Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:06, 25. 10. 2023.

| Društvo

Grad Prokuplje najavljuje raskid ugovora sa firmom koja izvozi smeće

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
kamion PWW
Fima zadužena za izvoženje smeća ne radi svoj posao kako treba:Foto: B. Antić

Nezadovoljni uslugama koje građanima pruža firma Porr Werner&Weber, gradska vlast u Prokuplju je odlučila da nakon 12 godina, koliko je angažovana ta firma za izvoženje smeća, pokrene proceduru raskida ugovora. Kažu da se radi o štetnom ugovoru i da unazad nekoliko godina traže rešenje kako da ga raskinu, a da je odluka da krenu u ozbiljniju i konkretnu proceduru doneta nakon sve većih i po njima opravdanih pritužbi građana na redovno izvoženje smeća.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da je Grad ispunio sve ugovorene obaveze, ali da firma Porr Werner&Weber ignoriše svoje i da, ukoliko hitno i bez odlaganja ne počnu da obavljaju posao kako je propisano ugovorom, on će biti raskinut. PWW Gradonačelnik Prokuplja njavljuje proceduru za raskid ugovora sa PWW; Foto: Lj. M.

Stari i dotrajali kontejneri, nepostavljanje kontejnera u selima, nedovoljan broj kamiona, radnika, neredovno iznošenje smeća, iako se računi građanima naplaćuju u punom iznosu, samo su neki od problema sa kojima se mi kao gradska vlast, a pre svega građani susreću poslednjih godina. Mi smo odlučili da pokrenemo proceduru za raskid ugovora, tačnije za početak Javno pravobranilaštvo priprema opomenu pred utuženje za raskid ugovora koja će biti prevedena i na nemački jezik i koju ćemo poslati poslovnici firme u Srbiji, ali i sedištu u Austriji - kaže Aranđelović.

Dodaje da se opomena odnosi na delove ugovora koje aktivno ne ispunjava preduzeće PWW, iako su više puta pismeno i usmeno opominjani da rade svoj posao. deponija Deponija pored puta česta slika u okolini Prokuplja; Foto: Lj. M.

Mi već tri godine apelujemo na njih da uvedu sela u sistem izvoženje smeća, oni to ne rade. Posledica toga je preko 100 divljih deponija na teritoriji grada. Tražili su zemljište za transfer stanicu, mi smo im to dali, a oni za godinu i po dana nisu ni počeli da rade bilo šta na toj parceli - dodaje gradonačelnik Prokuplja.

Kaže i da se uporedo sa tim traži alternativa za izvoženje smeća u slučaju raskida ugovora, iako je, kako napominje, to dug proces o kome će na kraju, kako sada stvari stoje, odlučivati sud.

U firmi PWW za sada ne žele da komentarišu najavljenu inicijativu za raskid ugovora od strane gradske vlasti u Prokuplju i naglašavaju da će o tome moći nešto više da kažu tek kada vide o čemu se radi.

Nisam upoznat sa time i ne bih mogao to da komentarišem. Kada vidim o čemu se radi, mogu da pričam o tome - kratko je rekao Slaviša Stanković, izvršni direktor PWW u Prokuplju.


Ni posle 12 godina ne odvoze smeće iz prokupačkih sela

Iako je prošlo 12 godina kako je firma Porr Werner&Weber preuzela poslove sakupljanja i odvoženja komunalnog otpada na teritoriji Prokuplja, još nisu ispunili ugovorenu obavezu izvoženja smeća iz prokupačkih sela.

Krajem marta ove godine Južne vesti su pisale o tom problemu, a iz PWW su tada rekli da će do kraja godine postaviti kontejnere u 11 sela u okolini Prokuplja.

Do kraja godine izvršićemo proširenje delatnosti u selima Babin Potok, Nova Božurna, Đurovac, Donja Stražava, Gornja Stražava, Donja Trnava, Gornja Trnava, Berilje, Beloljin, Smrdan i Donja Konjuša. To je definisano kao prva faza, pa ukoliko imamo dinamiku koja bi bila okončana do jula, preći ćemo u drugu fazu odnosno u ostala sela grada Prokuplja - rekli su krajem marta u PWW.

Međutim, od tada ništa se nije uradilo po tom pitanju, a PWW ne samo da nije proširio svoju delatnost u selima, već je po tvrdnji građana i lokalne samouprave smanjio mesečne ugovorene obaveze izvoženja smeća i u samom gradu.

Zbog navodno prepunih kontejnera i smeća koje se neredovno izvozi, i pomoćnik gradonačelnika Prokuplja Milan Đorđević pre 15-ak dana odlučio je da kantu sa smećem isprazni ispred ulaza u prokupačku firmu Porr Werner&Weber.

Svoj postupak je pravdao činjenicom da firma PWW nekoliko nedelja nije praznila kante u njegovoj ulici i rekao da je to uradio kao građanin, a ne kao funkcioner.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • mile

    11:29 // 26. 10. 2023.

    To je stvarno pametna ideja. Može se, na primer, odmah aktivirati stara deponija Dunek, i na taj način bi se značajno uštedelo na troškovima odvoženja smeća (jer ovi sada voze čak u Leskovac). Ili da se napravi anketa u seoskim mesnim zajednicama, koja od njih bi rado bila domaćin nove deponije. Tu su odmah nova radna mesta, povećanje životnog standarda, a verovatno bi se napravio i dobar put.

    • Ivan

      08:30 // 27. 10. 2023.

      Može Mile pored tvoje kuće ili u tvoje selo!

  • Nebojša Nikolić

    07:26 // 26. 10. 2023.

    Ja nemam nameru da branim firmu Demetra ali moram da kažem to da smo mo totalno nesavestan narod. U te kontejnere od Demetre se baca sve i svašta. Čovek ubaci kauč u njega a ostali pored njega jer je pun. Kada budemo naučili da odvajamo smeće i kontejneri će nam biti poluprazni. Druga najvažnija stvar je to da je Opština dužna da otvori skladišta kabaste robe gde će ljudi sami nositi stvari tamo.

  • Ivan

    16:13 // 25. 10. 2023.

    To je najbolje rešenje i odma da se dodeli poso nekoj firmi iz Beograda,naprimer "Demetri"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: