Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 28. 1. 2011.

| Društvo

Grad preuzima imovinu Nišfilma

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti

NIŠ - Gradska Uprava za imovinu preuzela je zgradu bioskopa Vilingrad u centru Niša, čime se upravljanje ovim objektom poverava Gradu Nišu, potvrđeno je Južnim vestima u Nišfilmu.

U Upravi kažu da se sve radi po odluci Vlade Srbije kojom je zbog nenamenskog korišćenja imovina oduzeta Javnom preduzeću "Nišfilm" i preneta na upravljanje Gradu.

- Postupak u bioskopu Vilingrad je završen a iduće nedelje izvršićemo primopredaju i letnjih pozornica u Tvrđavi i Niškoj Banji - kaže načelnik Uprave, Ljubiša Janić.

U Nišfilmu kažu da su iznenađeni ovim potezom Grada, jer niko nije predvideo šta se dalje dešava sa preduzećem, pogotovu jer se u zgradi Vilinog grada nalazi i sedište ovog preduzeća.

- Primopredaja je izvršena ali nismo predali ključeve Gradu. Uprava je id alje u tim prostorijama, tu se ništa nije promenilo. Načelnik Uprave za imovinu nam je rekao da se ta predaja vrši samo pro forme - kaže direktor Nišfilma Zoran Spasić.

Prema nezvaničnim informacijama Grad planira da, odmah nakon što sva imovina bude oduzeta Nišfilmu, proglasi stečaj i ugasi ovo preduzeće koje već godinama ne ostvaruje skoro nikakve prihode a stvara enormne dugove.

Samo u poslednje dve godine Grad je isplatio zaostala dugovanja prema zaposlenima od 60 miliona dinara, a umesto od Nišfilma dug od 80 miliona dinara prema preduzeću Gama iz Beograda naplaćen je od Grada. U međuvremenu dugovi koje Nišfilm ima ponovo su narasli i mere se desetinama miliona dinara. Niko do sada nije pozvan na odgovornost zbog ovoga.

Aktuelnom direktoru, Zoranu Spasiću (G17 plus), mandat je istekao krajem maja 2010. godine. Iako je Upravni odbor protiv njega podneo krivičnu prijavu a i on sam zatražio razrešenje pre više od godinu i po dana, Skupština grada još nije raspravljala o njegovoj smeni.

Krivična prijava protiv Spasića podneta je jula 2009. godine, a kako Južne vesti nezvanično saznaju i dalje traje istražni postupak.


Platite da bi videli šta radi Vlada

Na naš zahtev da nam dostave odluku o oduzimanju imovine Nišfilmu, iz press službe Vlade uputili su nas na Službeni glasnik.

- Čak i kada biste nam se obratili Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja dobili bi ste samo odgovor gde je traženi dokument objavljen i tu se naša obaveza završava - ljubazno nam je odgovorila službenica Press službe Vlade.

Isti odgovor dobili smo i u Generalnom sekretarijatu Vlade.

S obzirom da je osnivač Službenog glasnika Vlada a da se on prodaje, odnosno da nije besplatan, ispada da građani moraju da plate Vladi da bi saznali šta ona radi.

Južne vesti smatraju da je ovo nedopustivo i uputiće protest novinarskim udruženjima i međunarodnim institucijama.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • sladjana widojkovic

    17:59 // 29. 1. 2011.

    Pa, dobro je ovo objavljeno, samo mislim da cenzura mog teksta i nije bila potrebna, ali, neka. Samo nije fer igrati se novinarstva a ne postovati objektivnost, tj. prvenstveno, istinu!

  • sladjana widojkovic

    12:58 // 29. 1. 2011.

    Mislim da je veoma bitan podatak ,,uspesnost,, prethodnog direktora JP NF, koji je posle JP NF zaposljen u kabinet gradonacelnika S.Kostica, a sada je u Upravi za OKS, da je ziro racun preduzeca jos iz njegovog doba u blokadi, da je posle toga postavljen Z.Spasic, da bioskopska sala V.Grada od januara 2007. u postupku rekonstrukcije, koji je i dalje u toku, iako je davno objavljivano da je stavljena u funkciju. A na ovaj nacin nam je onemoguceno obaljanje osnovne delatnosti!

    Pa, volelea bih te strucnjake koji bi uspesno radfili i vodili preduzece u ovakvim okolnostima!

    Bioskop Park jeste diskoteka, ali ona je nastala od krajnje ruiniranog prostora, sto je zakupac fiansirao, i sto je produzilo upotrebni kvalitet ovog objekta makar za josd 20 godina, dok sam zakup je na 10 godina, tj.jos 5 godina. Inace od te veoma redovne zakupnine JP NF je nekako opstajao ovh dosadasnjih 5 godina, od cega je placao obaveze prema drzavi, u granicama moguceg.
    Nemojte nenaglasiti da je tih 53 (a ne 60) miliona din. placeno zaposlenima na ime neisplacenih licnih primanja u periodu od IV 2004. do III 2009.godine.Na zalost sto nisu istrebljeni za to vreme, vec su nekako preziveli., Zasto uz ove milione ne pomenete iskazan stav Grqadskog veca, kroz glasnogovornika vecnika Radovica, da ce JP NF biti transformisano, da ce diektor momentalno biti smenjen jos s pocetka 2009g., da ce zaposleni biti adekvatno potrebama i potencijalu, zbrinuti, da ce preduzece tako preuredjeno sluziti potrebama Grada i gradjana? Da je Radovic polozio cvrsto obecanje da ce se sve to regulisati do 01.IV 2009.g., da je sada to zaboravljeno, iako ima mnogo zapisanog u medijima, sto video, sto pisanim! Recite i to da grad NIJE HTEO ni jednom varijantom socijalnog programa da zbrine zaposlene JP NF; da je grad odgovoran sto sve nije regulisao do tog 01,IV 2009.g.! A sada, puj pike, ne vazi, salili smo se! Sada Radovic vise nije odgovoran za tu oblast! I nista! A sada koristite termine neprofitabilno, i sl.

  • Pedja

    19:07 // 28. 1. 2011.

    Eto, taman mogu da daju za jos jednu kockarnicu, ili plac da Bankovic podigne jos jednu zgradu u centru grada...strasno, grad bez bioskopa, treba da se molimo da neki mafijas podigne trzni centar, pa da umetne i bioskop ili da idemo do krsta da pogledamo po koji film...verovatno Isus iz Nazareta!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: