Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:33, 30. 10. 2021.

| Društvo

Istraživanje: Građane interesuju budžeti opština i gradova, ali misle da nemaju uticaj na trošenje novca

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
budzet
Dve trećine anketiranih pokazalo interesovanje za budžet; foto: ilustacija/flickr - Ken Teegardin

Da građane interesuju budžeti opština, ali da smatraju da nemaju dovoljno uticaja na to kako će se novac trošiti pokazalo je istraživanje švajcarske organizacije “Helvetas” koje je obuhvatilo 20 lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima su i četiri sa juga - Bojnik, Vlasotince, Vranje i Pirot.

Dve trećine anketiranih građana pokazuje interesovanje za budžet svoje opštine, najčešće jer je reč o njihovom novcu i jer smatraju da treba voditi računa kako bi se sprečile zloupotrebe.

Čak 83% ispitanih smatra da obični građani nemaju uticaja na budžet i tvrdi da konsultacija sa njima u vezi sa budžetom nije bilo u protekle dve godine.

O tome zašto se nisu uključivali u odlučivanje o budžetu građani kažu - zbog nepoverenja u taj proces, zato što smatraju da ne mogu bilo šta da promene ili zato što nemaju mogućnost za uključivanje.

Čak 8,2% ispitanih navelo je razloge iz kojih se može zaključiti da nisu ni znali da mogu da se uključe u odlučivanje o budžetu, dok četvrtina ispitanika odgovara da nema vremena da se bavi time.

Nešto više od 10% smatra da opština sve radi kako treba i da zato nema razloga da se uključuju u odlučivanje.

Istraživanje “Učešće građana u odlučivanju na nivou opštine” sprovedeno je u okviru švajcarskog programa “Reforma poreza na imovinu”.

Kako je istaknuto u saopštenju, kao deo ovog programa biće započeta nova faza vredna pet miliona franaka u okviru koje će se raditi na što boljem uključivanju građana u donošenje odluka koje se tiču opštinskog budžeta.

Biće uključeno 45 opština, navode iz organizacije “Helvetas” i najavljuju da će uskoro biti objavljen i javni poziv za sve zainteresovane lokalne samouprave.

Teme na kojima će se raditi zavisiće od samih lokalnih samouprava, ali plan je da se sa jednim brojem radi na tome kako da unaprede javne rasprave, kao i sam proces izveštavanja. Odnosno kada građani predlože šta oni misle da je u njihovim opštinama najpotrebnije, šta se sa tom informacijom dalje dešava i uopšte kako teče čitav proces odlučivanja - piše u saopštenju.

Osim Bojnika, Vlasotinca, Vranja i Pirota, lokalne samouprave u kojima su ljudi anketirani za potrebe istraživanja su Bor, Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac, Ljubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Paraćin, Rača, Užice, Topola, Trstenik, Ćuprija, Apatin, Bač, Sombor i Temerin.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • direktno iz Vojnegovac

    02:24 // 31. 10. 2021.

    ne misle, znaju!

  • Ђраган Дилас

    16:02 // 30. 10. 2021.

    Колко се "интерсују" толко и имају утицај!

  • naš pravo na odlučivanje pojeo je izborni sistem

    10:44 // 30. 10. 2021.

    Dokle god nam BG nameće gradonačelnike, predsednike opština, zakucane odborničke i poslaničke liste, mi ostajemo robovi BG.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: