Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:09, 11. 5. 2011.

| Društvo

Grad Niš izgubio spor protiv Nišekspresa

Autor:Izvor:

NIŠ, BEOGRAD - Privredni apelacioni sud u Beogradu presudio je krajem prošlog meseca u korist Nišekspresa i obavezao Grad Niša da isplati 13,3 miliona dinara ovom preduzeću, od toga oko 8 miliona za sam dug i 4 za kamatu.

Sudski spor je vođen jer ugovorom između Grada i prevoznika nije bilo precizirano ko bi trebalo da plaća porez na dodatnu vrednost prodatih autobuskih karata. Pravosnažnom sudskom presudom utvrđeno je da po potpisanom ugovoru teret plaćanja poreza ipak pada na Grad.

Iako je i 13 miliona dinara ogromna cifra koja će iz budžeta Grada morati da bude isplaćena, dodatni problem mogao bi da bude to što se sudski postupak odnosio samo na septembar, oktobar i novembar 2008. godine i to samo za Nišekspres. Prema računici Nišekspresa Grad tom preduzeću od 2008. do sada duguje čak 110 miliona dinara - 13 miliona po presudi i još 96 miliona za "neutuženi period", odnosno od decembra 2008. do marta 2011. godine.

- Od septembra 2008. godine, kada je počela primena novog ugovora, Grad je odbijao da plati PDV smatrajući da je to naša obaveza. Sve ovo vreme, dakle skoro tri godine, Nišekspres je plaćao PDV državi, zbog čega smo u nekoliko navrata morali da podižemo i kredit da bi isplatili zarade - kaže Dragana Nikolić, PR Nišekspresa.

Gradski većnik resorno zadužen za saobraćaj, Boban Mihajlović, naglašava da je u pitanju ugovor sa prevoznicima koji je potpisan maja a počeo da se primenjuje septembra 2008. godine, te da je to stvar koju je sadašnja vlast nasledila.

On kaže da će Grad ispoštovati presudu i isplatiti novac, kao i da će u buduće Grad da plaća PDV, ali kaže da i dalje ostaje sporan period od kraja 2008. do sada, a kako Južne vesti saznaju tužbe protiv Grada predali su još tri prevoznika, Ćurdić, Lekon i Transprodukt.

- Ovde je jako važno da se kaže da je Nišekspres dobio spor samo za 3 meseca iz 2008. godine, ali da to ne znači da će se to primeniti i period od tada do danas. Naši pravnici kažu da to što je jedna presuda doneta ne mora da znači da će i ostale. To znači da ukoliko žele da naplate postoji način. Oni će svakako morati da tuže, takva je procedura, ali ćemo nakon toga sa njima razgovarati i pokušati vansudskim putem da rešimo problem - kaže Mihajlović.

Imajući u vidu da je prosečan iznos PDV na autobuske karte u gradskom prevozu u Nišu oko 5 miliona dinara mesečno, a da su od početka primene važećeg ugovora prošla 32 meseca, moglo bi da se dogodi da novcem poreskih obveznika prevoznicima bude isplaćeno blizu 200 miliona dinara, što predstavlja čak 3% godišnjeg gradskog budžeta.

Ilustracije radi, tim novcem mogla bi da budu izgrađena 4 nova dečija vrtića.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • pajser

    15:34 // 16. 5. 2011.

    значи обичан грађанин плати двапут. плаћа пдв чак и ако не користи превоз и плус мора да плати карту ако би да се вози.

  • Predrag Nikolić

    23:33 // 12. 5. 2011.

    Grad izgubio spor sa "Nišekspresom" ?! A "Nišfilm" ? A izgubljeni spor za čuveni "Stejnvej" klavir u Simfonijskom ? A znate li da 300 pravosnažnih presuda čiji ukupan zbir iznosi preko MILIJARDU DINARA (dakle bez kamata i sudskih toškova) čeka na izvršenje i da je gradska kasa, de facto, u debelom minusu ? Da li se neko seća izjave g-dina gradonačelika da je Gradsko pravobranilaštvo neka vrsta "države u državi" tj. Gradu. A doskorašnji sekretar Gradske skupštne je četiri godine primao punu platu u tom pravobranilaštvu iako nije ni išao na posao kada je DS bila u opoziciji a vladajuća koalicija nije mogla da se složi oko njegovog daljeg angažmana jer se, pobogu, tek oženio a žena ne radi ???!!! E, gospodo draga, taj čovek je sa funkcije podpredsedika GO DS prekomandovan u ništa manje nego Apelacioni sud - bez dana sudijskog staža. Zato nam je sudstvo takvo kakvo jeste dakle nikakvo a u Gradu niko ne zna ko je predlagač štetnog ugovora.

  • miloos

    10:52 // 12. 5. 2011.

    Prave se krupni propusti...novac se trosi neplanirano....budzet je pred pucanjem......radi se svasta a NIKO NE ODGOVARA......gradonacelnice probudite se iz zimskog sna, menjajte nesto makar morali da promenite sami sebe, ili nekog od vasih...kako god bilo samo nesto MENJAJTE !!!!!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: