Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:52, 25. 10. 2012.

| Društvo

Grad zaboravio na decu invalide

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
g

Komisija, koja je formirana sa ciljem da pomogne deci sa posebnim potrebama, od početka oktobra više ne radi jer Grad Niš za nju nema para.

Takozvana "Interresorna komisija", za procenu potreba za dodatnom obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom podrškom detetu ili učeniku formirana je u Nišu sredinom prošle godine sa ciljem da proceni individualne portebe deteta kako bi nadležne institucije nadalje postupale u skladu sa njenim uputstvima.

Majka dečaka koji boluje od autizma javila se redakciji Južnih vesti i objasnila da je pored brojnih problema sa kojim je morala da se suoči, sada jako zabrinuta jer kada je konačno prikupila svu dokumentaciju kako bi se obratila komisiji, ona više ne radi.

Predsednica Komisije koja broji tri stalna člana - psihologa, sociologa i lekara - Ljiljana Radovanović Tošić, kaže da postoji rešenje prethodnog gradonačelnika Miloša Simonovića po kojem je za svako dete predviđena nadoknada od 500 dinara.

- Naš rad u komisiji je potpuno volonterski do sada. Komisiji za prethodnu godinu nije isplaćen ni dinar, a za ovu godinu smo dobili nadoknadu samo za april i za još jedan iznos iz maja meseca - rekla je Ljiljana Radovanović Tošić.

Ona navodi da komisija nema vozilo, koje je neophodno jer obilaze nepokretnu decu i da su se do nedavno služili njenim automobilom. 

- Vrhunac je bio kada Uprava za dečiju i socijalnu zaštitu nije imala čak ni papir pa smo morali da nosimo svoj kako bi štampali mišljenje - dodaje predsednica.

Početkom oktobra komisija je zbog nedostatka sredstava i neisplaćenih nadoknada prestala sa radom.

- Mi smo poslali dopis gradonačelniku, resornom većniku i načelnici Uprave za dečiju primarnu i socijalnu zaštitu u kome tražimo pomoć koja bi se ogledala u tome da se obezbede sredstva za rad, kompetentno lice koje će obavljati poslove koordinatora i da se izvrši isplata zaostalih nadoknada - kaže Ljiljana Radovanović Tošić.

Ona dodaje kako je komisija zahtevala da se institucije "odrede" prema Komisiji, jer se do sada nagomilalo mnogo predmeta i napominje da su dobili odgovor resurnog većnika Branislava Ranđelovića u kome se navodi da su zahtevi opravdani i nalaže se Upravi da preduzme adekvatne mere.

- Mi sada čekamo da nas obaveste šta su preduzeli da bi mi nastavili sa radom, ali dok se to ne dogodi mi nećemo da radimo - objašnjava predsednica.

Ona dalje objašnjava da se mišljenja i preporuke koje Komisija propisuje ponekad realizuju, ali da često to nije slučaj. Predsednica navodi primer da je bilo slučajeva kada Komisija propisuje personalnog asistenta detetu, ali da on nikada nije angažovan jer grad nema para.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jova

    14:46 // 25. 10. 2012.

    Zaista je nepotrebno da crkvu stavljate u isti kontekst sa problemima dece invalida !
    I neumesno i nepotrebno, ali baš srpski !
    Pa jel treba da se odreknemo i Pravoslavlja i u veru da gledamo jedino spram toga šta sveštena lica voze i kako žive !?
    Hoćemo li i hjih da podvedemo sve zajedno pod jednu negativnu crtu ?!
    Niko od Vas, kojima su žuti krivi za sva zla ovog sveta, ne pominje koliko je ova nova vlast ( sa Fabus i sl diplomama )uvela po gradskim opštinama u Nišu, zamenika i zamenike zamenika, i koliko će miliona dinara na godišnjem nivou otići na ta izmišljena radna mesta ???

    I više nego dovoljno da se u velikoj meri pomogne hendikepiranoj deci o kojoj je u ovom tekstu reč !

  • Milena

    14:18 // 25. 10. 2012.

    Odgovornost prethodnih vlasti je to što se grad nalazi u finansijskom rasulu. Odgovornost novih je da pokažu da neće zapostaviti mališane i da će , nez obzira na te poteškoće, omogućiti neophodna sredstva. To ipak iziskuje vreme. Ovde je postala navika da se sve momentalno iskritikuje, prejudicira i omalovaži.

  • Maja

    11:58 // 25. 10. 2012.

    @Alter ego
    Znači li to da je po tebi ulaganje u bogomolje i propale privatne televizije mnogo bitnija stvar od ulaganja u lečenju i oporavak dece invalida i povećavanju nataliteta?!?
    Vidi se da si lojalan politici i političarima kojima je lični interes veći od društvenog.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: