Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:46, 15. 3. 2021.

| Društvo

Godišnjica vanrednog stanja - epidemiolog kaže zabluda je da je kraj korone blizu, potrebne strože mere

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
ostani kod kuce 1 foto jv vanja keser
Poruke "ostani kod kuće" i godinu dana kasnije aktuelne; foto: JV / Vanja Keser

Na današnji dan 2020. godine proglašeno je vanredno stanje zbog korone, koje i danas "preti" zbog sve više obolelih, a sve manje mesta u bolnicama. Ipak, nove mere nakon onih za vikend građani još čekaju, a epidemiolog Nikola Milenković kaže da je zabluda da je kraj pandemije blizu i da za to nije dovoljna samo vakcinacija, već poštovanje postojećih, ali i strože mere koje će zaštiti zdravstveni sistem.

Vanredno stanje zbog korone građani uglavnom pamte po policijskom času i zabrani kretanja, životu po strogim pravilima koji je trajao 52 dana, a neki kažu da i dalje tako žive. Godinu dana kasnije medicinski deo Kriznog štaba traži slične mere zbog teške epidemiološke situacije.

Anketa

Međutim, postojeće mere su već neko vreme samo "vikend mere" - od zabrane rada ugostiteljima do održavanja koncerata.

Niš zabrana kretanja Nove mere i dalje čekamo, neki lekari za zabranu kretanja; foto: Vanja Keser Premijerka Ana Brnabić smatra da država nikome nije ni otac ni majka, ali ipak najavljuje pooštravanje mera koje Vlada ne usvaja, pa je tako i današnja hitna sednica Kriznog štaba - odložena za sutra, kako prenosi RTS.

Izvesno je da će se pooštriti protivepidemijske mere. Koje, još nije odlučeno - rekla je premijerka.

Dok hitne mere građani čekaju i žive u neizvesnosti, nadležni hvale vakcinaciju i kažu da je u njoj spas.

vojska na ulicama 52 dana trajalo vanredno stanje zbog korone, neki kažu da traje i dalje; foto: Vanja Keser Međutim, epidemiolog Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Nikola Milenković smatra da je zabluda da je kraj blizu i njegova procena je da će biti potrebno još godinu ili dve da pandemija kovida bude pod kontrolom.

To znači da broj hospitalizovanih bude na tom nivou da mi imamo kapacitete, da broj prirodno imunizovanih nakon zaraze bude 60 do 70 % za neki solidan kolektivni imunitet, idealno tih 95 %, ali su zablude da će se to završiti vakcinacijom. Mnogo ljudi meša pojam vakcinacije od imunizacije, jer imunizacija je dug proces, traje od trenutka davanja vakcine do stvaranja imuniteta, a kod nas trenutno sa ovim vakcinama koje imamo se on kreće u rasponu od neke tri nedelje nakon druge doze pa i do 6, 7 nedelja za ove kineske sa kojima se ispostavilo da se sporije stvara imunitet - pojašnjava epidemiolog.

Iako Niš prednjači po broju vakcinisanih, pojašnjava da to nije dovoljno da njegovi građani budu zaštićeni, jer samo kolektivni imunitet može da nas spasi.

Zato poručuje sugrađanima, ali i svim ljudima, da bitka i dalje traje, jer smatra da su se previše opustili. Niš policijski čas Pre godinu dana proglašeno vanredno stanje, a potom i policijski čas; foto: Vanja Keser

Više je ovo svima preko glave, to je apsolutno jasno, ali situacija je takva da svi moraju da shvate da je ovo pandemija, nije neka lokalna epidemija koja može brzo da prođe. Generalno, mora da se podigne svest o tome da moraju da se zaustave sva ova okupljanja, ali i da se mere pooštre, ali to nije do građana, već do države. Sa druge strane, ja poštujem to da mora da radi i ekonomija i nije samo medicinski deo taj koji odlučuje o merama, ali što se tiče nas medicinara mere moraju da budu sprovedene apsolutno rigoroznije - napominje Milenković.

Koje su to mere kaže da treba da odluče nadležni, da između uvođenja policijskog časa koji znači i zabranu kretanja i aktuelnih "vikend mera" treba naći balans, tako da cilj bude zaštita zdravstvenog sistema, koji je u Nišu ponovo jako opterećen i situacija je vanredna.

Mere moraju da se pojačaju zbog toga, jer ako vi imate 4.000 dnevno zaraženih u Srbiji, obično se pokazuje da mi u roku od 5 do 7 dana 5 do 10 % njih hospitalizujemo, a to je oko 300 dnevno u Srbiji i mi ćemo moći to da izdržimo, ali onda druge bolesti, maligniteti, hirurške grane, internističke, pate zbog toga, odnosno na kraju narod. To znači da sve ovo što se krše mere će nam se obiti o glavu definitivno, bez obzira da li će to da bude kovid ili non-kovid bolesti imaćemo problem - pojašnjava epidemiolog.

Nis najduzi policijski cas 1; foto: Vanja Keser Da li ćemo ponovo živeti u policijskom času? foto: Vanja Keser Takođe napominje i da mere kao takve nisu dovoljne, već da je najvažnije da se one poštuju i veruje da bismo tada imali mnogo bolju sliku nego što je imamo sada, jer su već svi na izmaku snage.

Podsetimo, nedavno je bilo godinu dana od kada je prvi put zvanično potvrđeno da su u Nišu na lečenju pacijenti sa virusom korona - lekari su i dalje u skafanderima i ponovo upozoravaju da je situacija i pored vakcinacije jako teška i da su iscrpljeni, a jedan od njih je i doktor Steva Stanišić koji je govorio o tome šta je obeležilo pandemiju u Nišu do sada i da li i kada očekuje kraj.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jasar

    07:14 // 16. 3. 2021.

    imaginarijum sto bi reko Dj Zex :)

  • Sojic

    00:25 // 16. 3. 2021.

    Pred izbore pobedjena korona posle izbore gradjani krivi previse se opustili pred prvo spricanje u decembru posle 7-8 hiljada zarazenih dnevno od jednom pocelo da pada broj zarazenih pred novu godinu dabi privukli narod na spricanje u januaru vucic opet pobedio koronu u martu opet gradjani kriv

  • Gojko

    00:13 // 16. 3. 2021.

    Ne mora obavezna vakcinacija ali uvedite stimulativne mere za vakcinisane, npr vakcinisani ne idu u karantin i lockdaun, vakcinisani dobijaju obecanu pomooc drzave od 100e, vakcinisani mogu da putuju u inostranstvo na more, mogu da idu na koncerte, u bioskop, na utakmice.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: