Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

06:26, 3. 2. 2012.

| Društvo

Godišnjica YUROM centra i novi projekti

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
YUROM

YUROM Centar iz Niša predstavio je rezultate projekta “Osnaživanje Roma za pristup ekonomskim pravima” čija realizacija traje od decembra 2010. godine.

Projekat se realizuje u Topličkom i Pirotskom okrugu. Do sada je zaposleno 18 Roma, 4 je dobilo podsticajna sredstva za smozapošljvanje, a pokrenuta je i inicijativa za zapošljavanje 29 Romkinja u konfekcijskim preduzećima u Pirotu.

- Nisu oni zaposleni iz milosti ili zato što sad treba da glasaju za lokalnu vlast na izborima, nego zato što je procenjeno da ti ljudi treba da budu zaposleni po principima afirmativne mere, a delom i zato što su to i bivši radnici preduzeća “Prvi maj” - rekao je Osman Balić, direktor centra i koodinator projekta.

Tom prilikom najavljeni su i dalji planovi za osnaživanje Roma, među kojima je inicijativa Topličkog komiteta za ekonomsko jačanje da lobira za sredstva namenjena unapređenju ekonomskog statusa Roma u selima.

- Na sreću ne žive baš svi Romi u urbanim sredinama, nego ih ima i sa sasvim drugim karakteristikama u seoskim područjima i oni su šansa za razvoj romske zajednice - rekao je Balić.

Srđan Jordačijević, predsednik Regionalnog ekonomskog komiteta za Rome, a ujedno i načelnik Topličkog okruga, najavio je projekat za upošljavanje 250 seoskih domaćinstava Roma čija je vrednost 900.000 eura.

Prema njegovim rečima, sa načelnikom Pirotskog okruga prihvatio je obavezu, da u skladu sa funkcijom koju već obavljaju, a to je da budu u komunikaciji sa svim predstavnicima opština, da pored toga budu i predsednici EKROS komiteta za Rome. On kaže da je to najskromnije što su mogli da urade.

- Očekujem još veće zalaganje Nacionalne službe za zapošljavanje jer je bilo delimično dobro. Prema mojim saznanjima, nisu potrošena sva sredstva, koja su bila namenjena za zapošljavanje Roma u 2011. godini, tako da očekujem da u ovoj godini sve iskoristimo - rekao je Jordačijević.

Nedavno je u Prokuplju 12 osoba dobilo pomoć u okviru projekta „Podrška zapošljavanju i unapređenju životne sredine interno raseljenih Roma u Srbiji“.


Povodom 15 godina postojanja YUROM centra po prvi put je dodeljena i povelja za izuzetan doprinos u pokušaju da se problem romskog pitanja reši i da njihov položaj bude bolji. Ovo je ujedno i jedino priznanje koje je centar ikada dodelio.

YUROM

Priznanje je dodeljeno Srđanu Jordačijeviću koji u je u proteklih 14 godina, koliko radi u Državnoj upravi, aktivno učestvovao u skoro svim projektima i seminarima vezanim za Rome. 

- Srđan se, zaista, bez fola koji mi vrlo često srećemo kada se kontaktira sa nama, družio sa nama prethodnih godina, i ne samo družio, on je iz sve snage pokušavao da uradi ono što bi možda morala da bude dnevna obaveza svakog lokalnog funkcionera - rekao je Balić.

Uručujući “Priznanje za izuzetan doprinos u emancipaciji Roma” Balić je rekao da se nada da će Srđan ubuduće biti merna jedinica za odgovornog lidera.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: