Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:28, 30. 12. 2022.

| Društvo

Grad Niš za sprovođenje omladinske politike predviđa 0,26% sredstava: Šta je mladima zaista neophodno?

Autor:Lana StanisavljevićIzvor:Južne vesti
Mladi, Nova godina
Nedovoljna podrška za mlade; foto: JV / Jelena Mišić

Nacrtom Odluke o budžetu Grada Niša za 2023. godinu, za razvoj sporta i omladine predviđeno je 3,61% sredstava, odnosno 582.250.000 dinara. Za sprovođenje omladinske politike u okviru tog programa namenjeno je 0,26% sredstava, odnosno 34.500.000 dinara. Na ovu odluku reagovale su mlade Nišlije koje smatraju da to nije dovoljno za njihove potrebe i da su realne potrebe drugačije od predviđenih.

Sredstva u okviru programa za razvoj sporta i omladine biće namenjena za funkcionisanje lokalnih sportskih ustanova, podršku lokalnim sportskim organizacijama,podršku predškolskom i školskom sportu, udruženjima i savezima, rekonstrukciju Omladinskog centra i sprovođenje omladinske politike. Ubedljivo najmanje izdvaja se za podršku predškolskom i školskom sportu i sprovođenje omladinske politike.

Uslugama po ugovoru planirana su sredstva u iznosu od 500.000 dinara za redovne aktivnosti Kancelarije za mlade Grada Niša i 5.000.000 dinara za organizaciju Festivala za mlade.

Dotacije nevladinim organizacijama u iznosu od 5.000.000 dinara namenjene su za realizaciju javnog konkursa za finansiranje omladinskih projekata koji promovišu unapređenje kvaliteta života mladih u gradu i na selu i kojim se ostvaruju ciljevi omladinske politike utvrđeni Nacionalnom strategijom za mlade za period od 2015. do 2025. godine i Odlukom o mladima Grada Niša, a koje realizuju registrovana udruženja mladih i neformalne grupe koje se bave mladima sa teritorije Grada Niša.

Ovu odluku prokomentarisalo je nekoliko mladih Nišlija. Jedna od njih je i studentkinja Anđelija Stanimirović, alumnistkinja Akademije omladinske politike. Kako kaže, Niš nije mali grad koji sebi može da dozvoli da stanje bude ovako loše.

Činjenica je da se iz godine u godinu izdvajaju premala sredstva iz budžeta za omladinsku politiku generalno. Imali smo podatak da se iz ukupnog budžeta Republike Srbije izdvaja 0,08%, što je procenat na nivou statističke greške. Kad vidimo nulu ispred zareza, vidimo da su i mladi nula za ovu državu - kaže Anđelija.

Dodaje da ova sredstva nisu direktno za mlade, ali jesu sredstva za obrazovanje u mehanizmu koji je važan kako bi mladi mogli aktivno da se uključe u svoj i politički život jedne države.

U odlazećoj godini, iz budžeta Republike Srbije za mlade se kroz resorno ministarstvo izdvajalo svega 0,08% sredstava. Beograd je ove godine za program razvoja sporta i omladine izdvojio 1,42%, a Novi Sad 4,63% sredstava. Takođe, ovogodišnji novosadski budžet je tri puta veći od niškog, a beogradski je veći čak 13 puta.

Mladi sa kojima smo razgovarali smatraju da se ne odvaja dovoljno sredstava za njihove potrebe. Neki od njih smatraju da su neophodna veća ulaganja u sport i nauku, a neki smatraju da je neophodna adekvatna praksa u oblasti za koju se školuju. Na pitanje šta je to njima zaista potrebno, kažu, pre svega - više šansi, prostora i mogućnosti da se njihov glas čuje.

Mladima je neophodno mnogo više prostora kako bi imali šanse da iskažu svoje stavove. Neophodno je da se više pitaju oko stvari koje se tiču njihovog studentskog života, bilo da su u pitanju stipendije, školarina, prakse i prvi poslovi - kaže studentkinja Magdalena Kostić.

Kao rešenje ovog problema vide ujedinjavanje omladinskih organizacija i borbu mladih za uključivanje u donošenje odluka kako bi se njihov glas čuo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Steva n

    18:06 // 31. 12. 2022.

    Besplatni udžbenici I besplatan obrok u školama.

  • Marko

    21:37 // 30. 12. 2022.

    Karta u jednom pravcu

  • Svrljižanka

    14:53 // 30. 12. 2022.

    Mladi su vrlo realni. Njima je potrebna perspektiva a to su mogućnost zapošljenja, pristupačna zdravstvena zaštita, uređen javni prostor, kulturni i sportski sadržaj i najvažnije lična bezbednost. Ovo sada je mračno doba i realno niko ko ne mora ne želi da živi u ovakvom gradu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: