Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:46, 29. 2. 2020.

| Društvo

Grad Vranje podiže novi kredit za kapitalne investicije, a već duguje više od 600 miliona

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Zgrada Načelstva Vranje
SPS dobija novog odbornika u Skupštini, Komrad direktora, a uskoro će ponovo raditi i bioskop; foto: M. D. /JV

Vranjski odbornici usvojili su odluku o zaduživanju Grada zbog realizacije kapitalnih investicija u 2020. godini, kao što su izgradnja vrtića i izgradnja ulica. Prema rečima gradskog većnika za finansije Bojana Kostića, kreditno zaduženje biće 120 miliona dinara, a taj novac će se iz gradskog budžeta vraćati do 2025 godine.

Kostić kaže da će se vraćati po 20 miliona na godišnjem nivou, s tim što je prva godina grejs period.

Namena je izgradnja vrtića u naselju Raška sa 50 miliona, izgradnja Ulice Bore Stankovića sa 10 miliona, izgradnja i rehabilitacija ulica na teritoriji grada, kanalizaciona i vodovodna infrastruktura sa 40 miliona dinara i ostaju još 20 miliona dinara za sufinansiranje projekata koji budu odobreni od strane nadležnih ministarstava - kaže Kostić.


Grad već duguje 661 milion dinara

Ukupno zaduženje Grada Vranja na ime neizmirenih kredita od 2016, zaključno sa 2018. godinom iznosi 661 milion dinara, što potvrđuje i Kostić, i prema planu za otplatu kredita i to zaduženje mora da se isplati do 2025. godine.

Staro dugovanje je takođe na ime kapitalnih investicija - komunalni program, obilaznica, opremanje slobodne zone... Po osnovu svih tih kredita iz prethodnih godina, u 2020. godini ukupno treba da vratimo 120 miliona. Poenta je da uzimamo 120 miliona, a vraćamo 120 miliona po osnovu starih kredita, tako da javni dug neće da se poveća, jer moramo strogo da ga kontrolišemo, ne smemo sebi više da priuštimo dodatna dugovanja - priča Kostić.

Vranje je od Republike do sada dobilo oko 440 miliona dinara za vraćanje tih dugova, dodaje gradski većnik za finansije i, kako kaže, ne bi bilo realno da država u potpunosti izmiri dugovanja lokalnih samouprava.

Tačno je da smo sa javnim preduzećima imali dug od oko 20 miliona evra, sada je spao. Nemam još konkretne informacije, sem najave predsednika da će taj novac biti uplaćen gradovima. Neće oni na lepe oči da daju nijedan dinar, ta sredstva moraju da se troše namenski, a i dug je promenljiv, jer se zatezna kamata svake godine uvećava. Mi moramo da se trudimo da iz sopstvenih sredstava saniramo dugove koje je lokalna samouprava napravila - kaže Kostić.

Opozicija u Vranju nije želela da komentariše najavljeno zaduživanje Grada jer bojkotuju parlament, pa tako i ne prisustvuju sednicama Skupštine.


Imenovan direktor JP Komrad

Za novog direktora vranjska Skupština je imenovala dosadašnjeg vršioca dužnosti Zorana Dimitrijevića.

Dimitrijević je diplomirani ekonomista iz Vranja koji je na mesto v. d. direktora došao maja prošle godine, kada je zbog “stranačke neposlušnosti” smenjen dotadašnji direktor ovog preduzeća Momir Stojiljković.

Razlog za smenu Stojiljkovića je bio, kako je vlast tada obrazložila, prvenstveno nezadovoljavajuća higijena u gradu.

Dimitrijević je ranije radio u Jedinstvu, banci, a najveći deo karijere proveo je u "Simpu".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • boba

    16:59 // 29. 2. 2020.

    NaprDNO ....brže bolje jače (u zaduživanje).

  • Ахм

    15:12 // 29. 2. 2020.

    Битно да је новчана награда отишла у праве руке,великом вођи.Значи,капиталне инвестиције-цeраде за фасаде.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: