Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:02, 26. 5. 2023.

| Društvo

Grad Niš negira gašenje sektora pred miting, ali priznaje da više ne postoji

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
trg kralja milana 4 foto todorović
Nije ugašen, nego je "preraso"; foto: JV / Tamara Todorović

Nakon što je načelnica niškog Sektora za informaciono-komunikacione tehnologije Jelena Cvetković izašla u javnost sa tvrdnjama da je zbog odbijanja radnika da krenu na miting, ugašen ceo Sektor, iz Grada su te optužbe dematovali i naveli da je nekadašnji Sektor za IKT Pravilnikom samo prerastao u Sektor za opšte poslove, informatičko-komunikacione tehnologije i ljudske resurse.

Direktorka Sektora Cvetković, navela je da je gašenje uslovljeno raspoređivanjem na izvršilačka radna mesta u okviru drugih sektora i to nakon što su posle višemesečnog mobinga odbili da idu na miting SNS-a.

Odluku da Sektor kao takav više ne postoji, gradska vlast pravdala je usvojenim Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, uz obrzloženje da je Sektor samo prerastao u drugi.

U demantiju koji potpisuje v.d. načelnice Gradske uprave za organe Grada i građanska stanja Marina Janković, stoji da niko od službenika nije ostao bez posla, niti je raspoređen na niže radno mesto, već da je zbog racionalizacije i promena opisa radnih mesta smanjen broj rukovodilaca kojih je u pomenutom Sektoru na 24 zaposlena bilo čak 7.

Racionalizacija je bila neophodna zbog uvođenja Jedinstvenog upravnog mesta (JUM) i preuzimanja Sektora IKT iz Uprave za građevinarstvo kao i zbog nedavnog otvaranja Kancelarije za brze odgovore, koja je softverski povezana sa Upravom Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali i predstojećim otvaranjem modernog SKIP centra - navode.

Deo zaposlenih, kako navode, radiće u Sektoru za građanska stanja i razvoj elektronske uprave.

Kao važna Uprava Grada Niša koja zapošljava 162 službenika, izražavamo žaljenje što su kolege, zloupotrebivši trenutak u kome se kao društvo nalazimo, politizovale jedan uobičajeni radni proces, krijući svoje lično nezadovoljstvo i sujetu - navode.

Napominju i da Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Upravi za organe Grada i građanska stanja, a koji usvaja Gradsko veće, nije moguće doneti preko noći i da su na njemu zaposleni radili već duže vreme.

Rukovodeći se prioritetima Vlade Republike Srbije i jednim od preduslova za pristupanje EU, odnosno reformom javne uprave, smatramo da potezi pojedinaca ne smeju i ne mogu da nas zaustave u jasno definisanim ciljevima koje očigledno pojedincima koji su navikli na određene privilegije nisu važni - zaključili su.

Pored svog obrazloženja, optužbe za mobing i pritiske da zaposleni krenu na SNS skup, gradska vlast nije komentarisala, a ni dematovala.

Inače, Jelena Cvetković rekla je za Južne vesti da rad gradskih uprava, svi podaci i kompletna njihova mreža počivaju na njihovom informacionom sistemu, koji ima više od 40 povezanih lokacija, više od 1.000 računara na mreži i još toliko perifernih uređaja, a da su pored toga radili na razvoju preko 300 aplikacija. Zaključila je da iako su raspoređeni na mestima koja imaju veze sa informatikom, bez opreme na kojoj su radili do sada, funkcionisanje gradskih uprava biće veoma teško održivo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Var tehnolog

    06:35 // 27. 5. 2023.

    @ Lenka- ajde ,malo edukacije iz rada i radnih odnosa ! Kad se menja sistematizacija, dobijas novi ugovor o radu ! Kapiras ?Nisi zadovaljan ugovorom o radu, tuzis ! Kapiras ?

    • Igor

      15:51 // 27. 5. 2023.

      I izgubis naravno na sudu.

  • Miki

    22:54 // 26. 5. 2023.

    Ko misli svojom glavom - nepotreban je.

  • Var tehnolog

    19:09 // 26. 5. 2023.

    Tuzbe se spremaju ! S jedne strane mi je milo, jer ce ih ,glatko,dobiti na sudu, s druge zao, sto cemo iz budzeta,koji kroz porez punimo,svi platiti !

    • Lenka

      21:49 // 26. 5. 2023.

      Za sta tuzbe? Za promenu sistematizacije?
      Ne znate sta pricate?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: