Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:01, 23. 2. 2021.

| Društvo

Grad Vranje oprašta "Jumku" dug od milijardu dinara, u zamenu za trajni ulog u kompaniji

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Jumko - Vranje
Jumko bio dužan 1,05 milijarde dinara; foto: "Jumko" Vranje

Po preporuci Vlade Srbije da se izvrši konvertovanje duga u trajni kapital, Grad Vranje je kompaniji “Jumko” oprostio dug od 1,05 milijardi dinara koji je preduzeće imalo prema lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima. To praktično znači da će Grad na osnovu potraživanja imati određene akcije u “Jumku”, koji je jedno od 17 strateških preduzeća koja je do pre 4 godine država štitila od naplate, a onda se u nekim, kako bi opstala, počelo sa unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR).

Gradski većnici su na poslednjoj sednici usvojili Odluku o konverziji potraživanja poverioca u trajni ulog kompanije Pamučni kombinat Jumko, a ova Odluka naći će se pred odbornicima na razmatranje i usvajanje.

Razlog za donošenje ove odluke je postupanje po zaključku Vlade kojim je konstatovano da se državnim poveriocima preporučuje da, kao meru UPPR, konvertuju potraživanja prema subjektu privatizacije, u slučaju usvajanja UPPR. Ukupna potraživanja koja se konvertuju u trajni ulog u kapitalu su 1, 05 milijarde dinara - piše na gradskom sajtu.

Gradska većnica Danijela Milosavljević pojašnjava da će Grad imati određeni kapital u Jumku za dug, kako bi se uspešno sproveo UPPR i sačuvala radna mesta u toj kompaniji. Kako kaže, UPPR se pokazao dobrim u oporavku preduzeća, a osim što isplaćuju plate, mogu redovno da izmiruju i novonastala dugovanja preduzećima.


UPPR obavezuje preduzeća da plaćaju nove dugove i posluju bez novih gubitka

Kompanija Jumko bila je jedna od 17 preduzeća koja je do maja 2016. godine država štitila od naplate poverilaca, neka su otišla u stečaj, a neka su izbegla stečaj uvođenjem Unapred pripremljenog plana reorganizacije.

Osim konverzije dugova u kapital, što je urađeno u slučaju Jumka, UPPR-om je predviđen i dogovor preduzeća sa bankama da odlože dugovanja, a definisan je i način izmirivanja dugovanja između preduzeća i poverilaca, kao i smanjenje broja zaposlenih.

Obaveza preduzeća koja su usvojila UPPR je da naprave prekretnicu u poslovanju tako što oslobođena starih, neće praviti nove dugove.

Osim sa Jumkom, Grad je 2013. godine po istom principu rešio i dug Simpa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • S.Nikolić

    09:26 // 24. 2. 2021.

    Oprostiš PREKO OSAM MILIONA EVRA DUGA i postaneš suvladnik propale firme sa svim posledicama koje slede!

  • Mitke

    08:05 // 24. 2. 2021.

    A što meni ne oprosti nego me dala na izvrsitelja. Nek gi na naredni izbori glasa Yumco. Platicemo mi to,prevaliće na nas kroz razna poskupljenja i dazbine. Neka postane vlasnik moje kuçe zauzvrat

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: