Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:17, 6. 5. 2010.

| Društvo

Grade Paša oslobođen krivice po tužbi Radovana Jelašića

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Grade Paša
Grade Nikolić; foto: Južne vesti

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je oslobađajuću presudu za niškog biznismena Gradeta Nikolića, poznatog kao Grade Paša,  koga je Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, tužio za klevetu.

- Pravda je spora, ali ipak je ima u ovoj zemlji. A tek sada ću početi da podnosim sve odštetne zahteve i drago bi mi bilo da se sve naplati od Jelašića i rukovodstva Narodne banke, a ne iz budžeta Srbije, odnosno od novca građana - komentariše presudu Nikolić.

Jelašića su Južne vesti kontaktirale preko Narodne banke Srbije, ali se odlazeći guverner zahvalio na pozivu i rekao da ne želi da komentariše presudu.

Kako Južne vesti saznaju, Jelašićev advokat je na ovu presudu uložio žalbu.

Nikolić je Jelašića 2006. godine javno optužio da mu je prilikom jednog razgovora u Narodnoj banci postavio pitanje "Šta imamo mi od toga?", što je Nikolić protumačio kao traženje mita. Radovan Jelašič je na suđenju negirao da je tražio mito, ali je, kako piše u presudi u koju su Južne vesti imale uvid, ostavio mogućnost da je izgovorio rečenicu koja ima smisao "Šta Narodna banka ima od toga?", ističući da je takva rečenica u takvim pregovorima uobičajena.

Grade Nikolić je na sudu naveo da je predsednik Skupštine akcionara bivše MB banke, te da je 2004. godine potpuno neosnovano uhapšen, da je 23 dana proveo u pritvoru iako protiv njega nije pokrenut nikakav postupak, te da je u tom periodu NBS sprovela kontrolu na čelu sa Radovanom Jelašićem i po njegovom naređenju u MB banci uvela niz mera zbog navodnog reputacionog rizika ove banke, na čijem se čelu nalazio čovek koji je u pritvoru.

Na sudu je Nikolić objasnio da je sa svojim kolegama u više navrata zakazivao razgovor kod Radovana Jelašića, koji ga je tada pitao "Zašto bi oni njemu dali dozvolu za rad, te šta oni imaju od toga ako ih puste da rade". Zbog toga je Nikolić, kada je konačno doneta odluka o prestanku rada MB banke, za nekoliko dnevnih listova izjavio da je voljan da dostavi dokaze Specijalnom tužilaštvu jer smatra da je sve to bilo organizovano.

Jelašić je tvrdio da je sa predstavnicima MB banke komunicirao koristeći izraze kao i sa svim drugim bankama, ali da nikad nije doživeo da mu bilo ko pripisuje da je takvom rečenicom faktički tražio reket, pošto to i nije učinio, niti da je bilo kada imao neku vrstu spora sa predstavnicima banke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: