Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 1. 11. 2022.

| Društvo

"Grad daje trećinu" - zgrade u Nišu mogu da obnove krovove, liftove i fasade

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
stambene zgrade
Stanari će sami plaćati dve trećine, a trećinu novca će dobiti od Grada; ilustracija; foto: T. R.

Stambene zajednice u Nišu uskoro će moći da se prijave na konkurs Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i dobiju subvencije za obnovu krovova i fasada, kao i za popravku liftova. To je danas odlučilo Gradsko veće, a svaka stambena zgrada moći će da dobije trećinu potrebnog novca, odnosno, do milion dinara. Na raspolaganju je ukupno 30 miliona dinara.

gradsko veće sotirovski Gradsko veće odobrilo; foto: T. R.Direktor KLER-a Dušan Radivojević kaže da su prokišnjavanje krovova, neispravni liftovi i propale fasade neki od problema koje su upravnici zgrada najčešće navodili na sastancima sa nadležnima, ali da ima i drugih teškoća koje će moći da reše uz pomoć subvencija iz Fonda za stambene zajednice, koji nije do sada postojao u Nišu.

Sa većinom stambenih zajednica i poslovnim upravnicima dogovorili smo po kom pravilniku će se definisati mere i sprovoditi projekat. Naravno, ta sredstva će biti opredeljena i u narednoj godini. Što se tiče mera, to su, pre svega, sanacija krovova i fasada, popravka i puštanje liftova u pogon, kao i sve one stvari za koje je potrebno investiciono ulaganje u smislu potpunog funkcionisanja stambene zajednice - objašnjava Radivojević.

Stanari čije zgrade dobiju subvencije platiće dve trećine ukupnih troškova, dok će im ostatak finansirati Grad. Za svaku pojedinačnu prijavu biće izdvojeno najviše milion dinara.

Ukupno je na raspolaganju 30 miliona dinara, pa Radivojević očekuje da će na konačnoj listi biti 30-40 stambenih zajednica. Dodaje da će javni poziv biti raspisan vrlo brzo nakon odluke Gradskog veća.

Osim toga što tako žele da olakšaju život stanarima, kako kaže Radivojević, ideja je da se unapredi energetska efikasnost.

Gradsko veće usvojilo je danas još dve tačke koje se tiču energetske efikasnosti. Jedna se odnosi na formiranje konačne rang-liste korisnika za ugradnju solarnih panela, kalorimetara, cirkulacionih pumpi, termostatskih ventila i delitelja toplote.

Usvojeno je i Rešenje o pristupanju realizaciji i sufinansiranju Projekta “Smanjenje zagađenja vazduha u Nišu poreklom iz individualnih izvora priključenjem na sistem daljinskog grejanja”.

Što se tiče zamene individualnih ložišta, pošto se radi o sistemu daljinskog grejanja, očekuje se da oko 30 domaćinstava može da se priključi na toplovodnu mrežu, s tim što Gradska toplana izlazi u susret građanima da svoj deo, svojih 50%, plate na više od 60 rata - navodi Radivojević.

Pojašnjava da je reč o nastavku projekta koji Grad sprovodi sa Ministarstvom rudarstva i energetike i tvrdi da je 90% kapaciteta u Nišu prešlo na prirodni gas i da sada zagađenje vazduha najviše potiče iz individualnih ložišta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danijel

    18:29 // 3. 11. 2022.

    Mislim da bi bi bilo vise nego korisno da stavite link do konkursa sa uslovima i svom potrebnom dokumentacijom

  • Ivan

    10:27 // 2. 11. 2022.

    Da li ste vi svesni da ni jedna zgrada ovo nece moci da uzme jer mora da ima 2/3 novca odmah, a to moze podizanjem kredita, a ni jedna banka nece da da kredit stambenoj zajednici. Dzaba sve.

  • qgo

    07:53 // 2. 11. 2022.

    @Ivane, kaze se kolaroborarira... kolaborira... kompetentira... kolapsira, ma ne... kolorira... ili bese kalira, klistira, kastrira... Ma muka nam je vise od frivolnih insinuacija apstraktnih projekcija teatralnih sakralnih lingvistickih ratifikacija ambivalentnih kruicalnih supremacija i pezorativnih retroaktivnih aspiracija jer je sve de fakto i de jure otislo u otorinolaringoloski hrkljus.

    • Ivan

      10:10 // 2. 11. 2022.

      E to kastrira je prava reč!
      Jer smo izgleda svi bez tog dela tela?,čini mi se da smo svi kastrirani....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: