Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 28. 12. 2021.

| Društvo

Gotov nacrt antikorupcijskog plana Niša, eksperti kažu rokovi probijeni i borba se simulira

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
korpucija
Da li će se u Nišu iskreno baviti sprečavanjem korupcije?; foto: wikimedia/Kiwiev

Izrađen je nacrt Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP), rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski predstavljajući svoj izveštaj o radu, ali ni mediji ni javnost nisu bili upoznati sa tim procesom. Idejni tvorac LAP-ova Zoran Gavrilović kaže da su rokovi debelo probijeni i da je ambijent takav da se borba protiv korupcije samo simulira i zloupotrebljava.

Na zvaničnom sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, u izveštaju iz decembra ove godine Niš je i dalje na “crnoj” listi gradova koji nisu usvojili antikorupcijski plan niti fromirali telo koje bi se bavilo sprečavanjem korupcije. Bez ovog plana Niš je već godinama, a radni tim za izradu tog dokumenta poslednji put je formiran 2017.godine i prestao je da funkcioniše godinu dana kasnije, jer su svi članovi Radne grupe dali ostavku.

U maju ove godine raspisan je poziv za članove nove radne grupe koja bi izradila ovaj dokument.

Ko čini tu radnu grupu nije poznato, a gradonačelnica kaže da je projekat završen.

Projekat je zvanično završen. U okviru projekta izrađen je nacrt Antikorupcijskog plana koji će biti prosleđen u dalju proceduru - rekla je Sotirovski.

Dodala je da pokrenuto i formiranje tela za praćenje prirpeme LAP-a prema modelu, koji uz podršku Stalne konferencije gradova i opština, izgradila Agencija za sprečavanje korupcije.

Međutim, Gavrilović iz kaže da je rok za izradu LAP-a i formiranje tela bila 2017. godina.

Grad Niš umesto da bude lider borbe protiv korupcije na lokalnom nivou jer je sve nastalo u Nišu. I model tela za borbu protiv korupcije je tu nastao, Grad Niš sa zakašnjenjem od 4 godine ima samo nacrt od plana i to uz pomoć SKGO i Švedske razvoje agencije - kaže Gavrilović.

On se seća usvajanja prvog LAP-a, koji ne bi bio mogući, kako je rekao, bez mnogih koji su činili to telo kasnijih godina, bez Centra za ljudska prava i Južnih vesti, ali i bez tadašnje niške većnice Biljane Jovanović.

Imajući u vidu dosadašnje iskustvo i ponašanje svih gradonačelnika, Gavrilović ne očekuje ni da će u Nišu Antikorupcijski plan biti u potpunosti primenjivan.

To će biti još jedan papir donet u Skupštini i kojim će se formirati neko telo, čisto da se ima. Funkcionalnost svega toga će biti teško ostvariva, jer Niš 2012. i Niš danas, kao i Srbija, nisu isti. Ambijent za borbu protiv korupcije nije isti kao i 2012. godine. Ta borba se samo simulira i zloupotrebljava - kaže Gavrilović.

Jedna od dobitnica plakete Lokalnog antikorupcijskog foruma, koji je nekoliko godina postojao u Nišu, i kasnije njegova članica svojevremeno je bila i gradonačelnica Dragana Sotirovski, tada kao novinarka.

Gavrilović kaže da je kašnjenje od 4 godine u gradu na čijem je čelu žena nagrađivana za borbu protiv korupcije, zapravo opstrukcija borbe protiv korupcije.

BIRODI je nedavno objavio “crnu listu” gradova koji još nemaju plan za borbu protiv korupcije, a sa juga su se, pored Niša, tu našli još Prokuplje i Pirot.

Podsetimo, LAF je u Nišu formiran još jula 2011. ali je zbog brojnih komplikacija i odluka bivšeg gradonačelnika Miloša Simonovića, prestao sa radom već polovinom 2012. godine. Oktobra 2013. godine je ponovo formiran, a Gradsko veće je verifikovalo njegov rad krajem iste godine.

Model LAP-a je propisao da je rok za usvajanje Lokalnih antikorupcijskih planova u Srbiji 30. jun 2017. godine. Usvajanje LAP-ova u svim lokalnim samoupravama i formiranje lokalnih antikorupcijskih tela predviđeno je i Akcionim planom za pregovaračko Poglavlje 23, usvojenim od strane Vlade Srbije u aprilu 2016. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    19:14 // 28. 12. 2021.

    Ovo je samo predizborno zamaglivanje, setite se tako je je i prvorodjeni zapoceo a sta smo dobili? Visestruko uvecanu korupciju, ugaseno delovanje tuzilastva i sudstva, obesmisljena uloga policije,...

  • Xa Xa Xo Xo

    14:37 // 28. 12. 2021.

    Kakva sprdnja... Zaposlili svu rodbinu, švalerke, itd.

  • Dragan,Niš

    11:39 // 28. 12. 2021.

    LAF u srcu a LAP na povodcu! Ko da donosi i primenjuje planove protiv korupcije kad su svi sada sa one prešli na ovu stranu protiv koje su se borili.Pa nisu valjda ludi da ukazuju na svoje i budu izopšteni iz Vlasti i najnaprednije stranke u istoriji srbstva i nastanka demokratije!!Nego dok ti planovi nisu donešeni i dok ne zažive, nema korupcije ili nema organa i institucija sistema protiv nje?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: