Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:27, 18. 3. 2021.

| Društvo

Gradilište na kome je pronađen 18-godišnjak za građane nebezbedno, nadležni kažu nema opasnosti

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
zgrada za naucnike foto Vanja Keser
Ima li kraja radovima na zgradi?; foto: Vanja Keser;

“Ne postoji nikakva potencijalna opasnost po okolinu od strane objekta”, tvrde nadležni za gradnju stanova za mlade naučnike koja traje od 2008. godine u zgradi u ulici Branka Krsmanovića u Nišu, gde je pronađeno telo 18- godišnjeg Jovana Veselinovića koji je nestao pre tačno mesec dana. Gradilište Nišlije iz okoline zovu najnebezbednijim mestom u gradu i pitaju kako se započeta gradnja stanova za mlade naučnike pretvorila u mesto od koga Nišlije strahuju.

Prolazi i 13. godina od kako je počela izgradnja stanova u zgradi u ulici Branka Krsmanovića u Nišu, koji se grade za mlade istraživače i umetnike Univerziteta u Nišu koji imaju nerešeno stambeno pitanje, a čiji termin za useljenje je do sada više puta odlagan. zgrada za naucnike foto Vanja Keser U zgradu se, prema svedočenju građana, ipak, nekako ulazi; foto: Vanja Keser;

Zgrada postoji, ali ne i stanovi, već i ono što je završeno propada. Na gradilištu se dugo ne čuju mašine i radnici, a komšije kažu da glasovi odatle uglavnom dopiru noću.

U javnosti se jedino čuju najave nadležnih da će se mladi naučnici useliti u nekoj od narednih godina, čim sredstva budu obezbeđena i kad se raspletu pravni problemi.

Progovore povremeno i stanari iz obližnjih ulica, da ukažu da je zbog te nedovršene zgrade ceo kraj u kojem žive postao nebezbedan.

zgrada za naucnike foto Vanja Keser Nadležni tvrde da nema opasnosti po okolinu od strane objekta; foto: Vanja Keser;Tamo je pre mesec dana pronađeno telo 18-godišnjeg Jovana, iza ograde gradilišta te zgrade. Potraga je trajala 4 dana, a oni koji su učestvovali kažu da zbog rastinja i žbunja nije bilo lako uočljivo.

Građani svedoče da zapušteno gradilište krije i druge stvari i tvrde da je zato njihov kraj sada manje bezbedan. Opisuju da nezavršena zgrada služi kao toalet ili kontejner, pa sve do toga da se tamo skupljaju oni za koje sumnjaju da su narkomani.

Oni koji stoje iza projekta izgradnje zgrade se ne slažu sa građanima, sudeći po odgovorima koje su poslali novinarima. Tvrde da ne postoji nikakva moguća opasnost po okolinu od strane objekta.

Zgrada je ograđena građevinskom ogradom visine oko 2 metra, sa sve četiri strane. Sa istočne i zapadne strane postoje ulazne kapije koje su zaključane. Ograda je od metalnih tabli i drvene konstrukcije. Na vidnim mestima stoji upozorenje “GRADILIŠTE-ZABRANJEN PRISTUP” - ističu iz Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu.

zgrada za naucnike foto Vanja Keser Unutar zgrade se baca i smeće; foto: Vanja Keser;Iz Fondacije tvrde i da svakodnevno pregledaju i kontrolišu stanje gradilišta, kao i da ga povremeno čiste i seku rastinje.

Ne preciziraju koliko često to rade, ali da se u tu zgradu davno uselilo drveće i korov može da se prati na fotografijama iz ranijih godina, a nedavno su tome svedočili i građani koji su tražili nestalog 18-godišnjeg Jovana.


Zgrada će biti završena za manje od godinu dana, ali kad bude para

Još oko šest miliona evra potrebno je za rešavanje problema, odnosno završetak zgrade u ulici Branka Krsmanovića, u koju bi trebalo da se usele mladi naučnici Univerziteta u Nišu, ističu iz Fondacije, a deo tih sredstava uložiće i grad Niš. To je, dodaju, predviđeno finansijskim planom Grada za 2021. godinu.

Ostatak se očekuje od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - navode iz Fondacije.

zgrada za naucnike foto Vanja Keser Opet fale pare za završetak radova; foto: Vanja Keser;Projekat je još aktuelan, ali su trenutno radovi prekinuti i nema finansiranja izgradnje, obrazlažu iz Fondacije i navode da rade na obezbeđenju sredstava za njen završetak.

Rok završetka zgrade, po obezbeđenju sredstava, će biti manji od jedne kalendarske godine - predviđaju.

Do sada je uloženo oko 50 odsto investicione vrednosti objekta, kažu iz Fondacije, ali u javnost ne iznose tačnu cifru.

Inače, izgradnju zgrade za naučnike više puta je kočio nedostatak para i nerešeni imovinski odnosi, a onda kada je novca bilo, prema tvrdnjama iz Univerziteta u Nišu, javili su se pravni problemi. Ipak, 2013. godine tvrdili su da bi u te stanove istraživači mogli da se usele već naredne, 2014. zgrada za naucnike foto Vanja Keser Kada će se naučnici useliti u stanove, još nepoznato; foto: Vanja Keser;

Radovi na izgradnji počeli su još 2008. godine sa planom da izgrade tri lamele sa 98 stanova, ukupne površine od preko 7.000 kvadrata. Projekat je pokrenula Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu, a uključeni su bili Ministarstvo prosvete, Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru i donatori.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasar

    21:07 // 20. 3. 2021.

    Tatka li traze tamo?

  • na odgovornost

    06:53 // 19. 3. 2021.

    Neko mora na robiju da ide sto ova zgrada nije zavrsena. Dati ovo na licitaciju uz obavezu da onaj ko je kupi mora i da zavrsi u roku.

  • Лигу лигу

    21:21 // 18. 3. 2021.

    Желим да питам да ли неко живи у кућици поред места где су нашли дечак?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: