Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:34, 8. 2. 2024.

| Društvo

Grad Niš poklanja državi zemljište u Niškoj Banji

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gradsko veće
Sotirovski kaže da se samo "oslobađa" zemlja da bi država mogla da ulaže u Nišku Banju; foto: JV / Tamara Todorović

Zemljište od 5.760 kvadrata, koje je pod Institutom u Niškoj Banji, Grad daje Republici Srbiji bez naknade, neposrednom pogodbom, odluka je Gradskog veća. Sotirovski kaže da se samo “oslobađa” zemlja kako bi država mogla da ulaže u Banju, kao i da je to “mali deo parcele”.

Rešenjem se pravo javne svojine Grada Niša prenosi u javnu svojinu Republike Srbije. Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da je rešenje u skladu sa idejom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da država uloži novac u razvoj Niške Banje, jer joj, kako navodi, pomoć neophodna.

Znate da je predsednik Srbije na ovoj velikoj konferenciji koju je održao pre nekoliko dana najavio do 2027. godine uređenje mnogih banja u Srbiji. Eksplicitno je naveo i Nišku Banju. Preduslov je da se imovina reši. Vrlo mali deo naše parcele, koji je u tom udelu u republičkoj parceli, dajemo na ovaj način i oslobađamo zemlju kako bi Republika mogla da pomogne Banji, jer joj je pomoć više nego neophodna, uz sve što mi radimo - uređenje staza, pristupnih puteva itd. Ovo će ipak biti značajnija pomoć države samom Gradu Nišu, odnosno njegovoj gradskoj opštini - ističe gradonačelnica.

institut radon foto: JV / Tamara Radovanović“Takve tačke se često pogrešno tumače u medijima” - kaže gradski većnik za saradnju sa opštinama i mesnim zajednicama Miroslav Đokić i dodaje da će rešenje kao rezultat dati zadovoljstvo korisnika i turista.

Donošenjem odluke, stvaramo mogućnost da Radon značajna sredstva prebaci iz Republike i investiciono ulaže u objekte, što će za rezultat sigurno dati zadovoljstvo svih korisnika i svih turista koji tamo dolaze. Faktički, samo rešavamo problem zemljišta koje se nalazi ispod postojećih objekata - navodi Đokić.

Prema njegovim rečima, u Radonu, kao republičkom preduzeću, tako će biti moguća veća ulaganja, a ne samo tekuće popravke i održavanje. Inače, reč je o zemljištu površine 5.760 kvadrata.

Predlažemo rešenje kojim se prenosi pravo javne svojine Grada Niša u javnu svojinu Republike Srbije neposrednom pogodbom i bez naknade udela 2765/5760 od katastarske parcele broj 4397 GO Niška Banja na kome je u listu nepokretnosti broj 4117 GO Niška Banja upisan Grad Niš sa pravom javne svojine - kaže načelnica uprave za imovinu Ružica Đorđević.

Ideja je, dodaje ona, raspolaganje objektima i zemljištem u vlasništvu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koje koristi Institut za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju reumatskih i kardiovaskularnih bolesti “Niška Banja”.

Kako se u konkretnom slučaju pravo javne svojine prenosi između nosioca prava javne svojine Grada Niša na udelu 2765/5760 od katastarske parcele broj 4397 GO Niška Banja i Republike Srbije, odnosno predmetna parcela ostaje u režimu javne svojine, utvrđeno je da nema smetnji za realizaciju prenosa prava javne svojine sa Grada Niša na Republiku Srbiju na predmetnom udelu od katastarske parcele broj 4397 GO Niška Banja - ističe Đorđević.

Kaže da je rešenje u skladu sa odredbama važećeg Zakona o planiranju i izgradnji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sudija

    10:22 // 12. 2. 2024.

    Niska Banja treba da se odvoji od grada Nisa i da bude nezavisna opstina.Ovim potezom moze da aplicira za sve direktno prema drzavi a ne da joj Nis daje na kasicicu.

  • Milos

    12:15 // 9. 2. 2024.

    Isto su pricali I za aerodrom, pa ukinuse sve letove

  • Aleks A

    06:34 // 9. 2. 2024.

    Drzavna mafija...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: