Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:07, 1. 9. 2021.

| Društvo

Grad Niš crta planove sa zgradama do 15 spratova - vlast "za", građani zabrinuti, opozicija "protiv"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Zgrade Niš 2; foto: JV-J. Adamovic
Brz put od tajanstvenog investitora do izmene GUP-a; foto: JV arhiva

Da je infrastruktura u Nišu zastarela i nepogodna za izgradnju solitera planiranih trećim izmenama generalnog urbanističkog plana, kao i da su lokacije za buduće višespratnice određene bez stručne analize, najčešća je primedba koju su predstavnici niške opozicije i građani izneli na Javnoj sednici Komisije za planove Grada Niša. Nadležni pak poručuju da se mnoge primedbe odnose na prostore koji nisu deo nacrta izmena.

Od trenutka kada je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila tajanstvenog investitora koji će u Nišu graditi velelpne višespratnice, otvorila se polemika da li gradu trebaju visoke zgrade, kao i da li je postojeća infrastruktura spremna za toliki broj potencijalno novih stanovnika. novi nis Do sada nije moglo da se zida tako visoko; foto: T. T.

Paralelno sa polemikom, vlast je krenula i u proceduru kojom bi se i formalno investitorima omogućila gradnja, pa su u Generalni urbanistički plan (GUP) ucrtane potencijalne lokacije na kojima bi mogle da se grade zgrade sa 15 spratova.

Trećim izmenama GUP-a trebalo bi da bude dozvoljeno da u Nišu objekti budu visoki do 50 metara. Višespratnice će biti izgrađene na 41 lokaciji i površini od oko 100 hektara, a kako je ranije objasnio direktor Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković, to će se raditi na periferiji i prostorima u čijoj blizini nema već izgrađenih zgrada. U planu su soliteri i manja i veća naselja.

javna sednica niš Mnoge primedbe označene kao neosnovane; foto: T. R.Na ovakav predlog GUP-a stiglo je ukupno 28 pisanih primedbi koje su građani ranije podneli Upravi za građevinarstvo, a većina nije prihvaćena - neke su označene kao neosnovane, neke kao da nisu predmet nacrta izmena.

Jedna od građanki koja je podnela primedbu jeste stanovnica Igmanske ulice Branislava Stojiljković, koja je nadležnima poručila da je pre ovih izmena morala biti odrađena stručna analiza i studija, te da su lokacije višespratnica određene paušalno.

Saobraćajna mreža u ovom delu grada biće preopterećena, a nove visoke zgrade uticaće na porodične kuće u Igmanskoj ulici i izazvaće dodatne probleme, s obzirom na to da su havarije na infrastrukturnoj mreži već sada česte - kaže Stojiljković. javna sednica niš 28 primedbi na nove izmene generalnog urbanističkog plana Niša; foto: T. R.

Direktor Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković poručio je u tokom sednice da je “osetio” da će ova tema izazvati veliko interesovanje građana.

Jako puno građana koji imaju probleme u prostoru želi da kroz ove izmene reši svoje probleme. To je nemoguće jer mi kao obrađivači i profesionalci nemamo pravo da kroz izmene vršimo promene koje nisu sagledane utvrđenim nacrtom koji je objavljen na javnom uvidu - kaže Stanković.


Opozicija ukazuje na brojne propuste i nelogičnosti

“Nišlije da se pitaju” i “Protiv nezakonite izmene GUP-a” - poručili su transparentima predstavnici niškog ogranka Pokreta Dveri, a predsednica Gradske organizacije ovog pokreta Tamara Milenković Kerković kaže da je dokument donet bez procene uticaja na životnu sredinu.

Dokument je donet netransparentno i nezakonito, a nije urađen ni elaborat o uticaju na životnu sredinu u gradu koji je često najzagađeniji u Evropi i svetu. Nedostaje i trećina potrebnih uslova koje najvažnije institucije u gradu nisu dale - navodi Milenković Kerković. javna sednica niš Iz Dveri transparentima poručili nadležnima da su protiv izmena; foto: T. R.

Prema njenim rečima, čak 25 stambenih blokova biće izgrađeno na Paliluli, što će dodatno otežati probleme sa grejanjem, strujom, vodom, kanalizacijom i odvoženjem otpada u ovoj opštini.

Da infrastruktura u Nišu neće moći da podnese nove višespratnice predviđene izmenama urbanističkog plana smatra i predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević.

Da li je normalno da na Paliluli, koja pliva u fekalnim vodama i kišnici posle 25 litara kiše po kvadratnom metru, koja nema atmosfersku kanalizaciju, koja je tri puta poplavljena za 45 dana, nikne 25 novih blokova višespratnica? Šta će da se desi kad na postojeću infrastrukturu nanižete vaša naselja i kada dođu vaši investitori - pita Milošević.

Osim toga što navodi da je neophodno najpre menjati infrastrukturu, pa tek onda planirati nova naselja, Đorđe Stanković iz Narodne stranke kaže da je sporno to što će nadležni verovatno prihvatiti neke primedbe koje neće previše uticati na proceduru, dok će većina biti odbijena. opozicija niš Narodna, Demokratska i Stranka slobode i pravde takođe protiv trećih izmena GUP-a; foto: T. R.

Oni će skrenuti pažnju na to da to nije kraj, da će postojati plan generalne i detaljne regulacije, pa da će kroz to građani moći da daju svoje primedbe, ali to nije to. To će već tada biti nepovratna procedura - objašnjava Stanković.

Poverenik Demokratske stranke u Nišu Dragoljub Zdravković smatra da javna rasprava gubi smisao jer se raspravlja o parcijalnim stvarima.

Mi urbanistički nismo rešili mogućnost prilaska vatrogasnih vozila do stambenih naselja. Na Bulevaru je uvek to problem zbog parkiranih vozila koja nemaju gde da se parkiraju. Nekome je u ovom gradu dovoljno da uzme novac koji ide ko zna gde, a ne za rešavanje parking prostora - kaže Zdravković.

Podsetimo, direktor Zavoda za urbanizam je ranije kazao da će soliteri biti građeni samo na periferiji i da neće loše uticati na život građana, a gradonačelnica Dragana Sotirovski rekla je da će višespratnice biti simboli grada i da će nova naselja rasteretiti centar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ja licno

    23:09 // 4. 9. 2021.

    Pitanje je za koga se zidaju ovolike zgrade? Ko toliko zaradjuje pa da moze I na kredit da kupi Stan? Grad ima toliko infrastrukturnih problema a oni sire grad, a sad jos soliteri. Pa jedan kolektor nisu ustanju da rese, a vidimo I sa asfaltiranjem ulica im Bas ne ide. Grad kao arhitektonska celina nema sta da ponudi turistima koji dolaze sa strane. Okolna sela dobise aqua park a kod nas nista.

  • Junk

    13:20 // 2. 9. 2021.

    Vec mesec dana pratim ovu vesti i nigde se ne pominju te famozne lokacije. Evo sad prvi put da se neko izlanuo i pomenuo Palilulu. Kakvi su to prevaranti to svet nije video.

    • Nindza

      17:03 // 2. 9. 2021.

      Imaš u izmeni Gupa, može lako da se nadje na sajtu uprave za gradjevinarstvo. Samo bi ti trebao da odradi novinar koji pise članak...

  • ђура

    12:03 // 2. 9. 2021.

    Карић град . Када почиње изградња солитера ?
    Он је стручњак за високоградњу зато што је са крова солитера најближи Богу .То гради уз његову сагласност

    • Zlobnik

      14:51 // 2. 9. 2021.

      @ђура : Bare , kada je "akademik" Karić gradio o svom trošku ? On misli da če da se "utali" sa većim lopovima i secikesama od sebe ... Lopov lopovu - ne veruje !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: