Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 26. 6. 2014.

| Društvo

Gradonosni oblaci bili "jači" od raketa

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
Protivgradne-rakete1.jpg
Foto: www.vaseljenska.com

Iako je na gradonosne oblake pre dva dana u Nišavskom okrugu ispaljeno 129 raketa, one grad nisu mogle da spreče jer je proces njegovog stvaranje bio suviše jak, objašnjavaju stručnjaci. Naručeno još raketa.

Iz Radarskog centra Niš, koji brani teritoriju opština i gradova Knjaževac, Sokobanja, Žitorađa, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Niš, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka, Dimitrovgrad i Pirot, u utorak je ispaljeno 230, a iz 11 protivgradnih stanica u Nišu 77 raketa.

Kako Južne vesti nezvanično saznaju nakon toga su sve protivgradne stanice ostale bez raketa, te juče nije bilo raketa kojima bi se "odbranio" Svrljig od grada.

Iako se iz protivgradnih stanica dejstvovalo, grad nije sprečen, a kako objašnjava meteorolog Zoran Vasiljević, razlog za to je što je proces stvaranja grada bio suviše intenzivan.

- Rakete ne mogu uvek da spreče grad, ali mogu da umanje štetu, odnosno da utiču na to da se smanji veličina zrna grada ili površina koju zahvata. Kada je proces veoma jak i pored toga se oblaci stvaraju u razmacima, teško je potpuno sprečiti da grad padne - objašnjava Vasiljević.

grad3 Niš pred oluju; Foto: Đorđe RadoševićOn objašnjava da strelac, od trenutka kada se na radaru vidi da se stvara gradonosni oblak, ima samo 3 minuta da reaguje, a ukoliko zakasni, grad će početi da pada.

Da bi protivgradna zaštitta bila efikasna, kaže Vasiljević, neophodno je i da stanice raspolažu dovoljnim brojem raketa. Minimum je 6 po stanici, optimalno je da ih ima od 12 do 15, dok bi idealno bilo da ih ima oko 30.

Inače, Ministar zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić rekao je za RTS da je sistem protivgradne zaštite u Srbiji prevaziđen i najavio novi - zaštitu iz vazduha, odnosno zasipanje gradonosnih oblaka srebro-jodidom.

Podsetimo, pre dva dana je jug Srbije zahvatilo veliko nevreme, a grad je u nekim mestima padao i u dva do tri navrata i naneo velike štete usevima i voću.


Stižu nove količine raketa

Prema rečima Žarka Rankovića, zamenika komandanta Štaba za vanredne situacije, na današnjoj telefonskoj sednici Gradskog veća doneta je odluka o nabavci još 70 protivgradnih raketa.

- Pokrenut je postupak javne nabavke i to po hitnom, odnosno ubrzanom postupku. Idemo u pregovarački postupak sa “Trajalom” iz Kruševca od koga smo i prošli put kupili istu količinu raketa - kaže Ranković.

On dodaje da su “na putu” i određene količine protivgradnih raketa koje šalje Sektor MUP-a za vanredne situacije i da već danas stižu u Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Duki

    08:12 // 27. 6. 2014.

    Srbiju zadesi poplave,zemljotres,sada grad i sve uništi.Gde ćemo, sada struju da nam isključe,para nigde nema sledi om.. ali jedna grupa ljudi živi u izobilju.i gde idemo

  • J ovan

    19:29 // 26. 6. 2014.

    Gde su sada oni glasnogovornici sto im runo smeta. Opet nevalja gradonacelnik jer trosi pare iz gradskog budzeta za bezvezne rakete.

  • ма нема везе, живеће овај народ

    19:05 // 26. 6. 2014.

    Значи ништа ново. Нико није крив. Nе постоји ничија лична одговорност. Србија је ово! Само цепај докле можеш, а за народ кој га ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: