Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:11, 22. 9. 2016.

| Društvo

"Gorica" da vraća dugove tek od početka 2017.

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Groblje
Finansijska sanacija "Gorice" se nastavlja; Foto: JKP "Gorica"

Gradsko veće još jednom je izašlo u susret “Gorici” i preporučilo javnim preduzećima da novac koji im "Gorica" duguje na ime pozajmica, počnu da naplaćuju tek od januara 2017. U "Mediani" i "Objedinjenoj naplati" kažu da im ova odluka neće ugroziti poslovanje.

Ovaj zaključak usvojen je na sednici za koju novinari nisu znali, niti bili obavešteni, a u PR službi Grada kažu da su većnici i gradonačelnik to odlučili telefonom. Preporuka da sačekaju "Goricu" do januara poslata je "Mediani", "Objedinjenoj naplati", "Parking servisu", "Naisusu" i Direkciji za javni prevoz.


"Nije strašno, ali puštamo menice ako ne plaćaju dogodine"

Kako bi spasili “Goricu” od izvršitelja i isplatili radnike kojima su dugovali plate za skoro godinu dana, Gradsko veće je decembra prošle godine naložilo “Mediani” da podigne kredit od 80 miliona dinara.

Do danas je, prema rečima direktora Bratislava Vučkovića, “Mediana” vratila banci oko 68 miliona sa kamatama, dok je od “Gorice” stiglo svega 6,6 miliona dinara.

Uplatili su nam samo jednu ratu i uvek su iznova tražili odlaganje plaćanja. Sada imamo menice kao sredstva obezbeđenja i puštamo ih ukoliko ne počnu da vraćaju dug od Nove godine – kazao je Vučković.

On dodaje da poslovanje preduzeća na čijem je čelu neće biti ugorženo zbog toga što je naplata duga odložena do Nove godine, ali da su, zbog toga, izostale investicije. Gradsko veće Održavaju kontinuitet grobnih usluga; Foto: arhiva JV

U “Objedinjenoj naplati” kažu da je zbog ove pozajmice “malo ugrožena tekuća likvidnost preduzeća” ali da će uprkos tome i ovu godinu “završiti pozitivno”. Direktorka ovog preduzeća Jelena Stojanović kaže da je Ugovor o pozajmici od 12 miliona dinara koji su potpisali sa “Goricom” nekoliko puta aneksiran i da će ovih dana potpisati ugovor o reporogramu koji će predvideti početak naplate 1. marta 2017. godine.

“Gorica” trenutno nije u blokadi pa smo uspeli da obezbedimo menice za svaku ratu – kazala je direktorka Stojanović.

U Zaključku koji je usvojilo Veće navodi se da će pomenuta preduzeća moći da počnu naplatu najranije 1. januara 2017. godine. Nakon toga će zajmodavci omogućiti “Gorici” otplatu duga na 6 do 24 rate. U obrazloženju ove odluke, u Gradskom veću navode da su je usvojili sa ciljem “redovnog obavljanja komunalne delatnosti upravljanja grobljima” i finansijske sanacije “Gorice”.

Imajući u vidu obavezu Grada Niša da obezbedi kontinuitet u obavljanju komunalnih delatnosti na svojoj teritoriji, i u skladu sa tim do sada sprovedene aktivnosti u postupku reorganizacije JKP „Gorica“ Niš, Gradsko veće donosi ove preporuke – navode u obrazloženju.

Zaključak Zaključak usvojili na Veću početkom septembra; Foto: Screenshot ni.rs

Podsetimo, osim novca iz nekoliko javnih preduzeća, “Gorici” jer bilo opredeljeno i 194 miliona dinara rebalansom budžeta Grada krajem juna. Preduzeće je reorganizovano i ostao mu je samo sektor pogrebnih usluga, dok su održavanje gradskog zelenila kao i većina radnika prebačeni u “Medianu”. Održavanje rasvete i deo radnika povereni su “Parking servisu”, a ovo preduzeće je, zbog pozajmice od 17 miliona "Gorici" moralo da pozajmljuje novac od kragujevačkog preduzeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djuric Goran

    22:04 // 24. 9. 2016.

    sta bi bilo kada bih tuzio Goricu uzimaju novac za odrzavanje na groblju a tamo je uzas djubre na svakom koraku

  • Dare

    10:12 // 23. 9. 2016.

    A kad će nam reći ko je kriv za situaciju sa Goricom. Šta bi sa bivšim direktorom?

    • Milan Radovanovic

      12:01 // 26. 9. 2016.

      Vraćen je na posao i postavljen za direktora Novog Groblja. Znači..."Jovo nanovo"...

  • Lahor

    06:35 // 23. 9. 2016.

    Ekonomicno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: