Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:18, 20. 10. 2022.

| Društvo

Grad Niš kupuje pet novih službenih automobila za 85.000 evra, da neće možda "škode"

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
trg kralja milana 3 foto todorović
"Osvežavaju" se vozni parkovi matičara, komunalne i građevinske inspekcije; foto: JV / Tamara Todorović

Novih pet službenih automobila za matičare, građevinsku i komunalnu inspekciju Grad Niš će novcem građana platiti više od 85.000 evra bez PDV-a. Iz Grada kažu da kupuju nove automobile jer su potrebe veće u odnosu na sadašnji broj vozila i da nije primereno da matičari idu pešice ili autobusom na venčanja, kao i da inspekcija često dobija više zahteva istovremeno, pa inspektor "još nije došao, a već je pošao".

Po jednu “škodu” matičari i komunalna inspekcija već su dobili marta ove godine, ali iz Grada kažu da raste broj zahteva za venčanja van Oficirskog doma.

Sa garderobom i obeležjima Grada Niša, kao i matičnom knjigom, matičar bi do odredišta trebalo da ode, bez kašnjenja, gradskim prevozom. Ili gradskim prevozom, pa da nastavi još malo pešice. Da li su to primereni uslovi za njihov rad? Nisu - navode iz Grada.

Kada je reč o inspektorima, obrazlažu da se Niš prostire na 600 kvadratnih kilometara i da zahtevi stižu sa više strana, često istovremeno, kao i da su mnogi od njih hitni.

Da li su to optimalni uslovi za njihov rad? Nisu. Ili, koliko vremena treba inspektoru da pokrije svoj rejon? Još nije došao, a on je već pošao. Inspekcijske službe aktivne su u svih pet gradskih opština - kažu iz Grada Niša.

Dodaju da je prosečna starost službenih vozila 20 godina, da neka od njih više ne ispunjavaju zahteve tehničkog pregleda i da ne mogu da ih registruju, a da je zaposlenima potrebno obezbediti da rade na valjan i profesionalan način i da je prevoz službenim kolima neophodan.

Nadamo se da ste sada razumeli zbog čega Grad Niš kupuje pet putničkih automobila za potrebe matičara i inspekcijskih službi - poručuju iz Grada.

Grad je raspisao tender kojim traži pet automobila, ali tri različita modela. Svi treba da budu novi i proizvedeni 2021. ili 2022. godine, beli ili sivi, sa EURO-6 motorom na benzin, dok se razlikuju klasa, snaga motora, menjač, dužina, radna zapremina motora i druge specifikacije.

Kako je istaknuto, biće izabrana firma koja ponudi najnižu cenu, a procenjena ukupna vrednost je 10 miliona dinara, što je oko 85.200 evra.

Uslovi: Da je u poslednje tri godine izvršavao ugovore odnosno isporučivao dobra koja su ista ili slična predmetu ove nabavke u iznosu od najmanje 20.000.000,00 dinara - piše u tenderskoj dokumentaciji.

Marta ove godine, kada su komunalna inspekcija i matičari dobili po jedan novi automobil Auto Čačka, komunalni milicajci dobili su dva. Iz gradskog budžeta je za to bilo izdvojeno više od 5 miliona dinara.

“Škodama” su ranije “osvežavani” i vozni parkovi Instituta za javno zdravlje u Nišu, Narodnog muzeja, Univerziteta, kao i Gerontološkog centra, koji je auto kasnije ustupio Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku.

Parama građana i niška Direkcija za javni prevoz kupila je pre tri i po godine “škodu” za oko 24.500 evra, kada je tender bio raspisan tako da je jedino firma Auto Čačak mogla da se javi, dok su druge auto-kuće ukazivale da je nabavka nameštena.

Prosečna cena automobila u okviru novog tendera je oko 17.000 evra, a u tu cenu uklapa se nekoliko modela "škode", među njima “kamik” i “skala”. Međutim, da li će niške službe i uprave ponovo kupiti “škode” biće poznato nakon tendera, a rok za podnošenje prijava je 8. novembar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prike

    10:35 // 21. 10. 2022.

    A elektricni trotineti?

  • Onkologija sa 15 stepenica

    03:26 // 21. 10. 2022.

    U Nišu sa okolinom jedan(!) kombi bez amortizera iz Hitne pomoći svakodnevno prevozi bolesnike od kuće do KC Niš i nazad - ako stignu po sve!!!? Onkološki bolesnici čekaju po tri sata prevoz! Inspektori ne mogu peške?! Niš nije Njujork! napreDNO NaPRDnjaci

  • Zika

    21:15 // 20. 10. 2022.

    Koliki je %? Cisto onako između, izokola.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: