Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 4. 5. 2017.

| Društvo

Grad veličine oraha padao u Aleksincu, zasad nepoznato kolika je šteta

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Grad veličine oraha
Grad veličine oraha "obrao" voćnjake Aleksinčanima; foto: A. S.

Zasade šljive, kajsije, lešnika i drugog voća i vinograde juče je nekim Aleksinčanima “obrao” grad veličine oraha koji je padao skoro 3 sata. Zasad nije poznato koliku je štetu nevreme napravilo, jer u niškoj Poljoprivrednoj stručnoj službi, koja je zadužena i za teritoriju opštine Aleksinac, kažu da nisu ni znali da je padao grad.

Iako u Poljoprivrednoj stručnoj službi kažu da se proizvođači iz Aleksinca nisu javljali da se žale da im je grad koji je juče padao napravio veliku štetu, oni koji imaju zasade u ovom kraju su novinarima rekli da je dosta voćnjaka uništeno. I u selu Kraljevo padao grad; foto: Dušan Lazarević I u selu Kraljevo padao grad; foto: Dušan Lazarević

Nama je površina od nekih 80 ari sa zasadima šljiva maltene skroz uništena, ostalo što imamo nije nešto enormno. Žale se i sugrađani da su im propali vinogradi, a jedan čovek tamo prema Suhotnu ima dosta sadnica lešnika i kaže da mu je skoro sve propalo - priča Aleksinčanin Dimitrije Stojadinović.

Međutim, koliku je štetu na usevima napravilo nevreme i grad zasad nije poznato, jer stručnjaci iz Poljoprivredne službe nisu izašli na teren ni juče, a ni danas.

Mislim da je to vezano sa njihovim poslom, da su oni juče nešto drugo imali planirano pa zato nisu bili u Aleksincu. Ne znam šta da vam kažem, polovina njih je uzela odmor ove nedelje da spoje sa praznicima i ne znam sad na koga da vas uputim - kazali su u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

U savetodavnom sektoru ove službe su kazali i da “prvi put čuju” od novinara da je grad padao u Aleksincu i da se iz tog kraja niko od proizvođača nije javljao sa nekim problemom.  Obrao vinograde Aleksinčanima pre vremena; foto: Ranko Bogosavljević Obrao vinograde Aleksinčanima pre vremena; foto: Ranko Bogosavljević


Moguće nevreme i ovih dana

U Radarskom centru u Kruševcu, koji je nadležan za protivgradne rakete na teritoriji Aleksinca, kažu da je na nekim manjim površinama na tom području grad juče bio jačeg intenziteta, ali da šteta nije bila velika.

Reagovano je na vreme, svi strelci su bili spremni za dejstvo jer je bilo najavljeno i bili smo spremni da blagovremeno reagujemo, tako da smo odlično prošli kako se očekivalo. Ovih dana nema izgleda da će u ovom obimu padati, ali smo spremni da reagujemo - kazali su u Radarskom centru.

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda piše da je u jugoistočnoj Srbiji danas i sutra na snazi narandžasti meteo alarm, što znači da je “vreme opasno” i da vremenske pojave mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i budu opasne po ljude i životinje. Upozorava se da ljudi budu obazrivi i da prate savete koje daju nadležne službe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: