Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 19. 4. 2022.

| Društvo

Grad Vranje traži privatnog partnera za grejanje na biomasu

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
grejanje
Sledi raspisivanje tendera; foto: arhiva JV

Projekat javno-privatnog partnerstva kojim bi u Vranju bile izgrađene dve kotlarnice i instalirani kotlovi na biomasu usvojili su odbornici, a kako je obrazloženo, projekat bi, osim čistijeg vazduha u gradu, doneo i finansijsku uštedu.

Kako je saopšteno na gradskom sajtu, proizvodnja toplotne energije bi bila poverena privatnom partneru, uz obavezno unapređenje trenutnog stanja energetskog sistema i zamenu neekoloških energenata drvnom biomasom i manjim delom prirodnim gasom.

Po ovom modelu celokupne mere unapređenja finansira odabrani privatni partner, bez sopstvenog ulaganja od strane javnog partnera, odnosno grada i JP "Novi Dom”. Predviđena je izgradnja 2 kotlarnice i instaliranje kotlova na biomasu - rekao je gradonačelnik Slobodan Milenković.

Realizacija projekta će, kako je obrazložio, doprineti celodnevnoj isporuci toplotne energije tokom cele grejne sezone, sigurnijem snadbevanju objekata toplotnom energijom, smanjenju štetnih gasova, proizvodnju 50% toplotne energije iz obnovljivih izvora, ekološki čistijem gradu, ali i uštedi u budžetu partnera.

Odbornici su dali zeleno svetlo na model Javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja preduzeća "Novi dom", iz novoinstaliranih kotlova na biomasu i kotlova na gas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Markoni

    08:53 // 20. 4. 2022.

    A koji je interes privatnog partnera da toliko ulaze svoj novac a da stedi gradu budzet?
    Jedino zbog dela govore i reklame da bude drustveno odgovorna firma, ali po definiciji privatna firma radi da bi sticala profit..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: