Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:57, 26. 9. 2018.

| Društvo

“Gorica” ubuduće može da rešava sporove sa radnicima mirnim putem

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
gorica
Radnici medijacijom mogu brže da dođu do para zbog kojih su tužili "Goricu"; foto: radnik

Oko 200 radnika koji su tužili niško Javno komunalno preduzeće Gorica, umesto da se "vuku po sudovima", ubuduće će sporove sa ovim pogrebnim preduzećem moći da reše medijacijom, odnosno mirnim putem i tako brže dođu do svojih para.

Na osnovu sporazuma koji je JKP Gorica potpisala sa Osnovnim i Višim sudom u Nišu, kako kaže v. d. direktor Igor Novaković, radnicima koji su tužili ovo preduzeće biće ponuđeno da sporove reše medijacijom, koja bi trebalo da olakša i ubrza proces.

Skraćuje se sudski spor, skraćuje se period odlučivanja, dokazivanja i tako dalje i tu su svi na dobitku. Znači radnici time dobijaju brže svoj novac, a s druge strane skraćuju se sudski sporovi i sud sa te strane ima mogućnost da rešava sudske sporove medijacijom na brži i efikasniji način - pojašnjava Novaković.

Trenutno je u toku oko 200 sporova, kaže Novaković, a radnici mogu da biraju da li će pristati da medijacijom dođu do svojih para.

U Višem sudu kažu da je ovaj alternativni način rešavanja sporova u niškim sudovima počeo aktivno da se primenjuje pre nešto više od godinu dana i da je dosad medijacijom rešeno 60 predmeta, a 40 njih je u postupku.

Podsetimo, početkom godine je sličan protokol potpisan i sa Objedinjenom naplatom, pa sada građani mogu mirnim putem da reše spor sa njima, a kažu da je u planu da se takva praksa uvede i u niškoj Elektrodistribuciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alo

    20:16 // 26. 9. 2018.

    Čisto zamajavanje radnika i kupovina vremena. Da rukovodstvo Gorice želi da izađe u susret radnicima, izračunali bi sami koliko kom radniku duguju i onda bi uplatili te iznose radnicima. Ali nemaju novca, pa sad predlažu neku medijaciju.

  • Mlađa

    18:53 // 26. 9. 2018.

    Da li će na mirno rešenje spora moći da računa i Rade Rašović, sindikalista koji je zbog svoje borbe u samom preduzeću dobio otkaz

  • Iz Gorice

    17:45 // 26. 9. 2018.

    Kakvo "mirno" rešavanje sporova radnika sa JKP ? Da su imali dobru volju iz preduzeća, da ne duguju radnicima, ne bi ni došlo do sudskog spora. E sad, JKP Gorica duguje pare radniku, neće da mu isplati, i sad će medijacijom da izglade spor.

    • Aperkat

      19:09 // 26. 9. 2018.

      Tako je prijatelju!Oni koji unistavaju preduzece ,partijski postavljeni od strane gradske vlasti a redovno primaju astronomske plate,kad su vidli da ce sporove izgubiti,apeluju na medijaciju!
      Nema medijacije sa onima koji ne postuju datu rec i pruzenu ruku!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: