Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 15. 4. 2016.

| Društvo

Gotov projekat za izmeštanje pruge iz centra Niša

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-pruga-u-centru-rts-rs
Pružni prelazi odlaze u istoriju; foto: JV arhiva

Pedesetak pružnih prelaza u gradu koji su odneli brojne živote trebalo bi da odu u istoriju ukoliko odbornici niške Skupštine usvoje projekat izmeštanja pruge i Plan generalne regulacije. Ministarstvo saobraćaja obećalo finansiranje radova.

Češka firma “Sudop Praha” sredstvima Evropske unije i uz saradnju sa niškim urbanistima završila je kompletan projekat obilazne pruge oko Niša kojom bi se železnički saobraćaj iselio iz centra grada.

Sa godinu dana zakašnjenja od prvih najava odrađen je svaki detalj i poznate su sve deonice kojima će nova, dvokolosečna pruga proći, kao i broj novih železničkih mostova i stanica koje treba izgraditi.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da pre zvaničnog početka radova projekat mora da prođe Skupštinu Grada.

Posle 3 godine rada završeno je i ovo je konačna slika onoga što će se za nekoliko meseci pokrenuti. U toku je javna rasprava i projekat je na javnom uvidu, a nakon toga Skupština Grada treba da usvoji Plan generane regulacije za zonu kroz koju prolazi nova pruga - kaže Perišić.

On kaže da je proračunato da će samo izmeštanje i izgradnja nove pruge koštati oko 70 miliona evra i da će to, kako je obećala ministarka saobraćaja Zorana MIhajlović, finansirati Ministarstvo saobraćaja.

obilaynica2 Deo idejnog rešenja; foto: Sudop PrahaOvo nisu ukupni troškovi, jer je to suma bez PDV-a, a treba dodati i novac koji će biti isplaćen vlasnicima parcela kroz koje će proći nova infrastruktura, a koji bi, kako je ranije govorio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković trebalo da isplati “Železnica Srbije”.

Preko 1.000 parcela treba da bude obuhvaćeno u procesu eksproprijacije - rekao je Perišić.

Podsetimo, već godinama se priča o tome da će pruga iz centra grada biti izmeštena, a prvi konkretan korak bilo je potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Međutim, nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao Ljubivoje Slavković, ali i opozicija.

Prošle godine je Republička agencija za prostorno planiranje zabranila elektrifikaciju pruge, što je za neke značilo da će ona biti izmeštena.


obilaznica Obilaznica; foto: Sudop Praha

Obilaznica počinje u Popovcu

Kako je objasnio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković pruga se izmešta iz Niša zbog bezbednsti, ali izmeštanje otvara brojne druge mogućnosti.
Prvo, kako kaže, otvara nove mogućnosti za modernizaciju Aerodroma “Konstantin Veliki”, a zatim i za stvaranje nove industrijske zone.

Krak koji se odvaja od Panteleja prema Sićevu je izuzetno atraktivan i mislim da buduće vlasti treba da razmišljaju o novoj industrijskoj zoni u tom delu. Tim prostorom već prolazi reginalni vodovod, magistralni put Niš - Zaječar, tim prostorom prolazi auto-put Niš - Sofija, sada će proći i pruga, a ako Bog da i regionalni gasovod. Dakle ima sve neophodno za industrijsku zonu - kaže Slavković.

Urbanista Tamara Jovanović kaže da nova pruga iz Popovca obilazi Aerodrom, preseca Bulevar 12. februar, bliži se auto-putu ispod naselja Branko Bjegović, zatim ide ka Panteleju i onda ka Matevačkoj petlji i severno od Čalija prateći koridor auto-puta do Malčanske petlje i uklapa se u postojeću petlju koja vodi ka Sićevačkoj klisuri.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sloba

    14:50 // 27. 7. 2020.

    I sta se sad sa tim desava
    kod nas je sve po sistemo app

  • ljupče

    17:39 // 30. 1. 2018.

    Pa šta izmeštate iz šupljeg u prazno, nova trasa je samo par stotine metara od Somborskog bulevara. LJudi i to je za par godina grad. Čak možda i pre no što vi počnete gradnju. Bože, bože nikad kraja pljačkama, Tu su najveće mogućnosti za pljačku. Udri Slavkoviću!

  • zeljko

    10:44 // 16. 4. 2016.

    ne verujte ikakvim vestima tipa mega projekata uoci izbora. Sve to je samo propaganda , odnosno obmana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: