Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:48, 28. 8. 2012.

| Društvo

Godišnjica rada Sigurne kuće

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
sig-kuca1

Godinu dana od osnivanja prve Regionalne sigurne kuće u Nišu obeleženo je na manjoj proslavi u Nišu, a kroz nju je do sada prošlo 111 korisnika od kojih 59 žena, a ostalo su deca koja je pratila sudbina majki.

Na ceremoniji proslave "prvog rođendana" nastupio je dečiji hor "Vilenjaci", a predstavnicima institucija i predužeća uručene su i zahvalnice za pomoć u dosadašnjem radu.

Slađana Živković Kostić, direktorka Sigurne kuće, objasnila je da su korisnice tokom boravka u kući imale i psihološku podršku, a takođe su prošle radne obuke i prekvalifikacije i njih 5 je pronašlo posao. Na taj način učinjen je i jedan važan korak za njih koji im je omogućio da budu samostalnije.

Kada je kuća otvorena u nju se uselilo 11 korisnica, a o uspešnosti rada ove institucije govori i podatak da su se nakon godinu dana nasilniku vratile samo 3 žene.

- Sa korisnicama koje su bile žrtve nasilja ovde nije bilo nikakvih problema i incidenata. Dešava se da one i dalje ponekad svrate da porazgovaramo uz kafu i da dobiju još neki savet - kaže Slađana Živković Kostić.

Kuća je institucija socijalne žaštite i kao obavezu njenog  finansiranja imaju grad i država, međutim od planiranih 11 miliona, ova institucija proteklih godinu dana dobila je 3 miliona dinara.

- Uspeli smo sa tim novcem da radimo otprilike 8 meseci, a dosta su nam pomogle i donacije koje smo dobili. Ono za šta je novac nedostajao je da se zaposle stručnaci koji bi pružali psihološku pomoć - rekla je direktorka.

Gradski većnik Branislav Ranđelović rekao je da će nova vlast učiniti sve što je moguće da finansiranje rada kuće stave na stabilne noge i da ne dozvole da dođe do toga da novac koji je namenjen za to ne bude dat.

Obeležavanju godišnjice rada prisustvovala je i Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu rada zapošljavanja i socijalne politike.

- Ono što je potrebno da uradimo na dalje je da osnažimo žene što više kako bi mogle da budu samostalne. Nažalost sigurne kuće moraju da postoje da bi u trenutku kada budu ugrožene žene imale gde da se sklone - rekla je Brankica Janković.

Ona je, kao pozitivan primer, navela da rad ovih kuća često pomažu i privrednici koji razumeju probleme ovih žena ili koji su imali slične situacije. Pomoć u radu institucija je dobijala i od volontera iz omladinskih organizacija.

- Ministarstvo će raditi na tome da se stvore zakonski uslovi da žene ne budu u suigurnim kućama, već u svojim kućama, a da nasilnici budu sklonjeni odatle i da budu procesuirani - dodala je Brankica Janković.

Jedna od trenutnih korisnica je zbog svoje bezbednosti sa troje dece prebačena iz Beograda u Niš. Ona je ovde nedelju dana, i kaže da je 8 godina pretrpela razne oblike nasilja od svog muža, kaže da joj je ovde dobro i da joj je najvažnije da su joj deca na sigurnom. Na žalost ova slučaj u Srbiji nije jedini.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jadranka Savić

    17:48 // 28. 8. 2012.

    "Obeležavanju godišnjice rada prisustvovala je i Brankica Janković džavni sekretar u Ministarstvu rada zapošljavanja i socijalne politike, o planovima za zastitu i osnazivanje zrtava nasilja." Ovu funkciju da mi objasnite..Volim da čitam južne vesti,ali,mnogo se novinari služe copy paste tehnikom. I primetila sam da neke informacije nisu pouzdane-mislim na senzacionalizam u vasem pisanju.Razmislite o tome.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: