Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:03, 19. 10. 2018.

| Društvo

Grad Niš poklanja roditeljima auto-sedišta, još nepoznato po kojim kriterijumima

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
Sigurnosno seditšte
Zakon propisuje da sva deca mlađa od 3 godine moraju da sede u sigurnosnim sedištima; Foto: Pieter Kuiper / Wikipedia

Procedura javne nabavke kojom će biti kupljeno 300 auto-sedišta, koja će besplatno biti podeljena niškim roditeljima, prema rečima gradskog većnika Igora Vojinovića je započeta i biće gotova za oko mesec dana. Međutim, koji roditelji će dobiti sedišta neizvesno je pošto će tek nakon što tender bude završen biti formirana Komisija koja će odlučiti o kriterijumima podele.

Većnik Vojinović, koji je i ranije najavljivao da će Grad deliti besplatna auto-sedišta, kaže da je za kupovinu predviđeno 2 miliona dinara, koja su opredeljena Programom korišćenja sredstava za unapređenje bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Niša za 2018. godinu.

U skladu sa tehničkom specifikacijom koju je pripremio Savet za bezbednost saobraćaja Grada Niša predviđena je nabavka 300 dečijih auto-sedišta iz grupe 1, 2 i 3 za prevoz dece od 9 do 36 kg. Broj sedišta koji se planira da se nabavi određen je na osnovu ispitivanja tržišta i na osnovu procenjene vrednosti javne nabavke, odnosno sredstava koja su ranije opredeljena - objašnjava Vojinović.

Koji roditelji će dobiti sedišta nije poznato jer će, kako objašnjava gradski većnik, o kriterijumima za dodelu odlučivati posebna Komisija koja će biti formirana nakon nabavke.

Tek je započeta procedura javne nabavke, a procenjen rok neophodan za pripremu neophodne dokumentacije i sprovođenje samog postupka od strane nadležne službe je oko mesec dana - kaže većnik.

On napominje da je Niš “crna” tačka kada je reč o upotrebi auto-sedišta, jer tek nešto više od polovine roditelja odlučuje da svoje mališane vozi u njima.

U “prolećnom” istraživanju indikatora bezbednosti saobraćaja za 2018. godinu na teritoriji grada Niša, koje je sproveo Savet za bezbednost saobraćaja, na teritoriji Niša procenat upotrebe zaštitnih sistema za decu do 3 godine u naselju je 64,9%, a van naselja 71,4%.

Decu staru od 4 do 12 godina još manje niških roditelja stavlja u auto-sedišta, odnosno 43% njih kada voze u naseljenom mestu, a tek nešto više od 20% njih u slučaju da voze van naselja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusko Krtola

    11:02 // 20. 10. 2018.

    Dobro ce mo doci da ne vozim krompir sa pijace na patos automobila.

  • gari

    19:03 // 19. 10. 2018.

    Ako ih upotrebljavaju kao ovaj na slici, bolje da ih i ne dele !!!!! Ovo je nepropisno i opasno za klince !!! Dečja sedišta se ne montiraju na prednje, suvozačevo sedište(zbog vazdušnog jastuka). Pitanje je po kom kriterijumu će biti deljena, možda uz SNS partijske knjižice !?!? Ili će da se čeka ispred Lidl-a ?

    • Прописно је

      17:19 // 10. 12. 2018.

      Седиште сме да се монтира на сувозачево седиште, уколико је окренуто као на слици и уколико је претходно искључен ваздушни јастук.

  • dragutin

    13:59 // 19. 10. 2018.

    pamax trgovina

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: