Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 7. 5. 2010.

| Društvo

Grad veličine oraha opustošio Kuršumliju

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
ilustracija; foto: agropress.org.rs

Olujno nevreme, praćeno snažnim vetrom, kišom i gradom pogodilo je kuršumlijsku opštinu.

Grad veličine oraha padao je tridesetak minuta i za to vreme pričinjena je velika materijalna šteta, naročito poljoprivrednim domaćinstvima duž administrativni prelaz sa Kosovo i Metohijom u ovoj opštini. 

Velika šteta načinjena je i na seoskim i lokalnim putevima, koje je velika količina vode potpuno onesposobila za prohodnost.

Iako zvanično još nije utvrđena šteta koja je pričinjena, procenjuje se da će ona biti oko 10 miliona dinara.

Protivgradna odbrana u ovom području ne deluje od 1999. godine, kada je vojno – tehničkim sporazumom u Kumanovu zabranjeno ispaljivanje protivgradnih raketa. Meštani sela Merdare, kažu da je grad padao u tri navrata i da je napravio pravu pustoš.

Najviše štete je pričinjeno nešto posle 17 časova, kada je iz pravca Kosova i Metohije naišao oblak iz koga je padao grad veličine lešnika. Nekoliko minuta nakon što se vreme smirilo, naišao je drugi gradonosni oblak, ovoga puta mnogo veći i napravio pravu pustoš na usevima, kažu meštani. Oni dodaju da su najviše stradale žitarice, posebno pšenica. Žitelji sela duž administrativne linije naglašavaju da su potpuno nezaštićeni zadnjih desetak godina i da im jedino ostaje da se mole bogu da ih ne zadesi nevreme.

U opštini ističu da je teško dati precizniju procenu štete jer je komisija tek počela sa radom ali kažu da na ovom prostoru živi oko hiljadu registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, koji u proseku imaju po 3,5 hektara obradivih površina. Naglašavaju da su površine pod krmnim biljem stradale između 70 i 80 procenata, voće između 60 i 70 procenata a žitarice oko 50 odsto.

Grad i u Nišu

Tokom dana grad je Niš pogodio u dva navrata ali još nema informacija o šteti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: