Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:36, 23. 10. 2017.

| Društvo

Grad kupio zgradu u centru Niša za Galeriju i druga javna preduzeća

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zgrada u Ulici Milojka Lešjanina
Zgrada se nalazi u Ulici Generala Milojka Lešjanina; foto: M. Z.

U kući koja se nalazi u Ulici generala Milojka Lešjanina 39, u samom centru Niša, koju je Grad za skoro 2 miliona evra kupio od firme “Monikom”, ubuduće bi, ako se ovaj predlog usvoji na sednici Skupštine, mogla da bude smeštena Galerija koja je nedavno ostala bez svog prostora, ali i druga niška javna preduzeća.

Iako Grad ima dosta “usitnjenog” poslovnog prostora, pojašnjava načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić, to nije dovoljno da se smeste javna preduzeća, kao i Galerija savremene likovne umetnosti, kojoj je još krajem maja naloženo da se iseli iz zgrade u centru Niša.

Zato je Grad sredinom jula objavio oglas za kupovinu objekta u kome će moći ubuduće da budu smeštene neke gradske institucije. Zgrada u Milojka Lešjanina Biće namenjena za Galeriju, depo i druga javna preduzeća; foto: M. Z.

Odlučili smo se na pribavljanje jednog takvog prostora koji će da zadovolji potrebe što se tiče površine, a i lokacijski da bude otprilike u užem centru grada. Nažalost pristigla je samo jedna ponuda, nije bilo konkurencije, ali ta ponuda zadovoljava uslove koji su propisani Zakonom, Uredbom Vlade Srbije i našim dokumentima - dodaje Janić.

Osim Galerije SLU, koja bi ubuduće u ovoj zgradi mogla da organizuje izložbe, Janić kaže da bi u podrumu, kada se adaptira i prilagodi, mogao da bude depo, u kome će biti smeštena vredna umetnička dela.

Ipak, građani neće posećivati ovu zgradu u centru Niša samo zbog izložbi, jer je u planu da tu budu smeštena i neka javna preduzeća, kao i deo Gradske uprave.

Iako je to zasad samo predlog i Gradsko veće treba da odluči šta bi u novoj zgradi još moglo da bude smešteno, Janić očekuje da će se sve znati do kraja godine.

Ovo je samo predlog, odluku donosi Skupština Grada, na njoj je da proceni da li su ispunjeni svi uslovi, ali mislim da neće biti problema. Na prvoj narednoj sednici biće doneta odluka o pribavljanju, nakon toga se donosi rešenje, zatim i sklapanje ugovora između gradonačelnika i direktora firme “Monikom”, a nakon toga će poslovni prostor biti useljiv - pojašnjava Janić.


Zgradu kupili od privatnika koji je u Aleksincu ogradio državno zemljište bez dozvole

Zgradu od 2.000 kvadrata u Ulici Milojka Lešjanina u Nišu, Grad je kupio za 1,9 miliona evra od vlasnika firme "Monikom", koji je pre više od godinu dana u Aleksincu bez ikakve dozvole Opštine ogradio 9 hektara zemljišta, koje je bilo namenjeno za nove investitore.

Iako su tada iz aleksinačke Opštine rekli da mu za postavljanje ograde nije bila potrebna dozvola, Zakon kaže drugačije, ali niko do danas nije sankcionisan. Osim što je prekršen Zakon, nereagovanje nadležnih moglo bi da odvrati druge investitore, koji bi na ovoj parceli da grade svoja postrojenja.

Ipak, iz Gradskog veća kažu da, osim što je ovo bila jedina ponuda, bila je i najjeftinija, pa je Grad uspeo da uloži novac od prodatih objekata u kupovinu novog.

Mi smo prošle godine prodali ili otuđili poslovni prostor negde otprilike 9.000 evra po metru kvadratnom prosečno. Ovaj smo pribavili za negde oko 1.000 evra prosečno, tako da vidite kolika je razlika ostvarena. Tako da ono obećanje od prošle godine, da ćemo taj novac uložiti u novi poslovni prostor da se ne bi to tek tako potrošilo, ovog puta smo i rešili - kaže Janić.

Podsetimo, iako se 3 godine znalo da će prostor Galerije "Srbija" restitucijom biti vraćen naslednicima, Grad nije našao adekvatan prostor u kome će ona biti preseljena, pa je direktor Milić Petrović početkom juna podneo ostavku. Sredinom juna Galerija je privremeno preseljena u Oficirski dom i tada je gradonačelnik Darko Bulatović obećao da će Grad kupiti novi prostor kojim bi se trajno rešio ovaj problem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoza

    12:46 // 30. 10. 2017.

    ček bre ako je zgrada u privatnom vlasništvu zašto je grad plaćao njenu restauraciju i kako je došla u privatne ruke abila je u vlasništvu države /grada

  • petronije

    17:47 // 24. 10. 2017.

    U najzatrovanijem delu grada- a sve zbog vozila i izduvnih gasova, pojedine umne glave smeštaju Galeriju !? Ili se neko "pokriva" Galerijom? Pa će smeštati deo javnih preduzeća, pa ovo, pa ono, što implicira nova radna mesta!
    Drugo, koja je korisna površina dobijena za te pare? Koja je cena m2 prodate apoteke i m2 kupljene zgrade?

  • Noblica

    12:14 // 24. 10. 2017.

    Odakle toj firmi zgrada koja vredi 2 miliona evra ??? Šta bi sa prostorom na obali reke koji je ustupljen za izgradnju ogromnih i ružnih stambenih zgrada? Koliko će jos ružnih i ogromnih zgradurina biti sazidano po gradskim sokacima gde 2 auta ne mogu da se miođu (primer iza Doma Vojske) i na šta grad počinje da liči?

    • Natali

      19:19 // 24. 10. 2017.

      Direkcija za izgradnju se obrazovala u Bangladešu....ili nisu mrdnuli dalje od Naisove rampe. Ja drugo objašnjenje nemam za ružne zgrade bez smisla, bez zelenih pojasa,parkova za decu itd.

    • dzoni

      02:32 // 26. 10. 2017.

      Da sam ja gradonačelnik ,srećom nisam, zatvorio bi uži centar tzv plavu zonu za saobraćaj.Kakva vozila,kakva čuda ,da parkiraš kola da bi popio kafu da se dzvere svi kako neku bembaru voziš.Cela plava zona bi kod mene bila šetalište-fora kao za novu godinu kad zatvore ,samo bi ja zatvorio i kod kalče.Parkiraj bato kola kod D.Vojske pa pešaka idi,a ne tu neko ludovanje kolima po centru.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: