Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:59, 22. 10. 2019.

| Društvo

Goran Trivan: Izmenom zakona zabraniće se gradnja MHE u zaštićenim područjima

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti, Insajder
Predložena izmena zakona
Predložena izmena zakona; ilustracija; foto: Vanja Keser/JV

Konsenzus o zabrani gradnje mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima postoji u Vladi Srbije, rekao je ministar ekologije Goran Trivan i dodao da neće biti dileme da će izmena zakona koji to reguliše biti usvojena u Skupštini.

On je najavio izmene Zakona o zaštiti prirode, prenosi Insajder, a kao glavni razlog za izmenu tog zakona vidi činjenicu da je Srbija siromašna površinskim autohtonim vodama.

Polemika oko toga traje najmanje 2 godine. Potrebno je imati u vidu da imamo najmanje površinskih voda u regionu, onda moramo da vodimo računa kako da sačuvamo vode, a jedan od načina je zabrana u zaštićenim dobrima - rekao je Trivan.

Brojni protesti širom Srbije i oni najbučniji u Rakiti i na Staroj planini nisu bili najuticajniji na ovu oduku, rekao je ministar, tvrdeći da bi on svakako tražio da se razgovara o ovoj temi.

Glavni problem kod mini-hidrocentrala nisu one same po sebi, već realizacija projekta. Reakcija u velikom broju ne bi bilo da su poštovana pravila prilikom njihove izgradnje, imamo primere da su u nekim slučajevima korita ostajala bez vode. Zašto neki projekti nisu dobro realizovani je pitanje najpre za opštine i lokalne inspekcije, pa tek onda za ostale - rekao je ministar.

Tek predstoji da se vidi da li postoji konsenzus u Vladi za izmenu zakona, ali Trivan je ubeđen da on postoji.

Mislim da neće biti dileme, da konsenzus postoji o tome da se zabrani njihova izgradnja u zaštićenim dobrima i mislim da neće biti dileme da će i biti usvojen u Skupštini - rekao je Trivan.

Dodao je da će se koncepcija o tome šta će biti sa ostalim područjima u Srbiji napraviti nakon izmene Zakona.

Podsetimo, selo Topli Do na Staroj planini koje se nalazi u zaštićenom području posetio je čuveni muzičar Manu Čao dajući svoju podršku u odbrani reka Stare planine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Слађана

    13:43 // 22. 10. 2019.

    Закони постоје, само их треба поштовати. Ови само замагљују проблем и одлажу решење са изговором да се чекају промене закона. Да постоји воља, проблем би био решен још пре две године. Овако само купују време и обећавају због избора.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: