Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:53, 31. 1. 2011.

| Društvo

Grad tužio izbeglice zbog neplaćanja kirije

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Oko 40 izbegličkih porodica koje su smeštene u zgradi u naselju Pasi Poljana u Nišu svakodnevno strahuju da će biti izbačene na ulicu jer za kiriju duguju ukupno 6,5 miliona dinara.

Gradska stambena agencija je zbog tog duga tužila sve porodice koje duguju za kiriju i tvrde da je zakupnina od 1,6 evra po kvadratnom metru stana preskupa za stanove na ovoj lokaciji.

Oni traže od GSA da se tužbe sudu protiv njih povuku, snizi kirija i ističu da bi zbog trajne integracije u Nišu, te stanove želeli da otkupe.

U ovoj zgradi čiju je izgradnju platila Vlada Republike Italije, živi 75 porodica. Od toga je 80 odsto izbegličkih domaćinstava dok su ostale stanove dobile socijalno ugrožene porodice iz Niša. Tu stanuje i preko 80 dece od kojih su neka rođena u izbegličkim kampovima.

Jovica Medoš, izbeglica iz Knina i predsednik Skupštine stanara kaže da su ove ugrožene porodice spremne i na radikalnije mere, ukoliko se njihov problem ne reši.

- Potpisali smo ugovor sa GSA 2007. godine, a naredne smo se uselili i bili smo presrećni jer smo se posle 15 godina i selidbi po raznim stanovima, napokon skućili. Za stan od 48 kvadrata, zakupnina staje 8.300 dinara, a za taj novac se mogu naći stanovi u delovima grada gde ima pijace, megamarketa i slično. Mi smo ovde na goloj poljani. Plaćamo struju, vodu, gradski prevoz i druge komunalije za šta mesečno izdvajamo oko 18.000 dinara po porodici, a mnogi od nas su korisnici narodne kuhinje. Ogromni troškovi su i nas doveli do suda jer ne možemo da ih izmirujemo zato želimo da se povuku tužbe kako bi potom seli za sto da se dogovorimo kako da počnemo da plaćamo zaostale kirije po razumnoj ceni - kaže Medoš.

Zoran i Slavica Lolić su izgleda u najtežoj situaciji u ovoj zgradi jer čuvaju sina obolelog od distrofije mišića.

- Mi sav novac dajemo na lekove i komunalije da nam ne isključe vodu i struju. Kirija je stvarno skupa - kaže ovaj bračni par.

Miomir Pešić, direktor Gradske stambene agencije, kaže da je delegacija izbegličkih porodica pozvana na razgovor.

- Ugovor koji su potpisale izbegle porodice ne podrazumeva otkup stanova, a o svemu možemo da pričamo, ali kada suma koju duguju za kirije bude izmirena. Nudimo im da zaostale kirije plate u broju rata koji njima odgovara, a da nastave da plaćaju tekuće kirije. Razumemo njihov položaj, ali kirije moraju da se plaćaju i tek tada tužbe mogu biti povučene. Da Gradska stambena agencija nije tužila te porodice, zakon bi bio prekršen. Pet porodica je već potpisalo ugovore za plaćanje kirija u ratama - kaže Pešić.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ivan c.

    17:04 // 31. 1. 2011.

    Shvatićemo ih tek onda kada budemo doživeli njihovu sudbinu!

  • ssrdjan

    14:33 // 31. 1. 2011.

    Poslati komentar ili reakciju na ovakvu temu je uvek izazov.Ljudi koji su morali pobeci jer im je njihov " Idol'" obecao sve a onda im dao "nista" ponovo traze "nesto".

    Fali im pijaca, kanalizacija , Discoteka. Posao,Bolji Zivot ..... kao da mi sve to imamo.A sticajem okolnosti znam da svi imaju po dva pasosa (osim onih procesuiranih, pa cak i oni).

    Dragi prijatelji to sto ste gradjani Srbije samo kad treba placati racune nije Ok. Cekaju vas vasa imanja (ukoliko ih niste prodali ili iznajmili) i daj vec jednom prekinite da pricate price o napacenom Srpskom Narodu.

  • dragana nesic

    13:20 // 31. 1. 2011.

    sta ce im pijaca i marketi kada nemaju para...ima toliko nas koji bi smo voleli da dobijemo takvu ponudu,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: