Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 18. 2. 2021.

| Društvo

Grad reorganizuje i prodaje deo prokupačkog Komunalnog preduzeća

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Skupština Prokuplja
Sednica Skupštine na kojoj su jednoglasno usvojene sve odluke; Foto: Lj. M.

Glasovima većine odbornika u prokupačkoj Skupštini odlučeno je da se najveće javno preduzeće u ovom gradu JKP Hammeum reorganizuje, pa će, kako je objasnio gradonačelnik Milan Aranđelović, neke od radnih jedinica biti izdvojene iz preduzeća, a zatim prodate zainteresovanim privatnim koncesionarima.

Zastarela mehanizacija, veliki broj radnika od kojih je većina zaposlena u administraciji, nerentabilnost u poslovanju, gde više od 80 % ide na plate zaposlenih, ali i preko 50 miliona godišnjih subvencija iz budžeta, samo su neki od navedenih razloga na današnjoj sednici Skupštine koja je izglasala "statusne promene izdvajanja iz osnivanja JKP Hammeum".

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović kaže da je restruktuiranje ovog preduzeća sa preko 300 zaposlenih jedini način da se sačuva novac građana kojim se subvencioniše javno preduzeće koje je nefunkcionalno i sve manje može da zadovolji i pruža usluge građanima.

Od 312 radnika, mi u tom preduzeću jedva da imamo 20 do 25 funkcionalnih i operativnih koji stvarno nešto rade. Tražili smo rešenje prethodnih godina kako da ovo preduzeće prihoduje i samo zarađuje, imali smo sastanke sa rukovodstvom firme i sindikatima, ali nismo došli do konkretnog rešenja. U planu je da vodovod, kanalizacija i usluge na groblju ostaju u sklopu JKP Hammeuma, a da se ostale delatnosti poput naplate parkiranja i tržnice izdaju koncesionaru - kaže gradonačelnik.

Dodaje da je niška firma Ekspres Plan izradila analizu poslovanja JKP Hammeum, a da dobijeni rezultati i na papiru potvrđuju ono što se vidi i što svi građani odavno znaju.

U ovakvom stanju preduzeće je neodrživo, mi ne želimo da novac koji je planiran za kapitalne investicije i asfaltiranje ulica dajemo za plate radnicima u javnom preduzeću. Analize potvrđuju da bi već za 2 do 3 godine morali da se zadužujemo, kako bi održali likvidnost te firme, za koju mesečno samo za plate u ovom trenutku ide 24 miliona dinara – rekao je Aranđelović.

Inače, problemi u Hammeumu su sve vidljiviji od početka godine, zbog čega je i kasnila decembarska plata zaposlenih. Nakon toga je isplaćeno 60% plate, dok je prestali deo isplaćen pre nekoliko dana, a zaposleni strahuju sa razlogom kada će i koliko primiti januarsku i ostale plate u ovoj godini.

Današnja Skupština imala je 18 tačaka dnevnog reda, a zanimljivo je da se ni jedan od prisutnih odbornika nije javio za reč, niti je bilo polemike po nekoj od tačaka, iako bar na papiru u skupštinskim klupama sede i 6 "opozicionih" odbornika SPS, 4 iz Pokreta obnove kraljevina Srbije, 3 Zavetnika i jedan iz Grupe građana "Pristojno Prokuplje".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlada

    18:42 // 18. 2. 2021.

    Ako nekoga zanima da vidi kako izgleda tragedija jednog grada onda neka dodje u Prokuplje. Infrastruktrura je u takom stanju kao da je grad bombardovan kasetnim bombama. Znaci Babusnica i Bela Palanka u odnosu na Prokuplje deluju kao zapad. Na infrastrukturu se trosi 5% budzeta. Zar treba bilo sta drugo reci?

    • Ivan

      07:23 // 19. 2. 2021.

      Da li misliš da će privatnik nešto da promeni?,sve i da hoće ima svaki minut parkinga da se plati,ni novine nećeš moći da kupiš a da ne platiš parking!
      Nema više znaš me,znam te,što je ustvari i tragedija Prokuplja......

    • Nišlija

      08:56 // 19. 2. 2021.

      Tu istu infrastrukturu država i lokalni moćnici mogu srediti za mesec dana ALI SE SAV NOVAC SLIVA BEOGRAĐANIMA DA SE NJIMA UGODI žao mi je prokupčana što će im otkupiti ovo malo što imaju Preduzeće koje je hranilo 300 porodica pomnožite to sa 4 ili 5 to vam je oko 1200 građana Prokuplja ZAR JE MOGUĆE DA VAM SE OVO DEŠAVA NEKO SE JE OD TIH PRELETAČA SETIO KAKO DA POSTANE VAŠ KAPITALISTA... sramota!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: