Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:17, 14. 3. 2024.

| Društvo

Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Autor:Ljubica Jocić, Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Tvrđava
Tvrđava kao poklon Nišu?; foto: Ljubica Jocić

"Neće se raditi zgrade i gradilišta, već samo parkovske i zelene površine oko Tvrđave", tvrdi gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Sređivanje jednog od najvažnijih istorijskih, turističkih i kulturnih objekata i obrazovanje posebnog odseka samo su pretkorak da Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon.

Davno je Grad Niš poklonio Aerodrom državi, a sada će da traži nešto drugo na poklon. Tvrđava, koja je prošle godine obeležila 300. godišnjicu, želja je Grada Niša da dobije bez nadoknade od države, kaže gradonačenica.

Naša ideja je da rasteretimo Tvrđavu od dodatnog sadržaja koji godinama stoji tu, a za koje smo i kroz elaborat Zavoda za zaštitu spomenika utvrdili da ne treba da budu tamo. Neće se raditi zgrade, gradilišta, već samo park, parkovske i zelene površine. To je ono što je neophodno našoj Tvrđavi. Veoma sam zadovoljna time što je veliki broj posetilaca u poslednjih mesec dana prokomentarisalo da je Tvrđava nikad uređenija. To nam je jako važno jer smo poseban odsek u Turističkoj organizaciji Niša posvetili Tvrđavi i to je pretkorak ka trajnom rešenju, dobijanje Tvrđave od strane države. Poklanjanje Gradu Nišu. Mi ćemo tražiti Tvrđavu bez nadoknade kako bismo mogli da je sređujemo, uređujemo, da je čuvamo i ostavimo mnogim generacijama - rekla je Dragana Sotirovski.

Nedavno je otkriven tunel u Tvrđavi kod budućeg trga, a iz Zavoda za zaštitu spomenika rekli da su zidine Tvrđave “zrele” za rekonstrukciju. Početkom godine su ispale kocke kod ulaza, ali sada je situacija malo gora - kocke su ispale iz zidina Tvrđave, a za sređivanje se čeka KLER.

Početkom godine gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je “prolećno sređivanje” Tvrđave, a Grad je nedavno formirao odsek u Turističkoj organizaciji čija je nadležnost briga o Tvrđavi.

Istraživanje Centra za devojke pokazalo je da je Tvrđava na prvom mestu nebezbednih mesta za Nišlijke.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Farmazon

    18:31 // 15. 3. 2024.

    Ma sta fali da se ozidaju zgrade unutar tvrdjave

  • tutifruti

    11:05 // 15. 3. 2024.

    Pa ona ne sme da ode u wc bez šefovog odobrenja, ovamo traži tvrdjavu, da be

  • Druzila

    10:23 // 15. 3. 2024.

    Klika bacila oko za zgrade u tvrđavi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: