Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 3. 11. 2017.

| Društvo

Grad odustao od kupovine zgrade u centru Niša za Galeriju?

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
galerija
Zgrada još nije u vlasništvu Grada; Foto: M. Z.

Iako je Gradsko veće odlučilo da Niš kupi zgradu za Galeriju u Ulici Milojka Lešjanina, što je Skupština Grada na prethodnoj sednici trebalo da potvrdi, ta tačka je naprasno skinuta sa dnevnog reda. Dok načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić tvrdi da ne zna zašto je to urađeno, predsednik Skupštine Rade Rajković kaže da je to uradio predlagač - Gradsko veće.

Zgradu od 2.000 kvadrata u Ulici Milojka Lešjanina, kod “Ureda”, Grad je odlučio da kupi od vlasnika firme “Monikom” za blizu 2 miliona evra, kako bi tu smestio iseljenu Galeriju savremenih likovnih umetnosti. To je saopšteno na sednici Gradskog veća, pre desetak dana, a po daljoj proceduri Veće je utvrdilo “predlog rešenja o pribavljanju u javnu svojinu” tog objekta i uputilo ga Skupštini Grada.

Odbornici moraju da odobre kupovinu, po proceduri, da bi gradonačelnik potpisao ugovor i preveo zgradu u javnu svojinu. Ipak, na samom početku poslednje sednice niške Skupštine, odlučeno je da tačka ne bude na dnevnom redu.

Predsednik Skupštine Rade Rajković objašnjava da samo predlagač, u ovom slučaju izvršna vlast Grada Niša, može da povuče predlog, kao što se i dogodilo.

Ujutru u 8 sati je stigao dopis od ovlašćenog predlagača da se ta tačka skine sa dnevnog reda, oni imaju pravo da to čak i u toku sednice urade. Zašto je to skinuto, to je pitanje za Gradsko veće - kaže Rajković.

Spekulacije da se odustaje od kupovine zgrade demantovao je načelnik Gradske uprave Ljubiša Janić, dok iz Kabineta gradonačelnika kažu je da je "više službi uključeno u postupak kupovine ove zgrade", kao i da će razlog zašto se stalo reći za 2-3 dana kada prikupe sve informacije i odgovore na pitanja novinara.

Odustali od kupovine nismo sigurno. Uprava je sprovela postupak u skladu sa propisima. Na Skupštini Grada kao najvišem organu vlasti je nadležnost da donese odluku da se zgrada pribavi u javnu svojinu ili ne donese. U ovom slučaju je predlog odluke povučen iz meni nepoznatih razloga - kaže Ljubiša Janić.

Podsetimo, iako se 3 godine znalo da će prostor Galerije "Srbija" restitucijom biti vraćen naslednicima, Grad nije našao adekvatan prostor u koji će ona biti preseljena, pa je direktor Milić Petrović početkom juna podneo ostavku. Sredinom juna Galerija je privremeno preseljena u Oficirski dom i tada je gradonačelnik Darko Bulatović obećao da će Grad kupiti novi prostor kojim bi se trajno rešio ovaj problem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan,Niš

    11:18 // 6. 11. 2017.

    Nisu dobili potvrdu da će biti izbori pa čekaju!!

  • Posrednik

    15:23 // 3. 11. 2017.

    Prosto, nismo uspeli da se dogovorimo oko provizije i zato su odustali.

  • Nislija

    13:03 // 3. 11. 2017.

    Sasvim pristojan prostor, medjutim ako kao sto se prica treba i neke sluzbe tu da prebace onda treba odustati, jer ne valja mesati ta 2...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: