Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:38, 29. 4. 2021.

| Društvo

Grad Niš se ponudio da završi stanove za mlade naučnike

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
zgrada za naucnike foto Vanja Keser
Grad završava stanove za mlade naučnike?; foto: Vanja Keser;

Završetak radova na izgradnji stanova za mlade naučnike u nedovršenoj zgradi u Branka Krsmanovića, koja je počela od 2008. godine, kako su najavili nadležni, mogao bi da preuzme Grad Niš. U zgradu bi, ukoliko je Ministarstvo prosvete proda ili ustupi Gradu, i u tom slučaju bili useljeni mladi istraživači i umetnici Univerziteta u Nišu koji imaju nerešeno stambeno pitanje, a u deo stanova i mladi bračni parovi, kaže gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Ni posle 13 godina od početka izgradnje stanova za mlade istraživače i umetnike Univerziteta u Nišu koji imaju nerešeno stambeno pitanje, oni još nisu useljeni, a zgrada koja se pravi za njih svakim danom sve više zarasta u žbunje i, kako kaže Sotirovski, propada. zgrada za naucnike foto Vanja Keser Stanovi i posle 13 godina od početka radova i dalje nezavršeni; foto: Vanja Keser;

Prema njenim rečima, Grad je zainteresovan da završi stanove za mlade naučnike u ulici Branka Krsmanovića i da se, pored njih, u zgradu usele i mladi bračni parovi.

Mi smo spremni kao grad da razgovaramo sa Ministarstvom prosvete da tu zgradu Ministarstvo nama na neki način proda ili ustupi. Da tu zgradu završimo, da je opredelimo za mlade naučnike, jer nama je u interesu da nam ljudi ostaju u Nišu. Da eventualno možda deo tih stanova ponudimo tržištu za mlade bračne parove jer ne vredi da takva zgrada stoji. Vi znate da su se tamo nedavno dešavali neki nemili događaji i da ta zgrada propada - navodi Sotirovski.

Inače, završetak stanova za mlade naučnike i umetnike niškog univerziteta već je više puta odlagan - zbog nedostatka para i pravnih problema, a za to vreme zgrada u Branka Krsmanovića i potez oko nje građani su proglaslili najnebezbednijim mestom u Nišu. zgrada za naucnike foto Milan Zirojevic U zgradu se 2019. uselile grane drveća i korov; foto: JV/M.Z.

Iza ograde gradilišta u Ulici Branka Krsmanovića sredinom februara pronađeno je telo 18-godišnjeg Jovana Veselinovića, a za mladićem su njegova porodica i prijatelji danima tragali, između ostalog, i oko dvorišta zgrade u kojem je nađen, ali ga, kako su isticali, od rastinja nisu uočili.

Rastinja, drveća i korova oko te građevine bilo je i 2019. godine.

Grad se najpre ponudio za sufinansira stanove, sada bi da ih završe sami

Kako su ranije za Južne vesti rekli iz Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu, za završetak te zgrade potrebno je još oko šest miliona evra, a deo tih sredstava, kako su pojasnili, uložiće i Grad Niš što je predviđeno finansijskim planom Grada za 2021. godinu. zgrada za naucnike foto Vanja Keser Kada će se naučnici useliti u stanove, još nepoznato; foto: Vanja Keser;

Da ni danas nema para kojim bi zgrada mogla da bude završena, niti je to uopšte bilo planirano, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i tvrdi da je ta informacija do nje stigla iz Ministarstva prosvete, kojem se, kako su iz Ministarstva odgovorili Južnim vestima, obratila Fondacija 2010. godine za podršku u finansiranju.

Ministarstvo je nastojalo da obezbedi neophodna sredstva iz tada raspoloživog infrastrukturnog programa - program “Istraživanje i razvoj u javnom sektoru“ finansiran iz kreditnih linija najpre Evropske investicione banke, pa i Evropske banke za razvoj Saveta Evrope. Međutim zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i odnosa sa izvođačem radova od strane Fondacije, ovaj projekat tada nije zadovoljio uslove za finansiranje iz sredstava zajmaova - odgovorili su iz Ministarstva prosvete.

Podsetimo, u planu izgradnje stanova za mlade istraživače i umetnike Univerziteta u Nišu koji imaju nerešeno stambeno pitanje je da budu izgrađene tri lamele sa 98 stanova, ukupne površine od preko 7.000 kvadrata. Projekat je pokrenula Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu, a uključeni su bili Ministarstvo prosvete, Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru i donatori.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovanka broz

    12:58 // 1. 5. 2021.

    Neka grade kad ministarstvo prosvete nema sredstva za nastavak bolje i grad nego da stoji leglo zaraze narkomana i sektasa Koji se tamo okupljaju vrse obrede..neka se vec jednom Resi

  • ЕТО, ДОКЛЕ СЕ СТИГЛО?

    13:08 // 30. 4. 2021.

    Ако би станове под повољнијим условима добили поштено доказано корисни актери развоја нишког школства, науке и културе - инвестиција не може бити боља! Али број и поруке коментара указују на трагично неповерење према онима који ће да одлучују. Да се то поправи - помажу само јавна, поштена дела (не дијалози) и отклањање узрока и криваца за неповерење, који лукаво петљају већ 30, 20 и/или 10 година?

  • Sloba

    12:21 // 30. 4. 2021.

    Što imam osećaj da će među mladim naučnicima ne nađe stranačka garnitura
    A inače će i ovamo kod delte da sazidaju stanove pa će tu da se napravi jedna dobra žurka oko parkiranja

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: