Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:56, 22. 12. 2011.

| Društvo

"Grad nije poklonio zemljište Crkvi"

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
izgradnja temelj
Arhivska fotografija

Govoreći na tribini Južnih vesti "Pravo javnosti da zna", gradonačelnik Niša demantovao je informacije da je Grad poklonio Srpskoj pravoslavnoj crkvi zemljište za najavljenu izgradnju nekoliko crkava u Nišu.

Simonović je, odgovarajući na pitanje Milana Stefanovića, izvršnog direktora NVO Protekta, pojasnio da nije reč o "poklonu", već o "zajedničkoj izgradnji".

- Prvo, Grad nije poklonio zemljište crkvi. Takav je zakonski osnov, dakle reč je o zajedničkoj izgradnji. Zemljište je i dalje gradsko, samo ga je Grad namenio za izgradnju crkve, a Eparhija niška će finansirati izgradnju crkve posvećenu Svetoj Petki - pojasnio je Simonović.

Simonović je naglasio da to "važi i za druge verske zajednice, ako žele da prave neki objekat". 


Kuća NVO u Nišu

Diskutujući o "apsolutno ugroženom statusu" NVO sektora u Nišu, Izvršni direktor "Protekte" Milan Stefanović, upitao je da li bi Grad podržao inicijativu za izgradnju Kuće NVO.

- Da li, ukoliko nevladine organizacije, koje su u  u gradu Nišu, i zbog nedostatka konkursa i razumevanja institucija, ako pokrenu inicijativu za dobijanje lokacije od grada za izgradnju neke gradske kuće za nevladine organizacije, da li ćemo i mi dobiti prostor kao i srpska pravoslavna crkva, kojoj je pored ove dve obećano još mnogo lokacija? - upitao je Stefanović.

Gradonačelnik Niša odbacio je tvrdnje da civilni sektor ne dobija dovoljnu podršku i izjavio da je Grad spreman "spreman da bude partner", ali pod određenim uslovima.

- Kada se budete organizovali i kada napravite održiv projekat, Grad je spreman da bude partner. Al, to znači da zaista bude organizovani, da se ne delite, da se ne svađate, da malo suzbijete sujete i nema problema.

Tribina "Pravo javnosti da zna" održana je u utorak u Media centru Niš, a organizator su bile Južne vesti. Ceo snimak skupa možete pogledati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Emilija Petrovic

    19:22 // 24. 12. 2011.

    U gradu duhovne i materijalne osiromasenosti,podizanje novih bogomolja moze biti od velike koristi gradjanima Nisa.Duhovno napojen covek ume da se bori protiv iskusenja vremena u kome zivimo.Drago mi je cuti da grad Nis ima sluha za ovakve projekte.

  • Zašto?

    10:23 // 23. 12. 2011.

    Zašto ne uložite novac u nešto što bi npr rasteretilo parking haos po gradu (podzemnu garažu), ili napravite još jednu školu i obdanište u Duvaništu koje se širi, ili nešto tako, korisno?
    Jesam vernik, ali smatram da imamo dovoljno bogomolja.

  • NVO Aktivista

    11:19 // 22. 12. 2011.

    A zašto gradonačelnik onda nije podržao održive projekte koji su mu bili podnošeni?

    Zašto ne podržava projekte i programe u kulturi koji se osmišljavaju i izvode van gradskih institucija?

    Zna se koje NVO mogu da prođu na konkursima koje raspisuje grad. One koje je osnovao neko od političara ili političkih poslušnika.

    I to je tako od kako ste došli na vlast drage moje Demokrate

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: