Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 10. 7. 2018.

| Društvo

Grad Niš izdao splavu dozvolu, uprkos preporukama "Srbijavoda"

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Splav Nišava
Može li, po zakonu, splav da bude pored Tvrđavskog mosta? Foto: JV/V. Milić

Splav na Nišavi u kome se trenutno nalazi kafić ima vodnu dozvolu niškog Sekretarijata, kažu iz Ministarstva poljoprivrede, iako su iz Vodoprivrednog centra "Morava" ovaj objekat više puta prijavljivali inspekciji kako bi bio sklonjen sa reke.

Iz Ministarstva kažu da je lokalna samouprava nadležna za izdavanje ovakvih dozvola, što je u ovom slučaju i učinjeno.

Investitor – korisnik objekta restoran na splavu, uz levu obalu, uzvodno od Tvrđavskog mosta, regulisanog korita reke Nišave u Nišu, poseduje važeću vodnu dozvolu. Sekretarijat za poljoprivredu Grada Niša, izdao je vodnu dozvolu za objekat restoran na splavu. Vodne uslove za plutajuće objekte izdaje nadležni organ jedinice lokalne samouprave - kazali su iz Ministarstva.

Međutim, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Saša Stoiljković nije bio siguran da je vodna dozvola ikada izdata, te je ostavio ovo pitanje otvorenim dok ne utvrdi pravu situaciju kod osobe koja je u Sekretarijatu nadležna za to.

Ipak, kada ga je novinarka drugi put pozvala tražeći odgovor, kazao je da je pitanja poslata iz redakcije još 19. juna, prosledio kabinetu načelnika Gradske uprave, odakle se sada očekuju odgovori.


Nije bezbedno da splav bude tu

Rukovodilac tehničkog sektora VPC "Morava", koji je deo "Srbijavoda", Branko Kujundžić kaže da zakonske odredbe u ovoj oblasti nisu valjane, ali da iz ovog preduzeća ne odobravaju postavljanje splava niti sličnih objekata na reci. Ipak, splav kod Tvrđavskog mosta leži na Nišavi već petnaestak godina, a Kujundžić kaže da problem oko toga da li ovaj objekat treba da bude tu traje upravo toliko.

Tumačeći zakon ja dolazim do toga i pišem prijavu. Neki organi tumačeći sličan ili isti zakon, Zakon o vodama, planove za postavljanje objekata u gradu Nišu, kako je moguće da splav bude tu? Priča koja, čak ni zakonski nije regulsana kako valja, ali mišljenje Srbijavoda je takvo. Ljudi iz Ministarstva za poljoprivredu misle drugačije, nadležni Sekretarijat smatra da oni mogu da budu tu - rekao je Kujundžić.

Međutim, iz preduzeća koje je zaduženo za upravljanje vodama, upozoravaju da bi splav mogao da ugrozi Tvrđavski most, te da su, po zakonskoj proceduri, izdali svoje mišljenje što se tiče tog vodnih uslova za taj objekat.

Kad bude velika voda izađite pa vidite na šta to liči i da li to može da ugrozi bezbednost mosta itd. Neka svako radi svoj posao, sve ostale institucije gradske koje su izdavale uslove za taj objekat i neke druge objekte, komunalna inspekcija, građevinska inspekcija - taj problem traje 15 godina, ceo problem datira odavno - istakao je Kujundžić.

Uprkos prijavama koje su iz ovog preduzeća stigle inspekcijama, splav je i dalje na reci, a od prošle godine ponovo je u ovom plutajućem objektu otvoren kafić. Kafić bašta kej Stolovi na stazi i zelenoj površini uz reku; Foto: JV/V. M.

Iz "Morave" kažu da je isti stav imaju i po pitanju svih ostalih objekata na Nišavi.

Podsetimo, tik uz reku baštu je postavio ugostitelj koji je zakupio deo desno od Tvrđavskog mosta. Iako su iz Gradske opštine Medijana kazali da ugostitelj ima dozvolu da postavi stolove, bašta neposredno uz Nišavu nije iz njihove nadležnosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • 100jko

    10:55 // 12. 7. 2018.

    Splav na Nišavi i to u stogom centru?! Ne zna čovek da li da se smeje ili da plače.

  • Nišlija

    09:47 // 11. 7. 2018.

    Videla žaba da se potkivaju konji pa i ona digla nogu. Na to se svodi cela priča o splavu na Nišavi. Da nije smešno bilo bi žalosno. Čista malograđanština pa nam posle drugi kriv što nam se drugi podsmevaju.

  • Luda zemlja!

    01:19 // 11. 7. 2018.

    Samo čekam da vidim šta će bude kad se ono zakačeno veliko drvo na sred nišave ko mosta mladosti otkači i krene na splav!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: