Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:51, 12. 4. 2020.

| Društvo

Godišnjica stradanja civila u Grdelici u NATO bombardovanju

Autor:A. K.Izvor:Južne vesti
Most Grdelica Nato foto Bojana Stamenković
Zbog vanrednog stanja ove godine neće biti okupljanja kod mosta na kome je 12. aprila '99. pogođen voz sa civilima; foto: B. S.

Na današnji dan 1999. godine u NATO agresiji avioni NATO alijanse pogodili su na mostu u Grdeličkoj klisuru međunarodni ekspresni voz 393 koji je saobraćao na relaciji Beograd - Niš - Skoplje.

Do danas je ostala nepoznanica zbog čega je voz sa civilima bio opravdana meta NATO alijanse čiji su avioni kompoziciju gađali sa 4 projektila u trenutku kada je voz prelazio železnički most na Južnoj Moravi. Tačan broj poginulih nikada nije utvrđen, ali se pretpostavlja da je stradalo više od 50 ljudi.

U čast poginulih građana, do sada se svake godine organizovao komemorativni skup na mostu, a voz se zaustavljao kako bi se odala počast žrtvama. Ove godine, zbog vanrednog stanja neće biti okupljanja, a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović poručio je da sećanje na žrtve ne sme da izbledi.

Patnja će zauvek ostati jer nikada nećemo moći da nadomestimo gubitak nedužnih ljudi koji su tog dana stradali. To je istorija koje ćemo se uvek sećati, koja nas obavezuje da ostanemo ponosni, ujedinjeni i složni. Sada kada se borimo protiv nevidljivog neprijatelja snaga, istrajnost i hrabrost su nam potrebniji nego ikad - poručio je Cvetanović.

NATO agresija nad tadašnjom Jugoslavijom počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana. U tom ratu stradalo je oko 2.500 ljudi, od čega 500 civila, među kojima i 79 dece. Ranjeno je više od 12.500 ljudi, a bačeno skoro 500.000 projektila i 40.000 kasetnih bombi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    08:59 // 7. 5. 2020.

    Majku li im RAZUZDANU i HALAPLJIVU. Od 45-te stotine i stotine ratova su vodili. Vladari SVETA i globalnog prekrajanja. No, treba ih se plašiti. Moćni su. Kako se sačuvati !? Da li ekonomijom? Tu su najranjiviji.

  • S.Nikolić

    00:22 // 13. 4. 2020.

    Pitajte moji zemljaci , nišlije , prvo zbog čega se nismo mogli mirno razići sa ostalim narodima, i drugo , ko je onda bio na vlasti i gurnuo u rat protiv ostatka sveta! Nesmemo ni hladnjače da zaboravimo koje su prethodile bombardovanju! Neki dan beše da :#poklonima# u niš, mogli ste da ga provedete do mosta ! Mogli ste i one što bakljama ns tvrđavi proslaviše njegov rođendan!

  • Decak

    23:41 // 12. 4. 2020.

    Pogubna politika bracnog para Milosevic

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: