Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 29. 12. 2022.

| Društvo

Grad Niš za Narodni muzej kupuje zgradu u centru Niša kod Špajine

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
zgrada špajina
Biće muzej; Foto: M. Z.

Grad Niš otkupiće vojni kompleks na uglu Špajine i Generala Milojka Lešjanina u centru za izgradnju Narodnog muzeja, odlučili su niški odbornici na jučerašnjoj sednici Skupštine Grada.

Vojni kompleks koji je prema izveštaju nadležne Poreske uprave 2021. godine procenjen na preko 640.000 evra, kako piše, a trenutno je u vlasništvu Republike Srbije. Korisnik je Ministarstvo odbrane, koje bi takođe trebalo da da saglasnost, prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, a onda bi usledila "pogodba i naknada".

Skupština će odlučiti da li će dati Gradu saglasnost da pribavi tu parcelu, ako je pribavimo moći ćemo odmah da uđemo u dalje potpisivanje ugovora sa Ministarstvom odbrane koje u svom master planu tu parcelu navodi kao parcelu koja mu više nije potrebna - saopštila je Sotirovski pre glasanja.

Najavila je da će Grad dobiti sjajnu parcelu na kojoj će odmah početi radovi, prvo u vidu rušenja starog objekta, a kasnije i kroz izgradnju Narodnog muzeja. zgrada špajina 2 Sada ruina; Foto: JV

Većnica za kulturu Adrana Anastasov ne krije da će takva investivija puno koštati Grad koji za to nema novca i očekuju podršku Minitarstva kulture i Vlade Republike Srbije.

Da bi aplicirali i dobili sredstva za realizaciju izgradnje zgrade muzeja morate prvo rešiti prvno imovinske aspekte, kada to rešimo onda ćemo krenuti u izradu projektno-tehničke dokumentacije verovatno o trošku Grada da bi mogli da dobijemo sredstva od Ministarstva kulture i Vlade, jer je to investicija koja će Grad koštati mnogo i mi nemamo sredstava za izgradnju muzeja - rekla je Anastasov.

Najavljeno je da će postupak otkupa ići "kroz pogodbu i nakanadu".

Obe su istakle značaj Narodnog muzeja kako za Niš, tako i za ceo jug, a predlog je sinoć usvojen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    12:14 // 1. 1. 2023.

    Sta da kupe? To je sve nacionalizovano i bolje neka vrate vlasnicima, nemoj tudje da prodaju...

  • Ljuba Kostić

    15:34 // 31. 12. 2022.

    Pozravljam. Bilo bi dobro da se nastavi ovaj trend i da se sve zapuštene kuće i prostori u širem centru grada otkupe od vlasnika koji ih drže napuštenim i ruiniranim. To je za model javno-privatnog partnerstva gde bi privatni kapital uspešno eksploatisao nekretnine duži niz godina, raniji vlasnici bi izvukli neku korist a i Grad bi konačno rešio višedecenijska deponijska rugla i straćare u centru.

  • Robin Hud

    13:47 // 30. 12. 2022.

    Jedino me raduje da ovakva ruina nece vise postojati u centru grada, ali me brine zasta ce biti konacno iskoriscena sa ovakvim mozgovima koji ce odlucivati o tome

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: