Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:05, 11. 6. 2018.

| Društvo

Goran Ilić: Kako da tužilac vodi istragu protiv političara ako ga bira politika?

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti

Predsednik Udruženja tužilaca Srbije Goran Ilić navodi da aktuelni ustavni amandmani vode politizaciji pravosuđa i smanjenju nezavisnosti. Ako vrhovnog javnog tužioca i ostale tužioce bude birala Skupština Srbije prostom većinom, Ilić upozorava da oni neće moći da uspešno sprovode istrage protiv političke garniture koja ih je postavila. Dodaje i da nijedna vlast ne želi nezavisne institucije.

Od Venecijanske komisije, tela Saveta Evrope koje ocenjuje ustave i pravne norme svojih članica, Ilić očekuje negativno mišljenje za amandmane koje je predložilo Ministarstvo pravde. Navodi da je predloženim rešenjem uspostavljen javni tužilac kao starešina i zamenici koji postupaju po predmetima, što je prevaziđen i napušten "sovjetski" model hijerarhije.

Kad imate strogu hijerarhiju pritiskom na jedno dugme na vrhu sistema, vi kontrolišete ceo sistem. Ako neko drugačije misli na dnu te lestvice, recimo tužilac u Vladičinom Hanu, on ništa neće moći da uradi ukoliko vlast kontroliše onoga ko je na vrhu, a to je budući vrhovni javni tužilac - kaže Ilić.

Kako se ta kontrola uspostavlja u praksi, Ilić ilustruje predloženim rešenjem da Vrhovnog javnog tužioca predlaže Visoki savet tužilaca, u kojem većinu, po sadašnjem predlogu vlasti, neće imati tužioci, već predstavnici vladajuće većine u parlamentu. Na kraju, taj predlog bi potvrdili i poslanici, prostom većinom.

Dokle god ih bira politika oni će biti pod kontrolom politike. Kako će on da sprovede efektivnu istragu protiv političara koji pripada političkoj garnituri koja je njega izabrala? - pita Ilić.

Nezavisno pravosuđe je osnov da svako društvo, pa i Srbija, ide napred, objašnjava Ilić, a tužiocima i sudijama se mora obezbediti samostalnost u radu. Time će se, navodi Ilić, napraviti i pravni ambijent za dolazak investitora, a ne da ih kao sada “vlast vuče za rukav”.

Kao izlaz iz sadašnje situacije navodi da treba napraviti moderno tužilaštvo, da svaki tužilac odgovara za svoj rad, da većinu u Visokom savetu tužilaca čine tužioci, a da kažnjavanje korupcije bude izvesno, kako bi se iskorenila.

Ilić dodaje da je u prirodi politike u Srbiji otpor prema nezavisnim institucijama.

Zbog toga je način izbora institucija brana da se sve kontroliše - napominje Ilić.

O izmena Ustava, pobuni struke protiv rešenja vlasti, o korupciji, Evropskoj uniji, o tome kako građani vide pravosuđe, a šta je sve loše u predlozima vlasti vezanih za ustavne amandmane u oblasti pravosuđa, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: