Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 27. 7. 2023.

| Društvo

“Grad troši pare koje smo dali za zgradu koju ne zidamo” - rasprava u Gradskoj kući zbog sporne parcele

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
vrh gradnja sotirovski
Rasprava u Gradskoj kući; foto: JV / Tamara Radovanović

Parcela u Jagodin mali, gde je Vrh gradnja trebalo da zida zgradu, ali gde je otkrivena ranohrišćanska nekropola - bila je povod za raspravu između direktorke firme Danijele Jakšić i predstavnika niške vlasti u Gradskoj kući. Jakšić trvrdi da je novac koji je Vrh gradnja dala za komunalije i dalje u budžetu Grada i da se uveliko troši, dok joj gradonačelnica poručuje da je firma sama ušla u rizik.

Idiličnu atmosferu u Gradskoj kući, gde je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski pozvala investitore da im se zahvali na svemu što rade, prekinulo je javljanje Danijele Jakšić za reč.

ranohrišćanska nekropola foto: JVOna je direktorka Vrh gradnje, koja je trebalo da zida višespratnicu u Jagodin mali prošle godine, ali je tamo otkrivena ranohrišćanska nekropola. Ni skoro godinu dana kasnije, situacija nije rešena.

Kaže da je novac koji je firma dala za komunalije i dalje u gradskom budžetu i da se troši. Napominje da su komunalije od tada znatno poskupele i zato traži da novac Vrh gradnji bude vraćen, kako bi ga firma iskoristila za zidanje na nekoj drugoj, zamenskoj lokaciji. Pojašnjava i da oni ne žele da zidaju na nekropolama, ali da mora da se nađe kompromis.

Nisam ja dobila dozvolu, pa da se tek posle toga razotkrilo blago. Kada je lokacijska dozvola izdata, Grad je znao i Uprava za građevinarstvo je s moje strane bila obaveštena zvaničnim dopisom da tu radove radi Zavod za zaštitu spomenika kulture, na osnovu rešenja koje je izdalo Ministarstvo kulture i informisanja, koje je nadležno za izdavanje te dozvole - kaže ona.

vrh gradnja sotirovski foto: JV / Tamara RadovanovićPita zašto Grad tada nije sagledao situaciju i zašto je građevinska dozvola izdata, a novac uzet.

Molila bih Grad da sagledavajući specifičnost tog nalazišta, te jedne lokacije, to reši kao poseban slučaj, jer svi propisi doneti su naknadno i nakon izdavanja građevinske dozvole i ne mogu da važe retroaktivno - dodaje Jakšić.

Tvrdi da je dobila obaveštenje Grada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture da će nalazište biti izmešteno i da će firma moći da nastavi sa radovima, te da su zato platili komunalije.

Prilikom izdavanja građevinske dozvole, Grad je bio u obavezi da ponovo traži uslove javnih preduzeća, pa i uslove Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tu je, nažalost, došlo do nekog mimoilaženja, neobaveštenosti ili već čega. Dozvola je izdata - kaže Jakšić.

vrh gradnja sotirovski foto: JV / Tamara RadovanovićZa godinu dana, koliko je prošlo od prekida radova, Vrh gradnja tamo ništa nije radila jer nema pravni osnov za to, a u međuvremenu trpe i oni koji tu čekaju stambeni prostor, navodi Jakšić.

Gradonačelnica poručuje da nema mogućnosti za zamenske parcele i optužuje Vrh gradnju da je počela da radi pre prijave radova i dodaje: “Rizik je bio na vama. Ušli ste u rizik”.

Bili ste upoznati sa mogućnošću da tu postoji nešto, a ipak ste ušli u celokupnu proceduru, tražeći građevinsku dozvolu. Možete da tražite poništaj građevinske dozvole i da vratimo taj novac, onoliko koliko ste uplatili - navodi Sotirovski.

Načelnik Uprave za građevinarstvo Goran Đorđević odgovara da tada nije bio načelnik Uprave, ali da iz papira zna šta se zaista desilo.

O toj građevinskoj dozvoli ne mogu sada od reči do reči, ali je stajalo da ste dužni da angažujete Zavod za zaštitu spomenika i ako oni nešto pronađu da ne možete dalje da obavljate radove - kaže Đorđević.

Načelnica Uprave za finansije Nina Ilić rekla je da firmi može da se vrati novac koji je do sada uplatila, ali ne i više od toga, a umešala se i većnica za kulturu Adriana Anastasov, koja kaže da su to grobnice koje se retko nalaze na Balkanu i da ne mogu da se izmeste.

I direktor Zavoda za urbanizam Ivan Grmuša kaže da mu nije jasno kako je firma podnela zahtev za građevinsku dozvolu, a da je dobila prethodno rešenje da tu treba da se rade arheološka ispitivanja.

“Završnu reč” dala je Sotirovski, poručivši da će održati još jedan sastanak sa Vrh gradnjom.

Podsetimo, bivši načelnik Uprave za građevinarstvo Miroljub Stanković tvrdio je da su za tu parcelu izdati lokacijski uslovi i pre samog ispitivanja terena i da je zbog odbijanja da takav dokument potpiše zbog uverenja da je lokalitet izuzetno značajan, trpeo pritiske investitora i čelnika Grada, što je rezultiralo njegovom smenom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    14:34 // 29. 9. 2023.

    VRH Gradnja - sinonim za poštenje i profesionalnost, a Grad tako prema njima!!!

    (da ne bude greške, komentar je ironičan)

  • Werko

    21:08 // 28. 7. 2023.

    hahahaahhah neko nekom nesto nije ispunio od obecanog, pa se sad prepiru

  • Naissus

    20:04 // 28. 7. 2023.

    Definitivno ste neSNoSni

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: