanja, kojim oživljava svakodnevne poslove (pripremanje kafe, prikupljanje pećinske faune…), ali i dramatična zbivanja kakva su vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama i druge stvari.

Za ovu pećinu i pećinski sistem Jezava, i pored nekadašnje svetske slave, danas se ne zna puno, osim među speleolozima i avanturistima.


Pećina Samar

Nalazi su u netaknutoj prirodi nadomak Svrljiga, na obroncima planine Kalafat kod sela Kopajkošara koje je okruženo šumovitim brdima iza kojih se nazire vrh Ozrena.

Pećinu je formirala Kopajska reka i duga je preko 3 kilometra. Ponornica se uliva na jednom kraju pećine iznad čijeg se ulaza nalazi prerast, jedinstven kraški oblik - prirodni kameni most. Njegov luk se nadvija nad izlazom pećine u visini od 15 metara i u širini od 25 metara.

Glavni kanal pećine je tunelskog tipa i izgleda kao kanjon na pojedinim mestima, a obiluje virovima i kaskadama, pa se ne preporučuje samostalan obilazak pećine upravo zbog brojnih vodenih prepreka i lavirinata.

Ponornica izlazi na drugom kraju pećine, praveći vodopad od oko 5 metara visine.

U ovoj pećini pronađena je do sada najbolje očuvana u Srbiji lobanja pećinskog lava, ali i ostaci pećinskog medveda i kabaloidnog konja. Sa ostalim pećinama u okolini čini jedinstveni pećinski sistem.

Od 1955. godine pećinski sistem Samar je zaštićen Rešenjem Zavoda za zaštitu prirode.

Kopajkošara

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • asd

    19:26 // 29. 9. 2020.

    Bizarno...

  • Marko Jovanovic

    17:03 // 29. 9. 2020.

    Meni ta pecina zvuci bolje nego Nis zimi. Bar necu da se otrujem vazduhom i ugusim.

  • Svrljižanin

    13:58 // 29. 9. 2020.

    Da li neko zna da li je gospodin Veljković i dalje živ?

    • MilosNis

      18:43 // 29. 9. 2020.

      To je i meni palo napamet, kakva greska pisca ovog teksta da ne sazna i napise nesto vise o ovom coveku, makar njegovi potomci ili rodjci da su rekli koju rec ako gospodin vise nije medju nama...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: