Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:56, 2. 9. 2014.

| Društvo

Gospodin Vahram, prvi niški obaveštajac

Autor:Marko SmiljkovićIzvor:Južne vesti
VAHRAM-PRVI-NISKI-OBAVESTAJAC.jpg
Prvi niški obaveštajac Vahram

Niš je oduvek bio privlačan i zanimljiv za obaveštajne agente Evrope, a sam geopolitički položaj, granica između istoka i zapada, bila je primamljiva za svaku vrstu špijunskog rada. Južne vesti vam otkrivaju ko je bio prvi zabeleženi niški agent kada su počele borbe za Niš 1876. godine.  

Kroz Niš je nekada morao da prođe svako ko ide iz Evrope u Carigrad i obrnuto, tako da je Niš zapisan u mnogim putopisima i to, ne toliko zbog lepote kraja, nego zbog objašnjenja teritorije koju na tom putu moraju proći i pojedinci i vojske.

Sigurno da ustanak protiv Turaka 1876. godine ne bi uspeo da nije bilo izvesnog gospodina Vahrama koji se beleži kao prvi obaveštajni agent slobodne Srbije. On je odavao tajne turske vojske direktno Nikoli Koletu Rašiću koji je s tim informacijama znao tačan raspored snaga, broj pušaka i sve ostalo što je bilo neophodno da bi se ušlo u borbe. Istina, ovaj rodoljub koji nije ništa zauzvrat tražio, malo je poznat niškoj javnosti, odnosno nepoznat je, a za ustanak je bio od velikog značaja.

Gospodin Vahram je bio Jermen, turski podanik pravoslavne vere. U niškoj Tvrđavi služio je kao šef turskog telegrafa. Vojnici su mu odavali počast kao oficiru jer je telegraf imao vojni značaj. Niška Tvrđava tada je bila jedina komunikacija sa svetom s kojim su se Turci dopisivali takozvanim depešama.

Za vreme ustanka, odnosno pred njegov početak, gospodin Vahram je nekako došao u vezu sa zaverenicima Koleta Rašića. To je bilo vreme kada se zbog razgovora s "neprijateljem“ gubila glava, tako da je Vahramova hrabrost utoliko bila veća jer je bio u dosluhu sa ustanicima. On je depešama u Aleksinac, ali i u Beograd, slao brojno stanje vojnika, količinu nabavljenog oružja, stanje političkih zatvorenika i druge važne obaveštajne podatke. Možda se čini najvažnije to da je slao depeše Carigrada koje su stizale načelnicima u Nišu, tako da je Kole Rašić uvek bio „korak ispred svih“, odnosno saznavao je naredbe pre od onih kojima su poslate. To je u takvim situacijama bilo neprocenjivo blago od informacija

Šifre gospodina Vahrama

Vahram je imao svoje šifre jer evidentno nije mogao običnim rečnikom da odaje tajne Osmanlija. On i Rašić su se dogovorili da će se, na primer, vojnici zaverenici zvati "jarci“, barut -"hrana“, puške -"štapovi“ i sve u tom smislu. Tako je Vahram poslao jednu poruku Rašiću koja glasi: “Kupio sam 20 jarca, hrane nema“, a Rašić mu odgovara „Jarce hitno sprovedi u Kragujevac, tamo ima hrane“. Naime, Vahram je zavrbovao 20 momaka koji bi da se pridruže Rašiću, ali nema baruta za njih, dok mu Rašić navodi da se organizuju u Kragujevcu, kako bi opremljeni bili kada borbe počnu.

Na kraju je Vahram saznao slučajno da su Turci shvatili da imaju "krticu“. Gospodin Vahram je neopaženo prošao kroz Niš i izvukao se iz varošice. Uputio se ka Aleksincu, ali stigavši u selo Hum, saznao je da je potera krenula za njim i da su nadomak sela. Seljaci su ga sakrili u jedan bunar, star i presušen i pokrili ga suvim granjem. Turci su u selu bili šest dana, a malo seljaka se odlučilo sa hlebom da prođe pored bunara i ubaci neko parče. Preživeo je nekako tih šest dana, iako je bio polumrtav, žedan, gladan i promrzao.

Pop Manić tražio uverenja da je bio patriotski špijun

2 Šta je pisalo u originalu u uverenjima Popa ManićaĐorđe Pop Manić rođen je 1833. godine u Nišu, a za vreme srpsko-turskog rata bio je briljantan agent srpske strane. Sarađivao je sa ruskim generalom Černjejevim, Koletom Rašićem, armijskim generalima, a sve iz rodoljublja kao tih trgovac tog vremena "koji gleda svoja posla“.

Zanimljivo je za njega da je od svih prvaka srpske borbe tražio uverenja da je pomagao ustanike i drugu vojsku koja je “zapela” da istera Turke iz Srbije. Da bi ih svojim potomcima ostavio, sakupio je desetak uverenja. Dekret po kome je on dobio ta uverenja donet je 1. jula 1878. godine.

Umro je 1889. godine i prvo je sahranjen u Beogradu, da bi kasnije njegovo telo bilo prebačeno na niško groblje.

Strani obaveštajci o Nišu

Među prvim obaveštajcima koji su zapisani je Betrondon de la Brokijer, učeni francuski diplomata. On je kao poverljiva ličnost burgundskog Karla Smelog dobio zadatak da tajno otputuje u Carigrad i prikupi što više podataka o prilikama, turskoj vojsci i uopšte o atmosferi u Otomanskoj imperiji.

Tada, 1433. godine, Niš je pripadao Turcima jer su, pet godina ranije, odbrambene snage Despotovine Srbije, despota Đurđa (u čijem je sklopu grad bio) poklekle pred Carigradskom vojskom. Turci su imali aspiracije da dugo drže Niš zbog prolaska prema Beču, što je bio cilj Osmanlijama. Brokijer je Niš opisao svojim rečima.

- I kad prođoh planinu Kunovicu, siđoh u jedan lep kraj pored reke Nišave gde se nalazi grad Nisce. Ta varoš pripadala je despotu Srbije, ali pre pet godina su ga Turci razorili i opustošili. Mesto je u lepom kraju i ima dosta zasađenog pirinča - pisao je, između ostalog, Brokijer, što je poznato javnosti, a gotovo sigurno je da je u tim zabeleškama naveo brojčano stanje Turaka i druge tajnovite podatke.

Štefan Gerlan, pripadnik austrijskog poslanstva koji je vršio propagandu nad pravoslavnim življem, takođe je imao svoje zabeleške 1573. godine koje ukazuju
na agenturu.

- Pored Niša nalazi se lepa prostrana ravnica sa žitnim poljima. Grad je otvoren za sve, a u njemu se vide razvaline starog grada. Preko reke koja teče kroz grad vodi dugačak most. Ima utvrđenje gde je pokopan Hamza- beg koji je iz Ugarske doveo toliko žena i dece da je naselio dva sela oko Niša. U varoši ima malo hrišćana. Ima pet ili šest džamija i jednu crkvu čiji sveštenik potpada pod Peć - pisao je Gerlan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    13:43 // 2. 9. 2014.

    ajd sto ne znaju za nejga ...ne znaju ni za KOLETA RASICA...koji oslobodi NIs ...kad se o njemu nesto pisalo...

  • Bravo za tekst!Lepo opisano stanje

    12:26 // 2. 9. 2014.

    Bilo bi i lepse kada bi ste ustanovili rubriku o starom Nisu!Nesto kao na danasnji dan!Sve pohvale za trud!!!

  • Градско дете '89

    11:45 // 2. 9. 2014.

    Браво за текст! Одлично!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: