Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 15. 1. 2019.

| Društvo

Građane u Nišu muče neočišćene snežne ulice i klizavi trotoari

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Zaledjeni-trotoari;-foto:-citalac
Zaleđeni trotoari poput klizališta; foto: čitalac

“Ulice su možda čiste, ali se o pešacima nije brinulo” i “kog prioriteta je ova ulica” - najčešće su primedbe i pitanja građana prethodnih desetak dana, koliko je Niš pod snegom. Ipak, dok se oni žale na to da putari čiste samo glavne ulice u gradu, ekipe Zimske službe tvrde da rade koliko mogu i da problema u gradu zbog snega nema.

Pre desetak dana je Niš prvi put ove godine zabeleo. Potom je sneg padao u još nekoliko navrata, a iako su glavne saobraćajnice prohodne, sneg u nekim ulicama danima nije očišćen. Ulice-pod-snegom;-foto:-citalac Neke ulice i dalje pod snegom; foto: čitalac

Na to ukazuju i građani koji žive u “sporednim ulicama”, a svoje primedbe su upućivali i preko aplikacije “Prijavi problem”.

Uroša Predića prilaz za preko 20 kuća i 2 zgrade sa 200 stanova i 40 garaža - kog je ovo ulica prioriteta da je neprohodna i kolima, a tek pešice? - pitaju Nišlije.

I stanovnici Negotinske ulice na Paliluli kažu da kamioni koji čiste puteve njihovim komšilukom nisu prolazili, te da sneg “očisti” samo temperatura u plusu.

Ulica Negotinska prilaz od Hotela Aleksandar pa niže nikad nije očišćena od snega nego samo od sebe kada je temperatura u plusu. Pošto mahom žive i stariji ljudi, a i mala deca, ja bih vas zamolio da prijavite problem ako bi nekad mogli i da uđu u tu ulicu pošto već čiste okolinu - napisao je jedan građanin.

Iz JKP Mediana koja je zadužena da čisti puteve u gradu nisu novinarima pojasnili zbog čega sve ulice nisu čiste i zašto kroz neke mašine nisu ni prošle. Samo su kratko pojasnili koje su ulice 3. a koje 4. stepena prioriteta. Snezne-ulice;-foto:-citalac U neke ulice mašine nisu ni ulazile; foto: čitalac

Treći stepen prioriteta obuhvata važnije saobraćajnice na području mesnih kancelarija, četvrti stepen obuhvata sve ostale ulice na teritoriji mesne kancelarije - kratko su odgovorili.

Ipak, kako novinari saznaju od radnika, neke ulice van centra Niša nisu čistili jer mašine nisu mogle da im priđu. Pojašnjavaju da u Nišu ima i delova koji su “5. stepen prioriteta” i da su to uglavnom “slepe ulice” u koje kamioni ne mogu da uđu, ali kažu da su ti građani dobili so koju je trebalo da bace ispred svojih kuća.


Trotoari u Nišu poput klizališta

Osim ulica van centra koje su pod snegom, slično je i na trotoarima. Ulice su možda čiste, kažu građani, ali se o pešacima nije mnogo brinulo, a najviše primedbi bilo je na trotoare koji su na niškim bulevarima. Trotoari-pod-snegom;-foto:-citalac Trotoari pod snego, niko ih ne čisti; foto: čitalac

Pešaci danima hodaju po utabanom snegu, a pojedini trotoari su zaleđeni, te građani kažu da se osećaju kao na klizalištu.

Noseći dete u ruci do vrtića trotoarom na Bulevaru Nemanjića strahovala sam za našu bezbednost, jer smo klizali kao da sam hodala na staklu. Išla sam sitnim koracima da bih izbegla pad. Na sreću prošla sam bez povreda - priča jedna Nišlijka.

Neki su, kako kažu, dobili upalu mišića od hodanja po snegu i ledu i zato pitaju nadležne "koliko će ljudi završiti na ortopediji" dok se sneg otopi.

Međutim, ni ovaj problem građana "ne čuju" u JKP Mediana, jer na novinarsko pitanje zbog čega trotoari koji su na javnim površinama nisu čisti, samo objašnjavaju koje površine građani treba da očiste sami. Bulevar-Zorana-Djindjica-sneg;-foto:-citalac Najviše primedbi za trotoare na Bulevaru Nemanjića; foto: čitalac

Za čišćenje trotoara do 5 m širine zaduženi su vlasnici objekata, fizička i pravana lica čiji objekti izlaze na deo trotoara - kratko su odgovorili.

Podsetimo, prethodnih dana je zbog snega i leda bilo gužvi na Klinici za ortopediju, gde su se javljali građani sa prelomima zbog pada na neočišćenim površinama. Ipak, krivci za to nisu samo građani na koje je Komunalna policija apelovala da čiste trotoare, već i ekipe Zimske službe koje nisu očistile sve ulice i trotoare.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući građanima koji su preko naše stranice Prijavi problem prijavili probleme u svom gradu. Pozivamo vas da i vi budete aktivni građani i prijavite probleme koje primetite.

Problem je moguće prijaviti i preko naših Android i iOS aplikacija.

Video uputstvo za prijavljivanje problema iz aplikacija za mobilne telefone se nalazi ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • drax

    07:25 // 16. 1. 2019.

    Smena gradonacelnika, sefa zimske sluzbe ,direktora Mediane

  • Verko

    07:13 // 16. 1. 2019.

    Beograd - ista priča. Novi Sad - potpuno drugačije. Zašto je to tako? (retoričko pitanje)

  • ???

    06:24 // 16. 1. 2019.

    Za Bekvalcevu ima para,a za ciscenje grada nema?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: