Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:42, 18. 9. 2015.

| Društvo

Grad odobrio isključenja sa Toplane, ali od sledeće godine

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
radijator
Moguće isključenje teks od sledeće sezone; foto: JV arhiva

Nova Odluka o toplotnoj energiji omogućava korisnicima daljinskog grejanja u Nišu da se isključe sa Toplane uz određene uslove, ali će to biti moguće od sledeće grejne sezone, jer je za ovu istekao rok.

U zvaničnom dokumentu, koji je usvojilo Gradsko veće, ova mogućnost je definisana kao “raskid ugovora”. Kako je pojasnio Miloš Banđur to je isto što i isključenje sa sistema, a da bi to učinili, korisnici će morati da ispune određene uslove.

Pored toga što moraju da izmire sva dugovanja, da sami plate isključenje, pribave saglasnost Skupštine stanara, podnesu zahtev najmanje 45 dana pre početka grejne sezone, oni koji žele da se isključe moraće da ispune i tehničke uslove, kao i da izrade elaborat.

Resorna uprava tek treba da osmisli formu elaborata koji će sadržati i tehničke uslove za isključenje, ali i nov način zagrevanja. Elaborate pišu ovlašćeni, licencirani inženjeri - kaže Banđur.

bandjur Banđur kaže da je Odluka u skladu sa zahtevima stanara; foto: JV arhivaVećnik kaže da su uslovi koje je predvidela nova Odluka mnogo liberalniji od onih koji se primenjuju u ostalim lokalnim samoupravama, a mogućnost isključenja je bio jedan od osnovnih zahteva Nišlija koji protestuju već mesecima.

Mislim da su ti uslovi u 95 % na liniji onoga što su kao zaključke doneli zaštitnici građana na osnovu zahteva korisnika širom Srbije i mislim da su u ovom trenutku optimalni - kaže Banđur.

Iako stari korisnici formalno nemaju ugovore, Banđur kaže da je to regulisano Zakonom o obligacionim odnosima i da su pod ugovorom, jer već godinama plaćaju uslugu grejanja. Tako da će mogućnost raskida ugovora biti omogućena svim korisnicima.

Pomenuta Odluka na snagu bi trebalo da stupi nakon usvajanja na Skupštini Grada koja bi trebalo da se održi tokom sledeće nedelje, a možete je preuzeti na kraju teksta.


Moguća privremena obustava

Gradski većnik Miloš Banđur kaže da je odlučeno da se izađe u susret Nišlijama, pa je tako nezavisno od rokova dozvoljeno da oni koji žele, mogu privremeno da se isključe do početka grejne sezone, ali i tokom nje ukoliko tehnički uslovi to dozvoljavaju.

Kako je i ranije najavljivano privremena obustava podrazumeva da korisnici neće imati centralno grejanje, ali će mesečno plaćati toplani oko 10 dinara po metru kvadratnom. Zasada privremena obustava vremenski nije ograničena, ali je gradonačelnik Zoran Perišić rekao da će predložiti nadležnim službama da bude ograničena na godinu dana, kako bi se, kako je on rekao, sprečile eventualne zloupotrebe.

Svi koji su podneli zahtev za privremenu obustavu ili će taj zahtev tek podneti, a tehnički je Toplana u mogućnosti da to realizuje do početka ili u toku sezone, a da ne ugrozi ostale korisnike, oni će moći to da ostvare. Jednostavno hteli smo da izbegnemo situaciju da građani kažu da smo doneli odluku posle roka za podnošenje zahteva - kaže Banđur.

On naglašava da su uslovi koje bi Nišlije trebalo da ispune kako bi se privremeno isključili “daleko blaži od onoga što je dogovarano sa Udruženjem skupštine stanara”.

Privremenu obustavu isporučivanja korisnik može da ostvari bez saglasnosti skupštine stanara, i Toplana sama snosi trokove odvajanja grejnih tela korisnika, kao i ponovnog priključenja - rekao je Banđur.

Jednim od članova Odluke, kaže većnik, predviđeno je da predstavnik korisnika ima pravo da prisustvuje očitavanjima kalorimetara ili drugim intervencijama u podstanici i na grejnoj instalaciji, a da je i to bio jedan od zahteva Udruženja.

Sa subvencionisanjem “zaštićenih kupaca”, koje je najavljeno još tokom jula, trebalo bi da se krene, kaže Banđur, nakon usvajanja Pravilnika o subvencionisanju i rebalansa budžeta koji je najavljen za oktobar.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odluka o toplotnoj energiji - počinje da važi tek nakon usvajanja na Skupštini Grada (preuzmi) - 246.00 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Милосав

    00:05 // 19. 9. 2015.

    У четвртак, 10h, Скупштина Града и грађани испред ње. Није само цена грејања у питању. Треба исказати опште задовољство радом, запошљавањем и задуживањем града. Падање у несвест, скакање од среће, певање са подврискивањем и остало, дозвољено. Пожељни добошари, трубачи и остали музички зналци.

  • mike

    22:09 // 18. 9. 2015.

    glasajte naprednjake socijaliste zute ldp i bice vam svakog dana sve bolje i bolje dokle vise dozvoljavate da vas varaju svi su oni napunili svoje dzepove dok su nasi sve vise prazniji treba preispitati poreklo imovine svih gradskih funkcionera zadnjih 20 godina

  • Cula

    21:55 // 18. 9. 2015.

    A krv device stare 76 godina ne traze???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: